четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2511 прочитания

    Български ученици и студенти се класираха в Топ 10 на Shell Eco-marathon във Франция

    BlueEV Team от Чепеларе и отбор „Автомобилист“ от Русе изминаха над 500 км. с 1 kWh електроенергия
    12 юли 2022, 13:10 a+ a- a

    Двата отбора, които представиха България в международното състезание за енергийна ефективност на пътя Shell Eco-marathon във Франция, се класираха на престижните пето и седмо място в категорията „прототип“, задвижван от електрическа батерия. Учениците в BlueЕV Team от Професионална гимназия по селско и горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“, град Чепеларе, се класираха на пето място като изминаха 572 км. с 1 kWh електричество. Студентите от отбор „Автомобилист“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“ записаха рекорд в своята история с пробег от 505 км. с 1 kWh енергия – резултат, с който заеха седмото място. Победителят в същата категория - испанският отбор Eco-Dimoni Team, измина 935 км. с 1 kWh електричество на пистата Circuit Paul Armagnac в Ногаро. 

    Shell Eco-marathon е една от най-мащабните платформи за ученици и студенти, които се състезават да проектират и създадат енергийно ефективни автомобили. Целта на състезанието е да се измине възможно най-голямо разстояние с минимален разход на енергия. След двугодишна пауза заради коронавирус пандемията, Shell Eco-marathon се завръща на пистата с 8 по-малки състезания. Последното от трите европейски се проведе в Ногаро, Франция и в него се състезаваха автомобили в категорията „прототип“, задвижван с електрическа батерия. На него се съревноваваха 24 отбора от Европа и Африка. 

    Снимки: Shell Eco-marathon

    „Тази категория е много актуална в днешно време и една от най-оспорваните на Shell Eco-marathon. Светът върви по пътя на енергийна трансформация и масово автомобилите преминават от вътрешно горене към електрически мотори. Радваме се, че имаме възможността да допринасяме за това чрез нашите идеи. Състезанието е безценен опит за нашите ученици“, коментира инж. Тодор Лазаров, ръководител на BlueЕV Team – единственият български ученически отбор в състезанието.

    Повече от 30 години Shell Eco-marathon дава възможност на студенти от целия свят да покажат своите умения в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, за да осигурят бъдеще с по-чиста енергия. Целта на Shell Eco-marathon е участниците да изминат възможно най-голямо разстояние с най-малък разход на енергия. Това е едно от най-предизвикателните и мащабни международни състезания за ученици и студенти в областта на иновациите, технологиите и устойчивостта. 

    Сред фундаментите на Shell са иновациите и стремежът да ускоряваме прогреса, като предоставяме повече и по-чисти енергийни решения. Основна цел на компанията е да се превърне в бизнес с нулеви нетни емисии до 2050 г. Български отбори участват в Shell Eco-marathon от 2008 г. и традиционно имат добри представяния.

    Автомобилите и на двата отбора са създадени изцяло от тях с ресурсите на учебните заведения. Отборите използваха двете години, в които нямаше състезания на живо, за да оптимизират и усъвършенстват автомобилите си с цел по-голяма енергийна ефективност и безопасност. Те залагат на иновативен софтуер и телеметрия, благодарение на които могат в реално време да коригират стратегията на шофиране на пилота, за да оптимизират допълнително разхода на енергия. Отбор „Автомобилист“ дори патентова своята бордова система за управление на автомобила през 2019 г.

    „Отборът използва съвременен софтуер, който се прилага и при дизайн на самолети, за да създадем нашия прототип в цифров вид, а това ни дава възможност да изработим голяма част от елементите на 3D принтер. Това повишава функционалната ефективност, намалява материалоемкостта и е в унисон със съвременните екологични тенденции, свързани с възможността за рециклиране“, коментира доц. Симеон Илиев, ръководител на отбор ,,Автомобилист‘‘ от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

    „Поздравявам двата отбора за отличното класиране във Франция! Изказвам своите адмирации към преподавателите и младите хора, които показват пред света възможностите на България“, коментира Камелия Славейкова, Председател на борда на директорите на Shell България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк