четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1018 прочитания

    Повече от половината места за настаняване у нас отчитат намаление на приходите през септември

    Около четвърт от мениджърите са съкратили персонал, показват данните на НСИ
    27 октомври 2021, 15:32 a+ a- a

    Националният статистически институт провежда ежемесечно кратко анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

    През септември 50,9% от анкетираните са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 51,3% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 37,5% - на нощувката.

    По отношение на наетия персонал 24,5% от ръководителите са предприели като мярка „освобождаване/съкращаване“, 18,3% - „платен отпуск“, а 8,3% - „неплатен отпуск“. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 6% от мениджърите, 2,9% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 2,4% - „дистанционна форма на работа“. Същевременно 9,4% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

    Намаление в приходите от дейността си през септември спрямо предходния месец са отчели 51,6% от анкетираните управители, докато при 42% няма промяна.

    През следващия един месец 41,5% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 39,5% - че ще успеят „До 100%“, а 18,9% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

    По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 40,3% от ръководителите смятат да продължат да работят, 35,7% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 21,8% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1,8% прогнозират да я прекратят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа