вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1037 прочитания

  ЕЦБ стартира проекта за дигитално евро

  Проучвателната фаза ще продължи 2 години, идеята е то да допълва паричните средства, а не да ги измести
  15 юли 2021, 11:17 a+ a- a

  Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да започне фаза на проучване за проекта дигитално евро. След решението председателят на Еврогрупата Пашал Донохоу се присъедини към срещата, поздрави Управителния съвет и изрази пълната си подкрепа за проекта.

  „Изминаха девет месеца, откакто публикувахме нашия доклад за дигиталното евро. През това време извършихме допълнителен анализ, потърсихме принос от граждани и специалисти и проведохме някои експерименти с обнадеждаващи резултати. Всичко това ни накара да решим да увеличим скоростта и да стартираме проекта за цифрово евро“, каза председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. „Нашата работа има за цел да гарантира, че в дигиталната ера гражданите и фирмите продължават да имат достъп до най-безопасната форма на пари, пари на централната банка“.

  Проучвателната фазата ще продължи 24 месеца и има за цел да разгледа ключови въпроси, свързани с проектирането и разпространението. Дигиталното евро трябва да може да отговаря на нуждите на европейците, като същевременно помага за предотвратяване на незаконни дейности и избягване на нежелано въздействие върху финансовата стабилност и паричната политика. Това няма да предопредели бъдещо решение относно евентуалното издаване на дигитално евро, което ще дойде едва по-късно. Във всеки случай дигиталното евро би допълвало паричните средства, а не би ги замествало, уточняват от ЕЦБ.

  „Ще се ангажираме с Европейския парламент и други европейски ръководители и ще ги информираме редовно за нашите констатации. Гражданите, търговците и платежната индустрия също ще бъдат включени“, казва членът на управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета, председател на работната група на високо равнище за цифровото евро.

  По време на проучвателната фаза на проекта Евросистемата ще се съсредоточи върху възможен функционален дизайн, който се основава на нуждите на потребителите. Той ще включва фокус групи, прототипиране и концептуална работа. Проучвателната фаза ще разгледа случаите на използване, които цифровото евро трябва да предоставя приоритетно, за да постигне целите си: безрискова, достъпна и ефективна форма на дигитални пари на централната банка.

  Проектът ще хвърли светлина и върху промените в законодателната рамка на ЕС, които може да са необходими и които ще бъдат обсъдени и решени от европейските съзаконодатели. ЕЦБ ще продължи да се ангажира с Европейския парламент и други европейски политици по време на проучвателната фаза на проекта. Ще бъде засилена и техническата работа по цифровото евро с Европейската комисия.

  И накрая, проучвателната фаза ще направи оценка на възможното въздействие на дигиталното евро върху пазара, като се идентифицират вариантите за дизайн, за да се гарантира неприкосновеността на личния живот и да се избегнат рисковете за гражданите от еврозоната, посредниците и цялостната икономика. Тя също така ще дефинира бизнес модел за контролирани посредници в рамките на цифровата екосистема на еврото. Пазарна консултативна група ще вземе предвид възгледите на потенциалните потребители и дистрибутори за цифрово евро по време на фазата на разследване. Тези виждания ще бъдат обсъдени и от Съвета за плащания на дребно в евро.

  Проучването ще се възползва от експерименталната работа, извършена от ЕЦБ и националните централни банки от еврозоната през последните девет месеца, в която участваха представители на академичните среди и частния сектор.

  Проведени са експерименти в четирите области: цифровата книга на еврото; поверителност и пране на пари; ограничения за дигитално евро в обращение; достъп на крайния потребител, докато не е свързан с интернет и улеснява приобщаването с подходящи устройства. Не са установени големи технически пречки пред нито един от оценените варианти за проектиране.

  Доказано е, че както Евросистемата TARGET Instant Payment Settlement (TIPS), така и алтернативи като блокчейн, могат да обработват над 40 000 трансакции в секунда. Експериментите също така предполагат, че са възможни архитектури, съчетаващи централизирани и децентрализирани елементи.

  Според тези експерименти дигиталната основна инфраструктура на еврото ще бъде екологична: за тестваните архитектури мощността, използваната за извършване на десетки хиляди трансакции в секунда енергия, е незначителна в сравнение с енергопотреблението на крипто-активи като биткойн.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 10 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 11 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 11 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 12 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години