петък, 09 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1472 прочитания

  Кои са най-предпочитаните страни и специалности за обучение в чужбина?

  Великобритания отстъпва лидерството заради Брекзит, наблюдава се траен интерес към IT сферата
  06 декември 2022, 16:51 a+ a- a

  Снимка: ЕДЛАНТА

  Великобритания, която в продължение на години беше предпочитана за образование в чужбина от българските зрелостници, беше изместена от Нидерландия и Белгия. Това показват наблюденията на консултантската агенция ЕДЛАНТА от изминалата кандидатстудентска кампания за учебната 2022/2023 година.

  „Най-сериозен фактор за тази тенденция е Брекзит. Поради отпадането на студентските заеми и  драстичното покачване на таксите за обучение за европейските студенти британските университети станаха труднодостъпни за преобладаващата част от родните кандидат-студенти“, коментира Ели Тончева - Управител на ЕДЛАНТА.

  Нидерландия и Белгия отдавна са познати и привлекателни за младите хора като учебни дестиниции. През последните години университетите в тези две страни въведоха много програми на английски език с приемливи такси за обучение. По отношение на студентското настаняване Белгия дори успява да измести Нидерландия, тъй като предлага повече възможности. 

  В топ 5 на желаните образователни дестинации традиционно се нареждат Германия и Австрия. Университетите в Италия също въвеждат все повече програми на английски език както за бакалаври, така и за магистри.

  През последните години се забелязва засилен интерес и към Япония. Тази екзотична страна съчетава много силно развита индустрия с богата история, популярна сред младите хора и заради поп културата аниме и компютърните игри. Един от най-атрактивните университети в Япония е Kyoto University of Applied Sciences, който предлага изцяло на английски език мултидисциплинарна програма в сферата на инженерните науки.

  Кои са най-популярните специалности?

  Наблюдава се траен интерес към IT сферата, особено след пандемията. В този контекст се налагат и специалности като Киберсигурност и Етично хакерство.

  Сред студентите, които искат да получат образование в чужбина, все още много търсени остават традиционни специалности като Архитектура, Медицина, Право, Психология и Бизнес мениджмънт.

  Българските кандидат-студенти често се насочват и към мултидисциплинарни специалности, чието предимството е, че съчетават различни сфери: управление, мениджмънт, изкуство, компютърни науки и др. Такива например са Гейм дизайн и Креативен мениджмънт.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Производствената дефлация в Китай се задълбочава
  През май тя се увеличава с най-бързия темп от 7 години насам
  преди 3 часа
  Ваксината срещу RSV на GSK бе одобрена в Европа
  Тя ще може да се прилага от есента преди да е настъпил сезонът на синцитиалния вирус
  преди 4 часа
  ITA Airways и Turkish Airlines стартират Codeshare партньорство
  То ще предложи повече гъвкавост по отношение на избора на полети между Италия и Турция
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  HSBC временно прекрати предлагането на нови ипотечни продукти
  Мярката е предприета във Великобритания и ще продължи само няколко дни
  преди 6 часа
  Wizz Air стартира директен полет от София до Тирана
  Авикомпанията добавя още 9 маршрута към мрежата си в Албания