събота, 12 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  317 прочитания

  Работодателите отново търсят непълнолетни за работа

  Инспекцията по труда издава разрешенията за наемане на лица под 18 г. до два дни вместо за седем
  преди 1 ден a+ a- a

   

  Работодатели отново активизираха търсенето на непълнолетни за работа, което традиционно е един от сигналите за раздвижване на пазара на труда. Това става ясно от данните за издадените от ИА „Главна инспекция по труда“ разрешения за първите 5 месеца на годината, които са с над 50% повече спрямо същия период на 2020.

  Процедурата по издаването им е максимално облекчена. Ако подадените документи са коректни, е създадена организация решение от Инспекцията по труда да има в рамките на 2 дни, въпреки че срокът е седемдневен. Исканията могат да се подават, а разрешенията да се получават по електронен път.

  От работодателите се изискват документи, които са задължителни за всяко работно място, независимо дали на него ще се наемат непълнолетни или пълнолетни лица. Разликата е, че при наемане на лица под 18 години те се представят предварително в Инспекцията, а при наемане на пълнолетни – при проверка.

  За първите 5 месеца на 2021 Инспекцията по труда е издала 858 бр., от които 838 бр. са за лица, навършили 16 г. при 548 бр. година по-рано. Броят им обаче е наполовина спрямо януари-май 2019, когато дадените разрешения са били 1639 бр., а за цялата година 2019 бяха дадени рекордните 9400 бр. разрешения.

  В Световния ден срещу детския труд – 12 юни, България може да отбележи, че в страната най-тежките му форми са елиминирани. Българското законодателство е съобразено с международните нормативни актове, които защитават децата от трудова експлоатация. Трудът до 16 години у нас е забранен, като възрастта е съобразена със задължителната за образование.

  Лица, навършили 16 години, могат да бъдат наети на работа само с разрешение на Инспекцията по труда. По изключение разрешение може да се получи и за дете, навършило 14 г., основно за участие в кино продукции, театрални постановки, музикални състави. Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление и при установяване на такова нарушение се уведомява Прокуратурата.

  Най-често непълнолетни се наемат за извършване на дейности в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция. При всяка проверка инспекторите по труда упражняват и контрол върху наемането на лица, ненавършили 18 г. Работните места, на които се наемат те, се проверяват на място, за да се установи, че условията на труд не създават риск за тяхното здраве.

  Непълнолетните не могат да полагат тежък физически труд, нощен и извънреден труд, да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти. Работният ден за тях е 7-часов, за което те следва да получават минимум минималната работна заплата за страната. Те имат право на удължен платен годишен отпуск от 26 дни.

  С резолюция на Организацията на обединените нации (ООН) 2021 е обявена за Международна година за премахване на детския труд, а Международната организация на труда (МОТ) е определена да поеме ръководството по нейното прилагане.

  По оценките до момента около 152 млн. деца в света са подложени на тежък труд, което ги лишава от детство и от достъп до образование.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson
  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  преди 1 ден
  Нова доставка на ваксини у нас
  В понеделник пристигат над 186 хил. дози от ваксината на Pfizer
  преди 1 ден
  Великобритания с рекорден ръст на икономиката
  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  преди 1 ден
  Откриха нов STEM център в Пазарджик
  Идеята е да се даде възможност за учене чрез правене
  преди 1 ден
  Китай прие закон, който да противодейства на чуждестранни санкции
  Чуждестранните компании се опасяват, че той може да свие инвестициите в страната
  преди 1 ден
  Г-7 ще дари 1 милиард ваксини на света
  Половината ще дойдат от САЩ и поне 100 млн. от Великобритания, съобщи премиерът Джонсън
  преди 1 ден
  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация
  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент