петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3499 прочитания

    Връчиха Наградите на Германската икономика

    Вижте кои компании за какви постижения бяха отличени
    27 януари 2023, 17:10 a+ a- a

    сн: Economy.bg

    За деветнадесети път Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през последната година. Наградата на германската икономика в България за 2022 беше присъдена в 4 категории. Общо 29 бяха номинираните компании. Членството в ГБИТК не беше условие за участие.

    В категория „Голямо предприятие“ в надпреварата участваха 7 компании, в категория „Малко и средно предприятие“ – 11, за приза в категория „Социален ангажимент“ се бориха 8 фирми, а в категория „Стартираща компания“ – 3.

    Отличените тази година с Наградата на германската икономика в България компании са: „Бош България“, в категорията „Голямо предприятие”, „Дронамикс“ за „Малко и средно предприятие, „Бош България“ в категория „Социален ангажимент“ и „Кинетик Аутомотив“ за „Стартиращо предприятие“.

    С почетни грамоти за ползотворно и успешно сътрудничество с ГБИТК през изминалата 2022 бяха отличени Н.Пр. Елена Шекерлетова – посланик на България във ФР Германия, Кирил Вълчев – генерален директор на Българска телеграфна агенция, Армин Швимбек – директор на дирекция „Европа и панаирно дело“ в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката и Димитрина Тодорова – директор на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации – гр. Бургас.

    Официални гости на церемонията бяха Никола Стоянов – министър на икономиката и индустрията, Стефан Савов – зам.-министър на иновациите и растежа, Н.Пр. г-жа Ирене Планк – посланик на Федерална република Германия в България, Н.Пр. г-жа Елена Шекерлетова - посланик на България във ФР Германия, Н.Пр. г-жа Меглена Плугчиева – дългогодишен посланик на България в Германия, Швейцария и Черна гора, д-р Юрген Фридрих – управляващ директор на Агенцията за икономическо развитие на Федерална република Германия, г-н Армин Швимбек - директор на дирекция „Европа и панаирно дело“ в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката и д-р Михаел Бланк – управител на СЕС.

    Над 35 000 работни места са разкрили германските инвеститори в България. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията по връчване на Наградата на Германската икономика в България. „За мен най-важният сигнал остава посланието на немския бизнес – че 100% от компаниите, опериращи тук, биха инвестирали отново в България, ако са изправени пред този избор“, каза още той, като се позова на данните от ежегодното проучване на Германо-Българска индустриално-търговска камара сред техните членове.

    Никола Стоянов връчи наградата на победителя в категория „Голямо предприятие“ заедно с посланика на Федерална република Германия в България Н. Пр. Ирене Планк на „Бош – България“, част от „Група Бош“. Статуетката и сертификатът бяха приети от Томас Мец, управляващ директор на „Бош Инженеринг Център София“.

    Въпреки предизвикателствата Германия запазва позициите на водещ търговски партньор на България. Според последни актуализирани данни на федералната статистика търговията между България и Германия е достигнала рекордна стойност, като за периода януари - ноември 2022  тя е в размер на над 11 млрд. евро. Това каза Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), по време на церемонията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство