вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1185 прочитания

  ЕЦБ променя политиката си по отношение на инфлацията

  Новата цел е инфлация от 2%, като се разрешават надхвърляния на това ниво
  08 юли 2021, 16:17 a+ a- a

  В основен преглед на политиката си Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да преразгледа целта си за инфлация и да позволи на потребителските цени да се увеличават, когато сметне за необходимо.

  През януари миналата година централната банка във Франкфурт започна първия преглед на политиката си от 2003 г. насам. Резултатът от тази работа трябваше да бъде отложен заради пандемията от коронавирус. Идеята е да се оцени как да се адаптират политиките и инструментите на ЕЦБ за постигане на нейната основна цел - ценова стабилност.

  Понастоящем ЕЦБ работи за постигане на ниво на инфлация от „под, но близо до 2%“. Занапред официалната цел за инфлация ще стане 2% с разрешени надхвърляния.

  „Управителният съвет счита, че ценовата стабилност се поддържа най-добре, като се цели постигане на целева инфлация от 2% в средносрочен план. Тази цел е симетрична, което означава, че отрицателните и положителните отклонения на инфлацията от целта са еднакво нежелани“, се казва в изявление на ЕЦБ.

  Първото редовно заседание по паричната политика на Управителния съвет, прилагащо тази нова стратегия, ще се проведе на 22 юли.

  Миналата година Федералният резерв в Съединените щати също обяви, че ще позволи на инфлацията да се покачи повече от нормалното като начин за стимулиране на пазара на труда и икономическото възстановяване. Това на практика означава, че централната банка е по-малко вероятно да увеличи лихвените проценти, уточнява CNBC.

  Последните усилия на ЕЦБ идват след продължителен период на ниска инфлация и целта е тази тенденция да бъде обърната. Това е особено актуално през следващите месеци, когато инфлацията трябва да се засили, когато еврозоната изплува от кризата с Covid-19.

  В прогнозите, представени през юни, ЕЦБ заяви, че инфлацията може да достигне 1,9% до края на годината. Последните данни всъщност показват превишаване на цените в еврозоната. Въпреки това ЕЦБ все още вярва, че тези увеличения на цените са временни и че инфлацията ще остане под 2% в обозримо бъдеще.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 11 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 12 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години