петък, 03 декември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  856 прочитания

  САЩ предвиждат въвеждане на „данък милиардери“

  Той ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 млрд. активи или $100 млн. годишен доход за 3 последователни години
  27 октомври 2021, 16:22 a+ a- a

  Американските милиардери ще плащат данък върху нереализираните печалби от активите си, за да помогнат за финансирането на нововъзникващото законодателство на президента Джо Байдън в областта на социалната политика и изменението на климата, съобщи „Ройтерс“.

  Така нареченият „данък милиардери“, обявен от председателя на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън, е част от двустранна законодателна стратегия, която включва и предложен минимален корпоративен данък от 15% за най-печелившите американски корпорации.

  Уайдън и други законодатели, включително сенаторът от демократите Елизабет Уорън, казват, че законодателството има за цел да ограничи избягването на данъци от корпорациите и богатите и може да генерира стотици милиарди долари за плащане на законодателството на Байдън "Build Back Better", което се очаква да струва между $1,5 трлн. и $2 трлн.

  Белият дом подкрепя корпоративния минимален данък, който ще съответства на глобалния корпоративен минимален данък, договорен наскоро от 136 държави и насочен към корпорации, които плащат малко или никакви данъци, като залагат на международната данъчна система.

  Но „данък милиардери“ е изправен пред потенциална опозиция от демократите в Камарата на представителите.

  Данъкът върху милиардерите, който ще влезе в сила за данъчната 2022 г., ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 милиард активи или $100 милиона годишен доход за три последователни години, според изявление.

  Той ще наложи данъчната ставка от 23,8% за дългосрочните капиталови печалби върху търгуеми активи като акции, чиято стойност се увеличава през годината, независимо дали са били продадени или не. Това също така ще позволи на данъкоплатците да ползват приспадания за загуби от активи.

  Данъкът също така ще наложи налози върху дялове на милиардери в бизнеси, регистрирани като преходни субекти и в тръстове, включително тръстове за инвестиции в недвижими имоти.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Dronamics набра 6 млн. лв. при IPO-то си
  Това е шестото успешно IPO на пазар beam на Българската фондова борса
  преди 13 часа
  ЕК одобри увеличение на капитала на Фонда на фондовете от 11,2 млн. евро
  То ще се използва за издаване на гаранции по заеми, отпуснати от финансови посредници на малки и средни предприятия
  преди 14 часа
  Кацаров: От понеделник всички на училище
  Няма омикрон в страната, от понеделник се възстановяват плановите операции
  преди 15 часа
  Алтерко регистрира продажби за над 9 млн. лв. на Черен петък и Кибер понеделник
  По време на популярния период за предпразнично пазаруване технологичната компания продаде над 400 000 устройства за автоматизация на дома
  преди 15 часа
  Италианската DHH придоби 60% от българската "Еволинк"
  Стойността на сделката е 2.45 млн. евро, има възможност за придобиване и на останалите 40% през 2025