събота, 09 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1366 прочитания

  Това са носителите на наградите "Еврика" за 2022

  Фондацията отличи най-добър млад мениджър, учен, изобретател и фермер
  01 февруари 2023, 10:53 a+ a- a

  сн: Фондация „Еврика”

  За 33-ра поредна година фондация „Еврика” връчи наградите си за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер. Условие е кандидатите да не бъдат по-възрастни от 35 години. Кандидатите за носители на наградите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област.

  Наградите „Еврика” 2022 са присъдени на:

  За постижения в науката награда получи д-р Александър Сираков – лекар-специализант по образна диагностика в УМБАЛ „Свети „Иван Рилски“ – София. Наградата се присъжда за отлична защита на дисертационен труд на тема „ВРЕМЕННО-СТЕНТ АСИСТИРАНО КОЙЛИРАНЕ”., за което му е присъдена образователна и научна степен „Доктор“. За пръв път в света е въведена техника на временно-стент асистирано койлиране с Comaneci стент и неговите разновидности на руптурирали мозъчни аневризми с широки шийки в състояние на субарахноидална хеморагия. Резултатите от дисертацията са публикувани в 3 статии в списания с импакт фактор, които са цитирани 32 пъти от чужди автори.

  За млад изобретател награда получи Елица Петкучева – асистент в Секция „Водородни системи с полимерен електролит“ на Институт по електрохимия и енергийни системи „Акад. Е. Будевски“ /ИЕЕС/ при БАН. Наградата й се присъжда като съавтор в изобретение „Метод за синтез на електрод за приложение като електрокатализатор за реакцията на отделяне на кислород“, регистрирано като американски патент. Изобретението касае нови катализатори за реакцията на отделяне на кислород, методи за производството и потенциалното им приложение. Елица Петкучева е съавтор на още две изобретения, регистрирани като полезни модели, а именно: „Електролизна клетка за тестване на мембранни електродни пакети“; „Модулна електролизна клетка за производство на оксиводородна смес“.

  Диплом за отлично представяне в конкурса за млад изобретател получи Мария Тодорова – съавтор в пет изобретения, регистрирани като полезни модели със съществен дял на участие (20-50%). Патентованите активни компоненти от слузта на охлювите са включени в нови продукти, които се предлагат на българския и международен пазар. Икономическият ефект от разработените продукти възлиза на над 2 000 000 лева.

  За млад мениджър награда получи Христо Пеев – основател и изпълнителен директор на Motion Software и главен мениджър „Иновации“ на Еxadel. Специализираното жури присъди наградата „Еврика“ за най-добър млад мениджър на 2022 година на Христо Пеев за: глобална визия и подход в развитието на бизнеса и значими бизнес резултати; иновативен управленски подход в търсенето, експериментирането и прилагането на работещи управленски идеи и практики; изявено бизнес лидерство.

  С диплом за отлично представяне в конкурса за тази награда беше отличен: Димитър Платов – съосновател и собственик на „Бъзонада“ ООД – мотиви – за създаване и развитие на сериозен бизнес въз основа на традиционни за българите вкусове и природни ресурси; решителност, гъвкавост и постигнати резултати в производствената дейност и реализацията на продуктите.

  За млад фермер награда взе Тихомир Тачев – земеделски производител и пчелар от село Асеновец, община Нова Загора – Завършил е бакалавърска степен по „Бизнес икономика“ в Тракийски университет – Стара Загора. Отглежда 270 пчелни семейства, разположени на два пчелина.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Една трета от българите има дигитални умения
  Под 30% от хората у нас ползват административни е-услуги, сочат данни на НСИ
  преди 16 часа
  НСИ: Едва 3.6% от фирмите у нас използват изкуствен интелект
  15% от предприятията са продавали стоки и услуги по интернет, сочат данните
  преди 17 часа
  Франция и Германия са съгласни по 90% от промените във фискалните правила на ЕС
  Промените целят да дадат на страните от ЕС повече време за намаляване на дълга чрез индивидуални планове и създаване на стимули за публични инвестиции
  преди 18 часа
  Съкращенията в САЩ се увеличават през ноември
  Основните засегнати сектори са търговия на дребно и технологичния сектор
  преди 19 часа
  Прагът за кешови плащания остава 10 хил. лв., няма да има "донос-бонос"
  Парламентът прие на второ четене промени в някои от данъчните закони