вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1583 прочитания

    Кр. Герогиева: Ваксинацията е от решаващо значение за икономическото възстановяване

    МВФ ще разглежда ваксинациите като икономическа политика, заяви управляващият директор на институцията
    26 юли 2021, 09:42 a+ a- a

    "Стремежът към възстановяване зависи от две неща. Едното е решимостта да се осигури подкрепа чрез стимулиране на паричната политика и фискални мерки, докато не преминем от другата страна. Второто е решимостта да сложим край на пандемията, за което ваксинацията е от решаващо значение. Така че през тази, а вероятно и през следващата година нашата институция ще разглежда ваксинациите като икономическа политика, която в някои държави на практика поставяме на нивото на традиционните макроикономически политики, ако не и над тях.” Това заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), и Сесилия Малмстрьом, бивш еврокомисар, а в момента старши научен институт в Peterson Institute for International Economics.

    Анализ на МВФ сочи, че нивата на ваксинация над 40, 50, 60% осигуряват трайна платформа за възстановяване. "Така че призоваваме света да се мобилизира и всяка страна да ваксинира до 40% от населението си тази година и до 60% до средата на следващата година", подчерта управляващият директор на институцията.

    "Защо настоявам за бързина? Защото ускоряването на процеса ще струва същите пари, но ще има по-голямо въздействие", посочи Геогриева. "Видяхме как вариантът „Делта“ обикаля света и поразява драматично страните с по-слаби здравни системи. Вероятно ще станем свидетели и на други варианти, а дори това да не се случи, съвършено ясно е, че с темпото, с което се движим днес, няма да успеем да сложим край на пандемията толкова бързо, колкото е необходимо, а именно до края на следващата година".

    Според Георгиева рецесията е щяла да бъде три пъти по-тежка без фискалните мерки на стойност близо 28 трилиона долара и изключително ефективното приспособяване на политиката. "Наред с това трябва да споменем учените, които разработиха ваксини в рекордно кратки срокове, както и способността на света да се мобилизира, за да сложи край на пандемията. Тези две предпоставки работят в полза на световната икономика. Въпреки че новият вариант на Делта доведе до нова пауза, прогнозираме забележително възстановяване през 2021. Все пак 6% ръст на световната икономика бяха 6% през април. През юли цифрата остава 6%, но в периода между април и юли структурата й се промени".

    “Прогнозите към момента сочат, че някои страни ще се възстановяват с по-бърз темп от останалите, а в други растежът ще бъде по-скромен. На какво се дължи тази разлика? Преди всичко на бързината и ефективността на ваксинирането и наличието на фискално пространство за действие. Ето защо ние настояваме за повсеместно ваксиниране като икономическа политика и като институция сме на разположение на нашите държави членки, за да осигурим фискално пространство за страните, които изпитват най-силни ограничения”, коментира управляващият директор на МВФ.

    По думите й ще са необходими още средства за разширение на производството на ваксини отвъд прогнозираното към момента ниво. "Казваме, че се нуждаем от около 11 милиарда дози, но всъщност се нуждаем от повече. Защо? Защо? Защото може да възникне необходимост от използването на бустерни дози", допълни Георгиева.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 4 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 5 часа
    преди 5 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 8 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 8 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд