петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9330 прочитания

  Това са победителите в конкурса „Най-добър младежки стартъп в България 2024“

  Близо 300 участници се включиха в конкурса като отбори или индивидуални състезатели
  03 юни 2024, 14:47 a+ a- a

  Финалът на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024 г.” се проведе на 31 май в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е третото издание на състезанието, организирано от Фонд на фондовете и Стопанския факултет на СУ, в което се включиха близо 300 участници като отбори или индивидуални състезатели. Всички те получиха възможност да преминат през 10-седмична обучителна програма, в която да развият идеите си под менторството на експерти от 40 партниращи в конкурса организации от инвестиционната и стартъп екосистема у нас. Събитието откриха Красимир Якимов, зам.-министър на иновациите и растежа, доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ и Павел Лисев, изпълнителен директор на Фонд на фондовете.

  „Министерството е ангажирано да създаде условия за развитие на младите таланти, да осигури необходимата подкрепа и ресурс, за да може всеки един от вас да реализира своя потенциал“, обърна се Якимов към младите участници в конкурса. Той подчерта още, че ФнФ вече активно работи по структурирането и на дялов фонд за иновации в предприятията, в рамките на който 32 млн. евро ще бъде също за компании в ранен етап на развитие”.

  "Състезанието обединява тази година над 40 партньори и в него участваха над 300 младежи, което го превърна в най-значимата подобна инициатива в страната. Щастливи сме, че за трети път събираме заедно млади предприемачи, ментори от академичните среди и бизнеса, както и представители на финансиращи институции, за да подкрепим иновативни решения за редица обществени предизвикателства", каза деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев и пожела на младите участници някой ден да могат да подкрепят и други образователни инициативи. "Дано сред днешните млади предприемачи са и бъдещите последователи на нашите дарители Евлоги и Христо Георгиеви."

  “Изминаха 10 седмици, в които преминахте през интензивна обучителна и менторска програма, за да придобиете практически познания в сферата на предприемачеството. Да се състезавате с почти 160 екипа от цялата страна, на няколко етапа, докато достигнете успешно до финала прави всички вас победители”. С тези думи се обърна към студентите Павел Лисев и сподели с младежите в залата, че по Програма „Образование“ 2021-2027 се предвижда подкрепа за стартъпи на студенти и докторанти с цел фокусиран преход от висше образование към заетост. Той благодари на всички партньори в конкурса за обученията, които проведоха и подкрепата към участниците в състезанието.

  “Без вашата помощ конкурсът нямаше да бъде толкова успешен вече трета година. Специална благодарност изказвам и към Стопанския факултет към СУ за изключителното партньорство, което имаме в провеждането на конкурса”, допълни Павел Лисев.

  На първите 3 места в конкурса се класираха:

  Първо място: BuddyGuard - платформа, която свързва доверени гледачи на животни със стопани на домашни любимци. Платформата прави бърза връзка между страните, по ясен график и с навременни и сигурни плащания за услугата. Платформата получи и Наградата на публиката.

  Второ място: Truckspedia - платформа за автоматизиране и оптимизиране на логистичните процеси в Европа. Стартъпът използва AI алгоритми за свързване на свободни товари със свободни камиони.

  Трето място: ReGrounded - иновативен, устойчив материал, който се получава от комбинацията между отпадък от кафе, отпадъчен дървесен материал и други био продукти. Материалът е безопасен за контакт с храна, на био-основа, изключително здрав, издръжлив, усточив, биоразградим, компостиращ се и може да бъде рециклиран многократно без загуба на физическите си свойства.

  Наградата за "Най-добър ESG“ стартъп спечели екипът на GreenFilters, които са ученици в 11 клас в ЧЕГ „проф. Иван Апостолов“ в София. Проектът предвижда рециклиране на цигарените фасове, които са значителен източник на замърсяване, заради пластмасата в филтрите им до активен въглен за пречистване на вода, въздух и др.

  Фонд на фондовете награди победителят - BuddyGuard с лаптоп, а Софийския университет награди екипа на GreenFilters с книги.

  Тази година в журито участваха представители на Стопанския факултет на СУ, Innovation Capital, Vitosha Venture Partners, Morningside Hill, Silverline Capital, Planet 9 Ventures, ОББ, Сис Кредит, Българската фондова борса, София Тех Парк, Founder Institute, БТПП (Съвет по инвестиции и Съвет по иновации), Клийтех България, Beyond, Българска е-комерс асоциация, Клъстер “Мехатроника и автоматизация”, Фондация Because и Иван Йосифов – ментор в конкурса. Председател на журито беше доц. Тодор Ялъмов от Стопански факултет.

  Вдъхновение на младежите дадоха финалистите от предходните две издания на конкурса „Най-добър младежки стартъп”, които вече се развиват успешно с привлечени инвестиции и менторска подкрепа от партньорите на конкурса. Своят успех споделиха основателите на Vodoraslo, Twisted Technology, Mentor the Young, Foodobox, Млад изобретател и AGRON.

  Освен рекордния брой кандидатствали проекти, конкурсът тази година успя да привлече и два пъти повече подкрепящи организации. Над 40 партньора от предприемаческата екосистема и техните експерти бяха ментори в десетките уебинари, уъркшопове, обучения, гейминг, тестове и състезания, организирани спрямо индивидуалните нужди на участниците и етапа на реализация на техните проекти.

  Третото издание на “Най-добър младежки стартъп в България” отново даде платформа с национално покритие за развитие на предприемачески умения у младите хора и предостави сцената на студенти и млади хора до 29 години, като им предостави възможност да покажат своята визия за това кои нови технологии, ключови сектори и последни научни открия ще играят съществена роля в съвременния свят и биха привлекли вниманието на инвеститорите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 28 минути
  преди 2 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 3 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 20 часа
  Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК още 5 години
  Европейският парламент я преизбра с мнозинство
  преди 20 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите