понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2327 прочитания

  Кои са най-предпочитаните страни и специалности за обучение в чужбина?

  Великобритания отстъпва лидерството заради Брекзит, наблюдава се траен интерес към IT сферата
  06 декември 2022, 16:51 a+ a- a

  Снимка: ЕДЛАНТА

  Великобритания, която в продължение на години беше предпочитана за образование в чужбина от българските зрелостници, беше изместена от Нидерландия и Белгия. Това показват наблюденията на консултантската агенция ЕДЛАНТА от изминалата кандидатстудентска кампания за учебната 2022/2023 година.

  „Най-сериозен фактор за тази тенденция е Брекзит. Поради отпадането на студентските заеми и  драстичното покачване на таксите за обучение за европейските студенти британските университети станаха труднодостъпни за преобладаващата част от родните кандидат-студенти“, коментира Ели Тончева - Управител на ЕДЛАНТА.

  Нидерландия и Белгия отдавна са познати и привлекателни за младите хора като учебни дестиниции. През последните години университетите в тези две страни въведоха много програми на английски език с приемливи такси за обучение. По отношение на студентското настаняване Белгия дори успява да измести Нидерландия, тъй като предлага повече възможности. 

  В топ 5 на желаните образователни дестинации традиционно се нареждат Германия и Австрия. Университетите в Италия също въвеждат все повече програми на английски език както за бакалаври, така и за магистри.

  През последните години се забелязва засилен интерес и към Япония. Тази екзотична страна съчетава много силно развита индустрия с богата история, популярна сред младите хора и заради поп културата аниме и компютърните игри. Един от най-атрактивните университети в Япония е Kyoto University of Applied Sciences, който предлага изцяло на английски език мултидисциплинарна програма в сферата на инженерните науки.

  Кои са най-популярните специалности?

  Наблюдава се траен интерес към IT сферата, особено след пандемията. В този контекст се налагат и специалности като Киберсигурност и Етично хакерство.

  Сред студентите, които искат да получат образование в чужбина, все още много търсени остават традиционни специалности като Архитектура, Медицина, Право, Психология и Бизнес мениджмънт.

  Българските кандидат-студенти често се насочват и към мултидисциплинарни специалности, чието предимството е, че съчетават различни сфери: управление, мениджмънт, изкуство, компютърни науки и др. Такива например са Гейм дизайн и Креативен мениджмънт.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55