петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3049 прочитания

    Какво представляват застраховките и защо да ги използваме?

    Защо застраховките са инвестиции и кой какво застрахова разказва Анелия Ангелова, предприемач и лектор във Finance Academy
    08 април 2021, 16:32 a+ a- a

    Анелия Ангелова е основател на застрахователен брокер „Вяра“ и предприемач. Тя има близо тридесет години професионален опит в застрахователния бранш. Става свидетел на цялостното развитие на сектора в България – от самото му начало през сътресенията в „тъмните години“ и процеса на възвръщане на доверието в услугата. Като лектор в образователния проект Finance Academy, Анелия споделя опита си в курса „Застраховки и застрахователно дело“

    Темата за застраховките не е забавна и вълнуваща. Застраховката е сложна бъдеща услуга, която в България е преминала и през мафиотски времена. И тази услуга на доверието често се приема като напразно хвърляне на пари. 

    Застраховката не може да обещае мигновена положителна промяна. Практически всеки застрахован дава една сума пари и получава папка, пълна с малки букви и условности. Могат да минат години, преди да настъпи застрахователно събитие и застрахованият да разбере дали е направил верен избор на продукт и компания.

    Застраховките са досадна работа, както за крайните клиенти, така и за мениджърите. С толкова много подробности и детайли често ръководителят делегира задължението на счетоводството. И нека си признаем, кой счетоводител ще избере нещо различно от най-евтиното? А в най-евтиното обикновено попадат много изключени рискове, ниска застрахователна сума, самоучастия и други препятствия пред качественото обезщетение.

    Застраховката е досадно задължение, докато не настъпи застрахователно събитие. Тогава застраховката се превръща в инвестиция. Защото при вложена една стотна от стойността на актива и при качествено сключена полица ще бъдете възмезден до състоянието, в което сте били преди настъпването на събитието. 

    Застраховката е инвестиция за предвидливите, хората които планират живота си. Тя е за образованите и тези, които вникват в подробностите или си намират доверен партньор, който да следи пазара и да съдейства – моментът на събитието до пълното възстановяване.

    Застраховането има много функции, като най-важни са подпомагането на хора в затруднено положение и захранването на икономиката със свежи средства след застрахователно събитие. Познаването на дейността на застрахователния сектор и контролните органи дава възможност за по-качествено обезщетяване. Затова е важно да се образоваме по темата – щастлива съм, че имам възможността да предам ценни знания от опита си във Finance Academy. Сигурна съм, че информацията, която ще споделя, ще спести много време и главоболия на хората, които се чудят как правилно да разпределят средствата си и дали е важно да се застраховат. 

    Защо все пак да сключваме застраховки?
    Това е единственият познат начин с малки суми да гарантираме финансово активите си. Такива каквито ги имаме – автомобил, дом, стоково-материални ценности, репутация, здраве, живот. 

    Защото застраховката дава спокойствие на духа, което няма как да се измери. Но да правите това, което можете най-добре, да се наслаждавате на любимите хора и проекти и да сте спокойни за това, в което сте вложили усилия и средства, дава свобода. И защото в момент на застрахователно събитие не сте жертва на обстоятелствата, а човек, който следва процедура, за да бъде обезщетен. И защото опитът ми показва, че когато не мисли за пари, човек се възстановява много по-бързо от преживените трудности. Остава да сте достатъчно предвидлив и да определите кои са ценните за вас неща.

    Кой какво застрахова?
    Хората на възраст до 35 години ползват застраховките, свързани с изживявания – медицински разходи в чужбина, отмяна на пътуване, автоасистанс, планински застраховки, злополука на спортисти и разбира се, най-разпространените застраховки – тези на автомобилите.

    Вече задомените хора на възраст 35 до 45 години започват да натрупват активи и затова имат интерес към застраховката на дома, здравето на семейството. В тази възраст за първи път се замисляме за застраховка живот особено ако имаме кредитни отношения с банка.

    Когато влезем в групата на 45+ започваме да мислим по-често и за здравето и живота. В това време много хора предпочитат да сключват застраховка срещу опасни заболявания, доброволно здравно осигуряване, болничен престой, живот или злополука.

    Тези деления са условни. Всеки сам направлява живота си и сам преценява ценностите си. Качествената застраховка изисква добро планиране и познаване на условията, но се отплаща многократно в моменти на изпитания, каквито животът неминуемо ни предлага. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк