четвъртък, 28 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  508 прочитания

  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса

  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  27 септември 2021, 13:31 a+ a- a

  Централната банка на Япония (BoJ) ще продължи да се фокусира върху смекчаването на икономическия удар от пандемията, като се има предвид продължителната несигурност относно перспективите и намалената инфлация, каза управителят ѝ Харухико Курода.

  Слабото вътрешно търсене и нежеланието на компаниите да прехвърлят по-високите разходи за суровини на потребителите, вероятно ще предотврати всякакво възстановяване на инфлацията, каза Курода, цитиран от „Ройтерс“.

  Растежът на износа и производството също ще се забави в близко бъдеще, тъй като спирането на фабриките в Югоизточна Азия, причинено от пандемията, удари японските производители, добави той.

  „Вярно е, че икономиката на Япония беше задържана от последователните вълни на COVID-19“, каза Курода в реч, изнесена на онлайн среща с бизнес лидери в Осака, Западна Япония, като повтори готовността на централната банка да облекчи допълнително паричната политика, ако е необходимо .

  Но той каза, че прекъсванията във веригите на доставки вероятно ще бъдат временни и икономическото възстановяване на Япония ще стане по-ясно с намаляването на въздействието на пандемията.

  При контрола на кривата на доходност, BoJ се ангажира да ръководи краткосрочните лихвени проценти при -0,1% и 10-годишните доходности по облигации около 0% чрез агресивно отпечатване на пари.

  Той също така удължи до март следващата година набор от програми за облекчаване на финансовото напрежение за компаниите, засегнати от пандемията.

  „Докато условията за корпоративно финансиране са се подобрили от преди време, тези на фирмите, предлагащи услуги лице в лице, остават тежки“, каза Курода. „Предвид високата несигурност относно перспективите поради разпространението на варианта делта, BoJ трябва да продължи да се фокусира върху реагирането на пандемията засега“, каза той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 минути
  5643 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 587 765
  преди 15 часа
  САЩ предвиждат въвеждане на „данък милиардери“
  Той ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 млрд. активи или $100 млн. годишен доход за 3 последователни години
  преди 16 часа
  Повече от половината места за настаняване у нас отчитат намаление на приходите през септември
  Около четвърт от мениджърите са съкратили персонал, показват данните на НСИ
  преди 17 часа
  Конференция „Новата транзитна епоха на недвижимите имоти“ ще се проведе в хибриден формат
  Тоова ще е седмото поредно издание на Националната конференция “INSPIRE TO HIGHER” по случай деня на професионалните брокери и агенти на недвижими имоти 30 октомври
  преди 17 часа
  Първото издание на eBay Academy стартира у нас
  В безплатното обучение ще вземат участие над 50 български фирми