неделя, 11 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1733 прочитания

  Кои са най-скъпите градове в света?

  Според годишната класация на EIU инфлацията е достигнала 20-годишен връх
  02 декември 2022, 15:14 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Много държави по света се борят с криза на разходите за живот, чието въздействие става ясно от последното проучване World Cost of Living (WCOL) на EIU. Проучването, проведено между 16 август и 16 септември 2022 г., проследява цените на над 200 стоки и услуги в 172 града по света (Киев в Украйна трябваше да бъде изключена изцяло от тазгодишното проучване поради войната). Средно цените на WCOL са се повишили с 8,1% на годишна база в местна валута.

  Това е най-високият процент на инфлация, регистриран от началото на проучването WCOL преди почти 20 години и отразява войната в Украйна и продължаващите Covid-рестрикции в Китай. Цените на петрола отбелязват най-бързо увеличение, но цените на комуналните услуги и храните също се увеличават рязко.

  Високата инфлация обаче не е единственият фактор, който определя годишната класация на WCOL за най-скъпите градове в света. По-силната валута ще доведе до издигане на града в класацията, тъй като цените са по-високи когато са изразени в обща международна валута. Структурни фактори като конкуренция или високо търсене също играят ключова роля при определянето на разходите за живот. 

  10-те най-скъпи в града в света (Източник: EIU)

  Тъй като местна валута се конвертира в щатски долари, за да се изчисли индекса на всеки град, класацията също се ръководи от обменните курсове спрямо долара. През тази година доларът се засили спрямо много валути като Федералният резерв (Фед, централната банка на САЩ) повишава лихвените проценти.

  Комбинацията от тези два фактора: високи доходи и по-силен обменен курс, е тласък Сингапур и Ню Йорк са на върха на класацията WCOL за 2022 г., което ги прави най-скъпите градове в света. По-силната валута и по-високият процент на инфлация са позволили тези два града да изместят Тел Авив (Израел), който беше на първо място миналата година, на трета позиция.

  Ню Йорк не е единственият град в САЩ, който се издига в класацията в резултат на укрепването на долара. Други американски градове, включително Атланта и Бостън, представляват 6 от 10 града с най-голям скок в класацията. Мексико Сити също е скочил нагоре с 33 места, като песото е подкрепено от мексиканското повишение на лихвените проценти, които изпреварват тези на Фед.

  10-те града в дъното на класацията (Източник: EIU)

  Дамаск (Сирия) и Триполи (Либия) остават най-евтините от 172 града, обхванати от проучването.

  Истанбул (Турция), Буенос Айрес (Аржентина) и Техеран (Иран) отбелязват много висока инфлация. Най-високият процент на инфлация обаче е в Каракас във Венецуела, където цените на база WCOL са се повишили със 132% от миналата година. Въпреки че хиперинфлацията във Венецуела се забави рязко от 2019 г. насам, EIU продължава да не включва града в глобалните средни стойности, за да избегне изкривяване на изчисленията.

  10-те града с най-голямо изкачване в тазгодишната класация (Източник: EIU)

  Руските градове Москва и Санкт Петербург се изкачиха в класацията съответно с 88 и 70 места, тъй като западните санкции водят до по-високи цени, а оживените енергийни пазари и финансови ограничения подкрепят рублата.

  Според WCOL индекса най-бързото увеличение отчита цената на литър бензин – 22% средно на годишна база в местна валута на фона на по-високите световни цени на петрола и по-силен щатски долар.

  Цените на газта и електричеството са се повишили средно с 29% в местна валута в западните европейски градове, докато регионът се опитва да се дистанцира руската енергия. Това се сравнява с глобално средно увеличение от 11%.

  10-те града с най-голям спад в тазгодишната класация (Източник: EIU)

  Инфлацията при храните и домакинските стоки също е висока на фона на търговските ограничения, предизвикани отчасти от войната в Украйна. За разлика от това цените на стоките и услугите за отдих са били потиснати в местна валута; това може да отразява по-слабото търсене, тъй като потребителите се фокусират върху разходите за най-важното.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Производствената дефлация в Китай се задълбочава
  През май тя се увеличава с най-бързия темп от 7 години насам
  преди 1 ден
  Ваксината срещу RSV на GSK бе одобрена в Европа
  Тя ще може да се прилага от есента преди да е настъпил сезонът на синцитиалния вирус
  преди 1 ден
  ITA Airways и Turkish Airlines стартират Codeshare партньорство
  То ще предложи повече гъвкавост по отношение на избора на полети между Италия и Турция
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  HSBC временно прекрати предлагането на нови ипотечни продукти
  Мярката е предприета във Великобритания и ще продължи само няколко дни
  преди 2 дни
  Wizz Air стартира директен полет от София до Тирана
  Авикомпанията добавя още 9 маршрута към мрежата си в Албания