сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1341 прочитания

    К. Георгиева: Ваксинирайте света - не през 2023 или 2024, а през 2022, за да сложим край на пандемията

    Управляващият директор на МВФ очаква Г-7 да предостави "десетки милиарди" финансиране за ускоряване на ваксинирането по света
    10 юни 2021, 10:57 a+ a- a

    Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева очаква, че страните от Г-7 ще осигурят "десетки милиарди" долари финансиране за ускоряването на ваксинирането по света.  

    "Моите очаквания са, че ще видим десетки милиарди, а не няколко милиарда", заяви тя по време на среща на върха за здравната сигурност на Eurasia Group и Flagship Pioneering в панелна дискусия относно приоритетите на предстоящата през уикенда среща на върха на Г-7.

    В началото на този месец МВФ представи плана си на стойност 50 млрд. долара, одобрен от СЗО, Световната търговска организация, Световната банка и редица други организации, за да се подкрепи ваксинирането на хората по света и да се избегне сценарий, при който развитите икономики да се възстановят значително по-бързо от развивавшите се.

    "Параметрите на нашия план изхождат от предпоставката, че пандемията на две скорости означава възстановяване на две скорости, а това ще забави световната икономика", подчерта Георгиева. "Ние сме твърдо убедени и представихме доказателства, че ако успеем да постигнем отлична координация и да повишим финансирането, до края на тази година ще можем да ваксинираме 40%, а до средата на следващата година 60% от населението на света", посочи тя.

    За целта по думите й е важно Г-7 да поемат предварителни ангажименти по отношение на финансирането, както и преразпределение на ваксини на ранен етап — "става дума за предварително резервирани количества ваксини, които на практика не са необходими. Само това преразпределение може да доведе до пренасочването на около 1 милиард дози от развитите икономики към развиващия се свят още тази година", допълни управляващият директор на МВФ.

    Посланието, което тя отправя към Г-7, е: "Ваксинирайте света - не през 2023, не през 2024, а през 2022, за да можем да сложим край на пандемията и възстановяването да стъпи на здрава основа".

    Според нея опасностите от възстановяването на две скорости за развитите икономики са три. "Първо, огромна загуба на производство, която можем да предотвратим с ускоряване на ваксинирането — загуба, чиято стойност от сега до 2025 оценяваме на 9 трилиона долара. Делът на развитите икономики от тази допълнителна стойност се равнява на приблизително 40%. Те ще загубят 1 трилион долара от данъчни приходи, защото останалата част от света все още се бори с пандемията. Второ, знаем, че в момента почвата е особено плодотворна за мутации на вируса, които могат за пореден път да тласнат развитите икономики към крайно неравномерни резултати вследствие на налагането и отмяната на ограничителни мерки. И трето, когато напредналият свят се движи бързо и растежът рязко се повишава, тогава, разбира се, ще видим по-бързо оттегляне на подкрепящите политики. Ако това се случи лихвените проценти ще започнат да се повишават в момент, в който развиващите се пазари все още са в застой поради пандемията и изостават в растежа. При този сценарий страните с високи нива на дълг, особено ако дълговете им са деноминирани в долари, ще изпитат сериозни затруднения".

    По думите на Георгиева "ако една част от света върви бързо, а другата бавно, тогава, разбира се, ще бъдем изложени на опасността от разпространение и рикошет на тези последствия от развиващите се пазари към развитите икономики".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 23 часа