четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2317 прочитания

    "Едно от чудесата на България": Наградиха ученици с високи постижения от международни олимпиади

    Българските отбори са спечелили 23 медала от международни олимпиади по математика, биология, химия и физика през 2022
    25 юли 2022, 13:54 a+ a- a

    “Чест е да бъдем заедно с Вас, защото вие сте показали невероятен успех на световната сцена, но може би не си давате сметка колко допълнителни плюсове носите на България с тези успехи”. Това заяви премиерът Кирил Петков, който връчи грамоти на ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания, проведени през 2022.

    В Гранитната зала на Министерския съвет той награди 25 младежи с грамоти за достойно представяне и постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания. За вложения труд бяха отличени и техните ръководители. Всички получиха също значки с българския трикольор, които да носят при следващи международни изяви.

    До момента през тази година български отбори по природни науки са спечелили 23 медала от международни олимпиади по математика, биология, химия и физика. Имаме носители на 5 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала.

    „Ние разговаряме с различни инвеститори и една от главните причини, която изтъкваме да вложат средствата си тук, е че разполагаме с талант и човешки капитал. Благодаря Ви, защото знам колко работа се изисква, за да постигнете тези резултати. Хубавата репутация на България се базира и на Вашия успех. Знам, че ще имате възможност да отидете по целия свят, надявам се да направим така, че България да има условия да Ви привлече обратно да работите тук. Това е моята мисия в момента“, допълни Петков.

    Медалистите бяха поздравени и от министъра на образованието и науката академик Николай Денков, както и от министъра на електронното управление Божидар Божанов.

    „Вие сте едно от чудесата на България през последните десетилетия. Вие показахте, че в едно от най-трудните времена след промените страната ни има с какво да се гордее.“ С тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков се обърна към учениците-медалисти от международни олимпиади.

    Денков отбеляза, че постигнатите успехи се дължат не само на природните качества на учениците, но и на усилия, труд, упоритост, любознателност и творчески талант, който е развит благодарение на ръководителите на отборите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 52 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС