събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9602 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излязоха в България през 2022?

    Вижте кои заглавия заслужават внимание според водещи български издателства
    14 декември 2022, 09:59 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Коя е най-добрата книга, която издадохте през 2022, и защо според вас заслужава внимание?  Попитахме това някои от водещите издателства в България. Вижте кои заглавия определиха те като книги на годината (подредени по азбучен ред):

    „Без филтър“ от Сара Фрайър, Историята на Instagram отвътре, Locus

    Книгата разкрива скрити стратегии за оформяне на личния имидж и слава на потребителите, обяснявайки как продуктовите решения на компанията са повлияли на структурата на обществото ни. Интригуващата история за това как Instagram не само създаде нова индустрия, а изцяло промени живота ни.

    Безспорен факт е, че Instagram промени фундаментално начина, по който общуваме, пазаруваме, пътуваме.

    Авторката се позовава на информация от ексклузивни източници – създателите на Instagram, техни служители и конкуренти; цитирани са и милиардерът Рей Далио, главният редактор на Vogue Анна Уинтър, Крис Дженър от империята „Кардашиян-Дженър”, както и инфлуенсъри от модните среди с милиони последователи.

    Бисерна поредица, Colibri

    По случай 30-годишнина на издателството пуснахме БИСЕРНА ПОРЕДИЦА, от която към момента са излезли 5 книги, а в следващата година предстоят да излязат още 25, допълващи колекцията до 30 световни имена и заглавия, оформени в специална твърдокорична и знакова поредица. Смятаме, че това е най-силната ни работа за 2022-а като начало на поредицата и за 2023-а – за завършване на цялостния проект. 

    Кое ни мотивира да я създадем? Нагласата да съдействаме на читателите в избора на утвърдени автори и произведения със статут на класика, които биха представлявали чест за всяка библиотека. Ето защо поредицата обхваща едни от най-бележитите творци на миналия век, образци на модерната класика, както и заглавия акценти в каталога на „Колибри“, които са се увенчали със сериозен читателски успех.

    От поредицата вече излязоха „Звездните мигове на човечеството“ на Стефан Цвайг, „Кучешки години“ на Гюнтер Грас, „Слепота“ на Жозе Сарамаго, „Извън Африка“ на Карен Бликсен и „Петокнижие Исааково“ / „Сбогом, Шанхай“ на Анжел Вагенщайн. 

     „Коко Шанел. Животът на една легенда“ от Джъстѝн Пикарди, Ентусиаст

    Един от акцентите на „Ентусиаст“ за 2022 г. е „Коко Шанел. Животът на една легенда“ от британската авторка Джъстѝн Пикарди. Изданието се отличава по това, че е признато за единствената официална биография на модната икона. Книгата излезе в стилно библиографско оформление и съдържа значителен снимков материал.

    Забележителното проучване на Джъстѝн Пикарди проследява живота на дизайнерката. От мрачните стаи в манастира, където е живяла като малка, до знаковата улица „Камбон“, където Коко преобразява завинаги представите за елегантност.

    Пикарди разкрива неизвестни досега подробности за ранните години от живота на Коко Шанел и изследва какво се крие под лъскавата ѝ повърхност. Авторката хвърля нова светлина върху бурните и страстни връзки на дизайнерката. Освен любопитни детайли от личния живот на модната легенда, авторката описва историите зад именитите костюми, парфюми, бижута и чанти, изграждащи революционната дамска визия. Джъстѝн Пикарди документира раждането и възхода на марката, която оставя забележително наследство в света на модата.

    „Куражът винаги е сам“ от Роберто Савиано, ЕРА

    Безспорно най-очакваната и впечатляваща книга, която излезе през изминалата годината под логото на издателство „Ера“ е „Куражът винаги е сам“ от Роберто Савиано. Със силата на литературата и дълбочината на знанието Савиано отдава почит на един герой, който въплъщава тихата сила на справедливостта. Той разказва неговата история, но добавя и детайли, събития, механизми и предистория, които не са известни или са потулени. Авторът умело потапя читателя в атмосферата на онези години. Проследява събитията и връзките между престъпни семейства, финансови следи, политически зависимости, фигуранти, съюзници, врагове, убийства, международни контакти, мафиотски закони - документ след документ, информатор след информатор, разследване след разследване. За да стигнем до разкритието на Джовани Фалконе, че мафията съществува и е отлично организирана система. Ненадминатата способност на Роберто Савиано да трансформира данни и факти в живи картини, представени в контекст, превръща „Куражът винаги е сам“ в рядък пример за изчерпателно документално разследване и впечатляващо литературно произведение.

    Сред най-интересните заглавия тази година попадат и три книги от популярната ни поредица за пътувания. „Швейцария – сърцето на Европа“ от Дикън Бюс, „Италия отвъд клишетата“ от Хенинг Клювер и „Португалия – загадъчна и пъстра“ от Бари Хатън. Всяко едно от тях разкрива по увлекателен начин и с чувство за хумор любопитни факти, многовековна история, различна култура, интересни традиции и още много, така че напълно да се потопим в съответната държава и да обиколим света чрез страниците на книгата. Най-очакваната от читателите книга, безспорно е романът „Мечтатели“ от хроникьора на човешката душа Никълъс Спаркс. Трогателната любовна история за смелостта да рискуваш всичко в името на една мечта веднага се превърна и в бестселър на „Ню Йорк Таймс“.

    „Малибу в пламъци“ от Тейлър Дженкинс Рийд, Intense

    Една от най-добрите книги на годината според Washington Post, Time, Marie Claire, PopSugar, Parade, Teen Vogue. Завладяваща и драматична семейна история за децата на прочут певец, разиграваща се по живописните плажове на слънчево Малибу.

    Авторката на „Скандалният живот на Евелин Хюго“ се завръща с невероятно пикантна история за блясъка и разточителството на Калифорния през 80-те години и едно парти, което ще преобърне живота на семейство Рива.

    Малибу в пламъци е историята на незабравима нощ в живота на едно семейство: нощта, в която всеки трябва да избере какво от миналото да загърби и как да продължи напред.

    „Малибу в пламъци е калейдоскоп от романтични залези, избелени дънки и оскъдни бански на фона на бляскаво парти на брега на океана. Тейлър Дженкинс Рийд притежава увлекателен и завладяващ стил, който издига семейната мелодрама до нови висоти. Едва ли има четиво, което да съчетава по-добре секс, трагедия, слава и бронзов тен. Чете се на един дъх.“ - The Times

    „Динамичен и пристрастяващ, светът, обрисуван от Тейлър Дженкинс Рийд, ще ви отведе на невероятно лятно пътешествие. Изпълнен с блясък и скандали от 80-те години, Малибу в пламъци е новият вълнуващ роман на талантливата писателка, който ще остави доволни старите фенове и ще й спечели нови.“ – Independent.

    „Москва не е последната гара“ от Елена Горохова, Кръгозор

    Макар и непредвидено, но напълно основателно най-важната книга за 2022 г. на „Кръгозор“ е романът „Москва не е последната гара“ от Елена Горохова.

    Това е роман за изкуството, любовта и свободата на личността при съветския режим. И за преследването на истината и на мечтите независимо от цената, която всеки трябва да плати.

    Действието в романа се развива в Русия през 50-те години на 20. век.  Но, както казва авторката в свое интервю, държавата, описана в книгата, много прилича на Русия на Путин, защото той превъртя назад историята и сега страната е там, където беше, когато се наричаше СССР: тоталитарно общество, изградено върху лъжи, където животът се движи по коловозите на две съвсем различни реалности. 

    Една млада жена избира пътя на актриса, защото само на сцената може бъде свободна – различна и независима – нещо, което в нейната родина е невъзможно. 

    Историята  на Саша от „Москва не е последната гара“ е вдъхновена от живота на актрисата Марина Мальцева – сестра на авторката Елена Горохова. „По-голямата ми сестра беше известна актриса в Русия през шейсетте и седемдесетте години – споделя писателката. –  Детството и съзряването на главната героиня  в „Москва не е последната гара“ се основават на нейната история. Сестра ми израсна в Иваново и учи за актриса в най-добрата академия в Москва, също като Саша. След дипломирането си играе в трупата на репертоарния театър в Ленинград. Но сюжетът на романа е художествена измислица.“

    Саша  живее в страна, където лъжата е държавна политика, всички внимават какво говорят и се пазят от съседите, а в малкото провинциално градче Иваново и в дома им всеки крие някаква тайна. Нейната е най-безобидната – иска да стане актриса. От малка тя се пита защо всички се преструват, защо не трябва да приказва много и да задава въпроси. Защо никой не иска да говори за баща й и за изчезналия й във Втората световна война вуйчо? 

    Саша се сблъсква и с двете паралелни реалности, за които писателката говори в свое интервю: „В съветска Русия съществуваха две паралелни реалности. В едната реалност реколтата винаги беше най-добрата, щастливи граждани маршируваха на манифестации и благодаряха на Партията за благосъстоянието си и за живота в рая, на който завиждаха всички капиталистически страни. В другата реалност имаше празни рафтове в магазините и комунални апартаменти, в които живееха по няколко семейства с обща кухня и тоалетна. Границите бяха затворени, имаше забранени книги и цензурирани пиеси.“

     „Москва не е последната гара“ излезе на първи март, пет дни след като войната започна – казва авторката. – В ретроспекция си мисля, че трябваше да намеря по-добро заглавие, защото след 24 февруари 2022 името „Москва“ се превърна в отрова. Но докато пишех романа, нямах представа колко много държавата, описана в книгата, ще прилича на Русия на Путин. Путин превъртя назад историята и бившата ми родина е там, където беше, когато страната се наричаше СССР – тоталитарно общество, изградено върху лъжи, където животът се движи по коловозите на две съвсем различни реалности.“

    „Объркани в свободата“ от Владимир Зарев, Хермес

    Новият роман на Владимир Зарев засяга вечната тема за властта и можем ли да бъдем истински свободни, ако доброволно се откажем от свободата си. Състои се от два сюжетни и мисловни потока. Едната сюжетна линия се развива в съвременността и разказва за насилието и несвободата, предизвикани от пандемията, която ни отне различието и ни потопи в нереалното виртуално съществуване. Втората сюжетна линия ни пренася в Средновековието и засяга темата за исихазма – едно удивително духовно учение в търсене на единение с Бог.

    Привидно тези две сюжетни линии изглеждат несъвместими. Това, което ги обединява в романа, е проблемът за свободата, за величието на човешката свобода, която до голяма степен осмисля живота ни.

    „Аз наистина вярвам, най-наивно продължавам да вярвам, че съвършенството, ако то е постижимо, може да се сравни и да се опише единствено с абсолютната свобода. Възможно ли е в затвора, в затвора на високите стени, на решетките, на ключалките и на принудата – питам се и до днес аз, – дори в затвора на нашите страсти, желания, надежди и илюзии, човек да изпита усещане за съвършенство и за неизмерима свобода?“ - из „Объркани в свободата“.

    „Приказка“ от Стивън Кинг, Бард

    Заглавията за 2022 г. са „Приказка“ на Стивън Кинг, „Тайната на Димана“ на Вилия Борисова и „Блондинка“ на Джойс Каръл Оутс.

    Ключът към „Приказка“ е мотивацията за неговото написване. В началото на пандемията Стивън Кинг се пита: какво можеш да напишеш, което да те прави щастлив. Така се ражда идеята за „Приказка“ – чисто и неподправено бягство както за автора, така и за неговите читатели - от епидемията, политиката, войната. Потъване във всичко най-любимо за феновете на приказното и страшното - от приказките на Братя Грим, Алиса, Джак и бобеното зърното, Червената шапчица и още десетки и стотици други през Лъвкрафт, Бредбъри до самия Кинг. Така се получава една страхотна прескачаща жанровете интертекстуална бъркотия. Очаква се филм под режесурата на Пол Грийнграс.

    Многопластов, земен, но с нотка на мистичност, романът „Тайната на Димана“ поставя вечните въпроси за човека и неговото място в света, за любовта и свободата, за достойнството и падението, за възмездието и прошката.

    „Блондинка“ нашумя напоследък покрай продукцията на Netflix. Истина обаче е, че това е преди всичко литературен, а после екранен шедьовър. Така например „Блондинка“ е сред финалистите за наградата „Пулицър“ през 2001 г., а през 2000 г. е номинирана за National Book Award.

    „Принципи за справяне в променящия се световен ред“ от Рей Далио, Изток-Запад

    Най-добрата книга на „Изток-Запад“ за 2022 г. е „Принципи за справяне в променящия се световен ред“ на Рей Далио – изключително актуално четиво с висока информативна и практическа стойност.

    В „Принципи за справяне в променящия се световен ред“ легендарният инвеститор Рей Далио, автор на международния бестселър „Принципи“, разглежда най-бурните икономически и политически периоди в опит да покаже защо бъдещето вероятно ще бъде коренно различно от всичко познато и да предложи практически насоки за успешно справяне в новите условия.

    Преди няколко години Далио забелязва припокриването на политически и икономически условия, с каквито не се е сблъсквал по-рано. Те включват:

    • огромни дългове и нулеви или почти нулеви лихвени проценти, което води до мащабно печатане на пари в трите основни резервни валути в света; 

    • големи политически и социални конфликти в отделни страни, особено в САЩ, заради най-големите икономически, политически и ценностни пропасти между хората от около един век насам; 

    • възхода на нова световна сила (Китай), поставяща на изпитание настоящата световна сила (САЩ) и съществуващия световен ред. 

    Това прозрение изпраща Далио в търсене на повтарящите се модели и причинно-следствени връзки, довели до значими промени в богатствата и могъществото на отделни страни през последните 500 години. Той представя в контекст Големия цикъл, задвижвал успехите и неуспехите на всички водещи страни в историята, разкрива непреходните и универсални фактори зад тези промени и ги използва, за да отправи поглед към бъдещето и да ни предложи практични принципи за позициониране съобразно времената, които ни очакват.

    „Стихотворения“ от Виктор Пасков, Сиела

    На 10 септември 2022 г. големият писател Виктор Пасков щеше да навърши 73 години. Като знак на дълбока почит към автора на гениалните „Балада за Георг Хених“, „Германия, мръсна приказка“ и „Аутопсията на една любов“ издателство „Сиела” публикува издание със  селекция стихове,  подбрани от трима от знаковите творци на съвремието ни – Захари Карабашлиев, Георги Господинов и Иван Ланджев.

    „Стихотворения“ разкрива за пръв път пред българските читатели най-доброто от непубликуваната досега лирика на Пасков, а изданието се появи с изящното оформление на художника Дамян Дамянов. 

    Създадени вероятно в края на 70-те и началото на 80-те години, но пазени дълги години в различни тетрадки и папки, част от тези стихотворения са номерирани. Очевидно е, че те са четени от друг човек, който е оставил минималистични бележки и подчертавания. Въпреки това години наред те остават в тайна, докато не са открити от наследниците на Пасков.

    Сред черновите в търсене на перфектния стих могат да бъдат открити и любими редове от лириката на други наши поети – като Блага Димитрова и Стефан Цанев – сигурен знак за дълбокото възхищение на един пишещ към друг. 

    Въплъщение на невероятна творческа същност, останала завинаги скрита приживе, истински тайник на друга чувствителност – „Стихотворения“ побира в себе си баладите,  „заченати в самота и съмнения“, които се превръщат в най-съкровеното наследство, което цар Виктор завещава на световната литература. 

    На български през 2022 г. се появи и „Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ от Роб Уилкинс – одобрената от семейството на писателя биография, дело на неговия личен асистент, пръв читател и близък приятел.

    Друго знаково за годината заглавие е „Политиката отвътре“ от Иван Костов. Написани на достъпен език, текстовете в  „Политиката отвътре“ от министър-председателя на България (1997-2001) Иван Костов имат за цел да реабилитират политиката отвъд изградените представи за злоупотреба с властта, измама и популизъм. 

    Внимание заслужава и „Победителите“ от Фредрик Бакман – заключителната и дълбоко затрогваща история на малкото хокейно градче на големите мечти. Мащабен, емоционален и непредвидим, „Победителите“ е блестящият завършек на любимата трилогия, която сякаш поне за миг заглажда големите кръпки неразбирателство, осеяли света, и напомня – всеки живот е необикновен и всички сме свързани в едно.

    „Сърце“ от Виктория Бешлийска, Софтпрес

    Вторият роман на Виктория Бешлийска – „Сърце“, се отличи сред десетките нови заглавия на издателство „Софтпрес“, които се появиха през изминалата 2022 г. Само месец след излизането си изданието спечели наградата на книжарите на „Хеликон“ и оглави класациите за най-продавани книги в големите книжарски вериги. 

    Завладяващ, дълбок, многолик – романът „Сърце“ покорява сърцата на читателите с мъдростта, която човек черпи от миналото, и с пъстротата на езика като отличителен белег на авторката.

    Основите на сюжета почиват на исторически факти от средата на XIII век – период на вътрешнодържавни междуособици, но и на разцвет на духовността.

    Стъпвайки на исторически факти, детайлно проучени географски местности, писмени извори и ръкотворни творби, „Сърце“ повежда назад към годините след царуването на Йоан Асен II. Белязан от нестабилност във властта, това е и период на заздравяване на вярата, на търсене и тайнства. Тайнство търсят и героите – чудо, което ще ги спаси. За да го открият, ще сплетат съдбите си и с нишките им ще притеглят читателя. Защото чудото ни се явява само в очите на другите.

    „Сянка в жарта“ от Дженифър Л. Арментраут, Егмонт 

    „Сянка в жарта“ от Дженифър Л. Арментраут поставя началото на поредицата „Плът и огън“. Тя хвърля светлина върху събития преди описаните в „Кръв и пепел“, която спечели сърцата на читателите по целия свят. „Кръв и пепел“ е изключително популярна в социалните мрежи, особено в TikTok, където видеата за нея имат над 250 млн. гледания, а първата книга от поредицата е сред победителите в Goodreads Choice Awards 2020. 

    „Сянка в жарта“ разказва историята на Серафина Миръл – Девица, чиято съдба е предопределена още преди да се роди. Тя е обещана от Орисиите за съпруга на Древния бог на Смъртта. Сера не е беззащитна Девица, а обучена убийца, чиято цел е да накара Древния бог на Смъртта да се влюби в нея, да се превърне в неговата слабост и тогава… да го убие. Ако се провали, обрича кралството и народа си на бавна и мъчителна смърт. Но Древния бог на Смъртта не е това, което си е представяла, и Сера ще трябва да направи невъзможен избор между повелите на сърцето и вменения дълг.

    Пленителен роман със зашеметяващи обрати, изпепеляваща любов, мрачни тайни и една съдба, докосната от живота и смъртта. 

    Втора книга от поредица „Плът и огън“ – A light in the flame очаквайте през януари 2023 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство