четвъртък, 28 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  573 прочитания

  Предлагат затварянето на въглищните мини да се отложи до 2040

  Ще назначават освободените миньори в ново държавно предприятие
  14 октомври 2021, 08:54 a+ a- a

  Министър-председателят Стефан Янев разговаря с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов и други представители на протестиращите срещу затварянето на въглищните централи в комплекса „Марица-изток“. В срещата участваха също вицепремиерите Атанас Пеканов и Гълъб Донев и министърът на енергетиката Андрей Живков. Участниците в разговора се обединиха около становището, че липсата на визия за отрасъла през годините досега е довела до несигурност сред работещите в комплекса. Дълго време за тази тема не е говорено и не е било направено нищо. Преходът може да бъде успешен, само ако е плавен и справедлив, затова днешният разговор е необходим, смятат участниците в срещата.

  Те очертаха перспективата в Плана за възстановяване и устойчивост да бъде включен проект за създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“. Неговата цел ще бъде да управлява освободените площи от миннодобивна дейност, да осъществява консервация, да ги преобразува в терени за ново енергийно производство или за друго индустриално предназначение. Идеята е към предприятието да преминават работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени.

  1.7 млрд. лв. от общо предвидените за България 2.4 млрд. лв. по линия на Фонда за справедлив преход ще бъдат насочени към региона на Стара Загора, съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов. По неговите думи тези средства могат да бъдат използвани успешно за създаването на нови, устойчиви работни места в региона.

  Всички разбират изключителното значение на комплекса „Марица изток“ за сигурността на енергийната система, посочи министърът на енергетиката Андрей Живков.

  От тази позиция се водят разговори с Европейската комисия, а посочването на индикативна дата за затваряне на въглищните ТЕЦ дава възможност за използване на средства от Фонда за справедлив преход. Това може да бъде 2038, но и 2040. Индикативната дата е само стъпка, тя трябва да бъде утвърдена от Народното събрание, но поставянето на такава дата и създаването на стратегия за декарбонизация е условие за получаването на тези средства, подчерта вицепремиерът Пеканов.

  Вече има интерес от големи международни инвеститори към региона, където могат да се изграждат ВЕИ паркове, системи за съхранение на енергия, завод за електролизатори, системи за производство на водород и други.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  5643 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 587 765
  преди 15 часа
  САЩ предвиждат въвеждане на „данък милиардери“
  Той ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 млрд. активи или $100 млн. годишен доход за 3 последователни години
  преди 16 часа
  Повече от половината места за настаняване у нас отчитат намаление на приходите през септември
  Около четвърт от мениджърите са съкратили персонал, показват данните на НСИ
  преди 17 часа
  Конференция „Новата транзитна епоха на недвижимите имоти“ ще се проведе в хибриден формат
  Тоова ще е седмото поредно издание на Националната конференция “INSPIRE TO HIGHER” по случай деня на професионалните брокери и агенти на недвижими имоти 30 октомври
  преди 17 часа
  Първото издание на eBay Academy стартира у нас
  В безплатното обучение ще вземат участие над 50 български фирми