събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2356 прочитания

    Тя стана най-младият професор по „Право“ у нас

    На 36 години Олга Борисова има впечатляваща биография
    24 ноември 2022, 16:07 a+ a- a

    След проведен конкурс Научният съвет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ присъди академичната длъжност „професор“ по професионално направление 3.6. Право (Административно право и административен процес) на доц. д-р Олга Борисова. Така на 36 години тя стана най-младият професор по „Право“ в България.

    Проф. д-р Олга Борисова има впечатляваща биография, голяма част от която е свързана с ядрената енергетика. Във ВСУ “Черноризец Храбър” защитава дисертационен труд на тема „Усъвършенстване на правната уредба при управление на радиоактивните отпадъци в Република България”. Хабилитационният й труд е посветен на правното регулиране на риска в ядрената енергетика. Интересите й в областта са свързани с 10-годишния й опит като юрисконсулт в държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

    Проф. д-р Олга Борисова е член на Международната асоциация по ядрено право „Association internationale du droit nucleaire“ със седалище в Брюксел, член е на Института на вътрешните одитори в България, както и на Международния институт на вътрешните одитори в САЩ. Участва в Сдружение „Жените в ядрената индустрия – България” и е член на Управителния съвет на Съюза на учените във Варна.

    Владее отлично френски, английски, испански и руски език, като чуждоезиковата си квалификация е защитила съответно пред Парижката търговско-промишлена палата и има диплом за юридически френски език, Министерството на образованието, културата и спорта на Испания, Британския съвет и Университета Кеймбридж.

    Проф. Борисова е с дългогодишен преподавателски опит във Варненския свободен университет. От 2020 г. е ръководител на катедра „Правни науки“ на Юридическия факултет.

    Академична длъжност професор бе присъдена и на Антон Грозданов в професионално направление 3.6. Право (Търговско право), след провеждане на конкурс, с председател на научното жури член-кор. проф. д.ю.н. Иван Русчев. Проф. Грозданов реализира изцяло своята образователна и научна кариера във Варненския свободен университет. Той завършва специалност „Право“ през 2000 г., а година по-късно във ВСУ „Черноризец Храбър“ започва и преподавателската му дейност. Успешно придобива длъжностите асистент, старши и главен асистент и доцент. Той е адвокат във Варненската адвокатска колегия, арбитър в Арбитражния съд към Българската стопанска камара, лектор в Центъра за обучение на магистрати „Кръстю Цончев“. Член е на Съюза на учените в България, както и член на Контролния съвет на Съюза на учените във Варна. Той е председател на Етичната комисия на ВСУ “Черноризец Храбър”. През 2021 г. бе удостоен с Награда „Варна“ в сферата на науката и висшето образование.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство