четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5414 прочитания

    Какво четат ИТ професионалистите в България?

    Вижте кои заглавия са привлекли вниманието на хората в света на технологиите през тази година
    22 декември 2022, 15:42 a+ a- a

    Коя беше най-интересната книга, която прочетохте през 2022? Зададохме този въпрос на ИТ професионалисти на различни позиции във водещи технологични компании в България. Вижте какво четат, от какво се интересуват в момента и какви уроци, вдъхновения и цитати от книгите споделиха с нас. 

    Ангел Тодоров, BI Engineer & Professional Development Coordinator, Coherent Solutions Bulgaria

    „Загадката на стая 622“ е една истинска загадка, в която са преплетени ярки персонажи,  борби за власт и една много красива любовна история. Цялата книга е изпълнена с напрежение, което струи от всяка страница. Като редуването на сезоните, книгата създава една красива атмосфера около Швейцария. А когато се стигне до частта с обратите, а те наистина са много, направо са цял водовъртеж от неочаквани неща. Освен силно заплетения криминален случай една част от романа е и съвсем лична за Жоел Дикер – автора. В личната си част Жоел Дикер често ни връща към спомените си за своя доскорошен издател, чиято смърт е посочена за причината за написването на романа.

    Книгата ми хареса много и съм безкрайно впечатлен от начина, по който авторът разказва. Запомням книгата с тези два цитата:

    „Освен това Скарлет започва със „С“, като самота. Самотата, която винаги е с мен и която ме кара да пиша. Струва ми се, че с Бернар* не се чувствах толкова сам. Когато Бернар си отиде, Скарлет отново ме споходи.“

    *Бернар името на издателя

    „Оказва се, че най-важното е не как приключва нашата история, а с какво ще запълним страниците. Подобно на романа, животът трябва да бъде приключение. А приключенията са ваканциите в живота.“

    Димитър Стефанов, Software Development Lead, MentorMate

    За пръв път прочетох „Светът на Софи“ в гимназията, но наскоро се присетих за нея и реших да проверя дали е подходяща и за по-малки деца. Учудващото е, че успя да прикове интереса на деца под десет години, а наред с това и аз си припомних защо философията ми беше един от любимите учебни предмети.

    „Светът на Софи“ е романизирано въведение в света на философията. Героинята в книгата се запознава с основните исторически личности и идеите оформили облика на тази наука, като започнем от Древна Гърция и стигнем до наши дни. Тази книга може да помогне на човек да разшири своите мисловни граници и да се завърне към отдавна забравени въпроси за света, за живота и за самия себе си. Едно от най-приятните неща в книгата е, че не дава отговори наготово. Романът отваря големи теми, свързани с възприемането на реалността, морала и познанието, предизвиквайки читателя да провокира съзнанието си и да развие критичното си мислене.

    „Светът на Софи“ е класика, която си заслужава прочитането. Независимо дали си на десет, или на сто години, дали си ентусиаст на тема философия, или просто любопитен да знаеш как работи вселената, книгата ще успее да те провокира.

    Павлина Хаджиева, Директор „Софтуерно инженерество“, Progress

    Книгатa, която най-силно ме заинтригува през изминалата годината, е „Stretch – цялостна система за баланс в живота“ от Ивайло Кунев. Тя събира на едно място едни от най-популярните методи за  целеполагане, управление на времето и личностна ефективност. За мен самата е предизвикателство да живея балансиран живот без да се налага да правя компромиси, затова тази книга ми беше изключително полезна. В нея авторът разглежда залагането на Stretch и SMART цели, матрицата на Дуайт Айзенхауер за организиране и приоритизиране на рутинната работа и също така дискутира ролята на добрите навици за постигане на успех във всяко едно отношение. В книгата са включени вдъхновяващи истории, които показват нагледно как описаните техники наистина дават резултати. Те ме стимулираха допълнително да направя промени в ежедневието си, които да ми позволят да постигна баланс и да ме доближат още повече до постигането както на професионалните, така и на личните ми цели.

    Васил Колев, Sys Admin Team Lead, StorPool Storage 

    Сред най-интересните книги, които прочетох през изминалата година, се нарежда How to Build a Car: The Autobiography of the World’s Greatest Formula 1 Designer (неиздавана на български) от Adrian Newey. Тази книга е задължително четиво за всеки, който се е интересувал от Формула 1 като дете (и може би е запазил този интерес и до днес). Adrian Newey е сред най-успешните дизайнери на болиди, споделя множество любопитни факти и въпреки че не се вълнувам особено от коли, всичките му технически обяснения ми бяха наистина интересни.

    Друга книга, която се нарежда сред любимите ми за 2022, е Kill it with Fire: Manage Aging Computer Systems (and Future Proof Modern Ones) на Marianne Belloti.  Очаквах книгата да е по-скоро техническа, отколкото на тема мениджмънт, но иначе не ме разочарова и беше пълна с интересни съвети. Може би най-добрият урок от нея е: основната причина за съществуването на legacy системи е, че те вършат работа и да ги изхвърлим просто защото са „остарели“, е също толкова лошо, колкото и да работим с наистина стари неща.

    Иво Игов, QA Automation Engineer, Coherent Solutions Bulgaria 

    Купих книгата „Майка нощ“ на Кърт Вонегът преди поне две години, но преди месец се сетих за нея и я изчетох на екс. Удивителна книга, в която нищо не е такова, каквото изглежда и от всеки може да се очаква всичко – просто няма как да се опишат в няколко реда всички обрати, през които преминава съдбата на главния герой. Трудно можеше да я прочета в по-подходящ момент. Поантата е синтезирал самият Вонегът още във въведението: „Това е единствената от моите истории, чиято поука знам. Не смятам тази поука за кой знае какво – просто знам каква е: ние сме това, на което се правим, така че трябва да внимаваме на какво се правим“.

    Спас Тюркеджиев, Старши Софтуерен Инженер, Dreamix

    Blink: The Power of Thinking Without Thinking  от Малкълм Глауел. Много добра книга, която обяснява как нашето подсъзнание е изключително бързо и може да взема решения, преди ние да сме го осъзнали.

    Също как трябва да вярваме на инстинктите си, но само ако не са свързани с различните ни предразсъдъци. 

    Радина Димитрова, Head of Business Security, Paysafe

    Най-интересната и завладяваща книга, която прочетох тази година, „Шантарам“, ме впечатли със запленяващото описание на магията на човешката природа, силата на любовта и ми напомни, че животът не е само черно-бял, а обхваща цялата палитра. Също така ми напомни, че истинското чувство за свобода е това да съумееш на простиш не само на себе си, но и на враговете си.

     I don't know what frightens me more, the power that crushes us, or our endless ability to endure it. – Santaram.

    Траян Лазаров, DevOps инженер, DataArt

    Книгата, която ме впечатли през изминалата година, се казва Atomic Habbits на автора Джеймс Клиър. Тя се фокусира върху това как можем да се откажем от лошите навици и вместо това да изградим добри такива. Четейки тази книга, успявам да намеря начини да се справя бърнаута, който много технически експерти в ИТ сектора изпитват. А мотивацията, която ми дава, е в това да изграждам полезни навици, свързани с ученето на нови технологии и с кариерното ми развитие като цяло.

    Мария Плачкова, .NET Trainee, Coherent Solutions Bulgaria

    Трудно ми е да посоча единствена най-интересна книга, затова избирам да разкажа за една от всички интересни книги, които прочетох през годината. „Гръмна гръм" е сборник с 22 разказа на Рей Бредбъри, съставен от Св. Славчев. В него се включват най-различни истории – весели, мрачни, страшни, дори антиутопични.

    „Чудният костюм с цвят на сладолед" е част от този сборник – забавен разказ за „съдружието“, което шестима мексиканци създават за покупката на един костюм. Накара ме да се замисля за силата на мечтите и на приятелството и за това, че е по-важно какви сме, отколкото как изглеждаме и как сме облечени. Все неща, които ние, забързани в ежедневието, понякога забравяме.

    Иван Люцканов, Technology Team Lead, Scalefocus

    1. Find Your Why – Simon Sinek

    Съвсем наскоро прочетох някои от книгите на автора (Simon Sinek), макaр че го  харесвам и следя от години в интернет пространството (TED talks, podcasts etc.) Книгата, която ми направи най-силно впечатление, е именно Find your why. В нея авторът дава ясни насоки и мотивация как да намериш или да валидираш своята цел във всеки един аспект от живота и защо е важно да го направиш. 

    2. Give and Take – Adam Grant

    Книгата ми харесва много, защото съвпада с моята философия за живот и успех. В нея се разказва за хората, които дават, без да очакават обратното в замяна и как чрез това същите получават много повече от живота. Авторът споделя и за капаните, когато даваш, и за обратната страна – хората, които са възпитани само да вземат.

    3. Thinking Fast and Slow – Daniel Kahneman

    Книгата е плод на дългогодишно изследване на начина на мислене и вземане на решения. Дава изключително интересна гледна точка върху рационалното и ирационално мислене. Представя двете системи и как да ги използваме за максимален резултат, и успех.

    Ростислав Димитров, Principal Engineer, Paysafe

    Последната книга, която прочетох (или по-скоро препрочетох) през 2022 г., е Designing Data-Intensive Applications на Martin Kleppmann. Книгата съдържа информация за това как успешно да създаваме надеждни софтуерни системи, които да обслужват милиони потребители.

    Публикувана през 2017 г., книгата е актуална и до днес, като тя е задължително четиво за всеки напреднал и средно напреднал програмист. След препрочитането на книгата отново си затвърдих, че качеството е за предпочитане пред количеството. Не е важно колко книги сте прочели, а колко от тях сте разбрали. Обръщайте внимание на дребния текст, защото много често „малките камъчета обръщат каруцата“, така и едно изречение би могло да отключи знанията, от които се нуждаете.

    Александрина Алексиева-Тодорова – Quality Engineering Team Leader, Musala Soft

    2022 е годината, в която изчетох най-много техническа литература + книги, свързани с лидерството. Защото, за да бъдеш добър лидер, не е достатъчно само да имаш добри технически и/или организационни умения, а е готина съвкупност от различни качества. Затова често прибягвам за вдъхновение към Саймън Синек.

    Последната негова книга, която прочетох, се казва „Започни със ЗАЩО“. ЗАЩО – кратък въпрос, който води безброй други въпроси, а и отговори след себе си. Покрай летните отпуски успявам да дам на романтичната си душа и по някой любовен роман. Тази година четох и автори, които имам честта да познавам лично: „Нецъфнали рози“ от Цветина Иванова и „Както си го направиш“ от Емилия Стоянова. 

    Олексий Колибелников, QA инженер в DataArt

    Книгата, която прочетох и от която бях силно впечатлен, е Antifragile на Насим Талеб. Мисля, че тази книга би била интересна за всеки независимо от това какви хобита има и в каква професионална сфера се развива. Основната идея е, че всичко в живота ни може да бъде класифицирано в различни категории: чупливо, здраво и нечупливо.

    Antifragile е най-интересната категория, защото всичко, което попада в нея, става по-силно, по-здраво, по-добро. С такава методология можем да решим какъв тип пазар или компания е antifragile, което, от своя страна, ще ни позволява да изберем правилната компания или проект за работа. Това означава, че ще издържите всякакви икономически сътресения (или поне почти всякакви).

    Весела Божева – Senior Software Engineer, Musala Soft 

    На вълна психология съм :) Thinking, Fast and Slow на Daniel Kahneman е книгата, която ме впечатли тази година и намирам за изключително проницателна. Тя е изцяло базирана на множество проучвания в продължение на години и ни помага да разберем защо реагираме и действаме по определен начин. Разказва какво е „шестото ни чувство“, разликата между „автоматичната“, т.нар. бърза част от мозъка ни и тази, която мисли повече, оглеждайки една ситуация от различни ъгли.

    Това е книга за психология, която е представена по един увлекателен начин и сякаш се опитва да разнищи мистериите в мислите ни малко по малко.

    Калина Василева, Technology Team Lead, Scalefocus

    1. Drive – Daniel Pink

    2. Predictably Irrational – Dan Ariely

    3. Switch: How to change things when change is hard – Chip Heath and Dan Heath

     

    Трите книги подчертават психологическото несъвършенство на съществуващите традиционни трактовки за икономическо и научно менажиране и количествено изследват ефекта им върху важни аспекти на човешката природа, фокусирайки се върху мотивацията. Както казва Данил Пинк, има разлика между това, което социалните науки знаят, и това, което прави бизнесът, а това добива все по-голяма важност, когато става дума за креативност и продуктивност. Има множество проучвания, които показват, че не рационалните, а емоционалните подходи са тези, които определят действията на хората. Въпреки това те много често се пренебрегват.

    Една по-абстрактна аналогия с рационалните и емоционалните части на мозъка е много добре представена от Джонатан Хайд в книгата му „Хипотеза за щастието“. Той заявява, че емоционалната страна на хората е слон, а рационалната страна е неговият ездач. Контролът на ездача е несигурен, защото той е толкова малък в сравнение със слона. Всеки път, когато не са съгласни за нещо помежду си, ездачът ще загуби.

    Мога да препоръчам на всеки, който общува с хора независимо от сферата, опита или позицията си, да прочете тези книги и да следи авторите им.

    Петьо Димитров – Senior Software Architect, Musala Soft 

    Като архитект е важно да поддържам и подобрявам техническата си експертиза. Затова се опитвам, когато имам време, да чета техническа литература. В последните години доста от проектите ни използват Cloud технологии и  чета предимно в тази насока. Книгата, на която съм в момента , е AWS for Solutions Architects. 

    За художествена литература не ми остава много време, но наскоро четох на немски разказите „Говорещата кожа“ (Das sprechende Leder) и „Синовете на упсарока“ (Die Soehne des Upsaroka) на Карл Май, както и алманаха „Странноприемницата в Шпесарт“ (Das Wirtshaus im Spessart) на Вилхелм Хауф. Добра комбинация от приключенско настроение и любопитството ми към немския език. 

    Георги Георгиев, Senior Java разработчик в DataArt

    Една невероятна книга, която прочетох през лятото, беше „Давид и Голиат“ на Малкълм Гладуел. Книгата е ориентирана към това как малки бизнеси могат да бъдат значително по-конкурентни от големите. Това, което лично за мен беше много полезно, е представянето на различен начин на мислене, който е приложим не само за бизнеса, но и във всички сфери в човешката психология, където има големи и малки, добри и лоши, силни и слаби, бързи и бавни, победители и губещи, успешни и неуспешни. 

    Посланието на книгата е, че ако си губещ, то ти си в състояние да намериш нов път към победата, който да води много по-далеч от този, до който е стигнал настоящият победител. Ако пък си слаб, си в състояние да откриеш нов начин, с който да станеш много по-силен, ако си малък, си в състояние да станеш много по-голям от тези, които са считани за големи. В случая разликата между големите и малките не е в размера, а в начина на мислене, а той, от своя страна, е резултат от правилната вътрешна нагласа. Според концепцията на книгата всички успешни личности някога са имали провали, но са притежавали именно този начин на мислене, с който успехът е само въпрос на време.

    Владимир Скарлатов, Senior Technical Support, Scalefocus

    1. Meetings with Atanas Burov – малка книжка с много стойност. Разглеждаща премеждията на един различно мислещ човек във времена, когато това не е било на почит. 

    2. Churchill biography – светът ни познава малко велики стратези и за мен Чърчил е един от тях. Въпросът как успяваш да избегнеш необратими последици в един конфликт, е в основата на това да прочета биографията му.

    Милена Златева – Automation QA Engineer, DHL ESS

    „Соломоново решение“ и „Без компромис?“.  „Соломоново решение“ е книга, съдържаща няколко забавни разказа, илюстриращи различни казуси от реалния живот с неочаквано развитие и нетрадиционен край.

    „Без компромис?“ (Преговаряй така, сякаш животът ти зависи от това) е книга, основана на професионалния опит на автора. Поставя акцент на уменията да водиш преговори, без значение с кого и в каква ситуация. Различните истории, демонстрират важността на меките умения и тяхната стойност. Обичам да чета книги, вдъхновени най-вече от истинска история или личен опит.

     Наскоро намерих и поредица книжки „Философията накратко“, „Психологията накратко“, „Древният свят накратко“, „Великите речи накратко“, та дори и „Математиката накратко“. Не си предствяйте, че чета „Математиката накратко“, преди да заспя. Тази книга предизвика интерес в мен с това как е възможно да се представи Математиката в кратък вид. Книжките от поредицата имам възможност да чета в градския транспорт, пътувайки към работа. Изключително интересни, разнообразни като теми и в компактен размер. Едно неангажиращо четиво, което неусетно обогатява.

    Тодор Танев, QA Team Lead в StorPool Storage

    През изминалата година най-силно ме е впечатлила „Безкрайната игра“ на Саймън Синек. Много земно четиво. Често, фокусирайки се над ежедневното и злободневното, забравяме за по-големите цели на една организация, например с какво тя допринася, както и кое всъщност е важното, над което човек като мъничка частица от нея може да промени от своята гледна точка, за да я направи по-успешно и по-перспективно място за развитие. Откровено казано, досега не съм попадал на слабо четиво от този автор и вероятно ще я дочета с високите очаквания, с които съм започвал и предишни негови книги. Препоръчвам също Започнете със защо и Лидерите винаги обядват последни.

    Друга книга, която се нарежда сред любимите ми за 2022, е Kill it with Fire: Manage Aging Computer Systems (and Future Proof Modern Ones) на Marianne Belloti. Доста мотивираща в посока повече скромност и уважение към системи, които никой не би категоризирал като модерни, изглеждат изостанали на по-младите хора в една организация, но носят предимства, които често се подминават. Много ценна за организации, в които общото мнение за т.нар. legacy системи е, че трябва да бъдат заменени с поредната нова технологична играчка. Съдържа доста добри аргументи в посока кога това е разумно, както и един по-балансиран поглед от обичайното заливане от маркетинга на най-богатите и гласовити в индустрията компании, с което хората се сблъскват в ежедневието си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 13 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 13 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 15 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 16 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.