вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2341 прочитания

    Български ученици станаха финалисти в международен турнир по дебати в Лисабон

    Българският отбор взе приза за второ място
    27 април 2023, 08:28 a+ a- a

    От ляво надясно: Радка Карагьозова (ЧСУ „Рьорих“), Румен Кънев (ЧАГ „Проф. Иван Апостолов“), Алина Маринова-Банева (ЧНУ „Ерик Кестнер“), Кристина Стоянова (ЧНУ „Ерик Кестнер), Атанас Маринов (ЧСУ „Рьорих“), Момчил Бенов (ЧАГ „Проф. Иван Апостолов“), Юлия Аткова (ЧОУ „Куест“). Снимка: Българската асоциация на частните училища 

    Български ученици достигнаха до финала в международен проект за ученически дебати, проведен по време на конференцията на Европейския съвет на националните асоциации на независимите училища ECNAIS (ecnais.org). Събитието се състоя в Лисабон с тема „Промотиране на демокрацията и гражданската активност“.

    Ученическият дебат се провежда за първи път в рамките на конференцията и в него взеха участие отборите на ученици от 11 европейски държави – България, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Нидерландия, Полша, Португалия, Турция, Великобритания и Испания.

    Българският отбор бе представен от Атанас Маринов – ЧСУ „Рьорих“, Кристина Стоянова – ЧНУ „Ерих Кестнер“, Румен Кънев – ЧАГ „Проф. Иван Апостолов“, и с ръководител Алина Маринова-Банева – ЧНУ „Ерих Кестнер“.

    Отборът ни се представи великолепно, като достигна до финал заедно с отбора на Испания! Българските деца взеха приза за второ място, но спечелиха овациите и сърцата на публиката и оставиха силно и незабравимо впечатление сред всички делегати и участници, като се откроиха със своята богата обща култура, задълбоченост и отлични умения за дебатиране.

    Българските ученици достигнаха до финал, преборвайки отборите на Турция, Чехия и Нидерландия. Темите, по които дебатираха в първи селекционен тур, бяха: „Живеем в пост-истинен свят“, „Европейските страни трябва да установят квоти за младите хора в парламента“ и „За европейските държави е възможно да постигнат обща имиграционна политика“. 

    На финалния сблъсък Атанас, Кристина и Румен изтеглиха жребий за ролята си на „опозиция“ по темата „Родителският избор на училище намалява неравенството“. 

    На конференцията взеха участие 11 български делегати, представители на частни образователни институции, членове на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ). Участието на делегати от България е по линия на над 20-годишното членство на БАЧУ в Европейския съвет на националните асоциации на независимите училища ECNAIS.

    Във връзка с проведените дебати Радка Карагьозова от ЧСУ „Рьорих“, която взе участие в официалната програма, отбеляза: „Нашият отбор бе сформиран след провеждане на традиционния Български форум по дебатиране в края на месец март, където участваха 54 ученици от 8 български частни училища. Изборът бе много труден, защото всички участващи бяха на изключително ниво! За разлика от чуждите отбори, които се познават отдавна и участват заедно в дебати години наред, ние определихме отбора ни с представители на три училища, които се подготвяха заедно в рамките на една седмица за дебатите в Лисабон. Успехът им е феноменален и показва какъв огромен потенциал и качества носят децата на България! Това е и голямо признание за всички образователни институции, в които колегите изграждат тези умения и подготвят децата за бъдещето – като активни хора с гражданска позиция и критично мислене. Участието на такъв международен форум им позволява да усвоят толкова важен житейски урок – да бъдат екип, да взаимодействат ефективно в предизвикателни обстоятелства и да успяват заедно, независимо че са толкова различни един от друг. Те са един възхитителен пример за всички ни!“

    По повод представянето на България в Лисабон председателят на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) Мария Каменова отбеляза: 

    „Горди сме, че България бе представена толкова достойно от ученици от частните образователни институции, членове на БАЧУ! Искрени поздравления за тях, техните учители и лидери на институции! Тази победа е победа за всички български деца и за цялата общност! Благодаря на нашите партньори от ECNAIS за доброто сътрудничество през годините, за перфектна организация на конференцията и за този успешен знаков форум по дебати! Ще бъдем щастливи скоро България да бъде домакин на следваща конференция на ECNAIS, както и да участваме в превръщането на международния ученически форум по дебати в традиция. Обменът между ученици от различни държави дава безценно отражение върху тяхното порастване и усъвършенстване, дава ни възможност за обективно признание на нашите постижения. Също така подпомага обмена и интеграцията между младите европейски таланти“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 46 минути
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 4 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 5 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 5 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 6 часа
    преди 22 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе