четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1355 прочитания

    САЩ предвиждат въвеждане на „данък милиардери“

    Той ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 млрд. активи или $100 млн. годишен доход за 3 последователни години
    27 октомври 2021, 16:22 a+ a- a

    Американските милиардери ще плащат данък върху нереализираните печалби от активите си, за да помогнат за финансирането на нововъзникващото законодателство на президента Джо Байдън в областта на социалната политика и изменението на климата, съобщи „Ройтерс“.

    Така нареченият „данък милиардери“, обявен от председателя на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън, е част от двустранна законодателна стратегия, която включва и предложен минимален корпоративен данък от 15% за най-печелившите американски корпорации.

    Уайдън и други законодатели, включително сенаторът от демократите Елизабет Уорън, казват, че законодателството има за цел да ограничи избягването на данъци от корпорациите и богатите и може да генерира стотици милиарди долари за плащане на законодателството на Байдън "Build Back Better", което се очаква да струва между $1,5 трлн. и $2 трлн.

    Белият дом подкрепя корпоративния минимален данък, който ще съответства на глобалния корпоративен минимален данък, договорен наскоро от 136 държави и насочен към корпорации, които плащат малко или никакви данъци, като залагат на международната данъчна система.

    Но „данък милиардери“ е изправен пред потенциална опозиция от демократите в Камарата на представителите.

    Данъкът върху милиардерите, който ще влезе в сила за данъчната 2022 г., ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 милиард активи или $100 милиона годишен доход за три последователни години, според изявление.

    Той ще наложи данъчната ставка от 23,8% за дългосрочните капиталови печалби върху търгуеми активи като акции, чиято стойност се увеличава през годината, независимо дали са били продадени или не. Това също така ще позволи на данъкоплатците да ползват приспадания за загуби от активи.

    Данъкът също така ще наложи налози върху дялове на милиардери в бизнеси, регистрирани като преходни субекти и в тръстове, включително тръстове за инвестиции в недвижими имоти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.