петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1919 прочитания

    Осмокласник от Русе спечели престижен медал от космическия лагер Space Camp Turkey

    Максим Стойчев получи и 100% стипендия за обучителния център по модел на NASA
    11 юли 2022, 15:04 a+ a- a

    Снимка: Център за творческо обучение

    Осмокласникът Максим Стойчев от гр. Русе спечели престижната награда Kaya Tuncer "Right Stuff" (Кая Тунсер „Правилни неща“) от учебно-тренировъчния космически център за ученици Space Camp Turkey. Призът се връчва на един лагерник по време на всяка едноседмична сесия, който е показал характеристиките на бъдещ космически изследовател, като вземане на разумни решения, самоувереност, стремеж към съвършенство и търсене и споделяне на знания. Носителите на наградата Kaya Tuncer „Right Stuff“ са млади хора, които са показали, че се подготвят да бъдат космическите изследователи на утрешния ден.

    За участието си в програмата, Максим Стойчев получи също и пълна стипендия в размер на 100% финансиране за посещение на учебно - тренировъчния лагер. Стипендията се връчва от Центъра за творческо обучение, който е координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България. Максим Стойчев e оценен с максималният брой точки 100 от 100 в конкурс с есе на тема „Телескопът James Webb - нова ера в изследването на дълбокия Космос“.

    Space Camp Turkey се намира в Измир, Турция и е посветен на обучението по космически науки и изследвания. Той е един от два космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като е единствения действащ в Европа, Азия и Близкия Изток.

    Космическият и научен център се съсредоточава върху мотивирането на млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите, и в частност – в сферата на астронавтиката. Той дава възможност на деца и младежи на възраст от 11 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията.

    Чрез интерактивни симулации, свързани с космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества в динамична и забавна среда. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в среда, симулираща безтегловност, упражняват се в реплика на предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.

    Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени специалисти. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

    Конкурсът за участие в Space Camp Tureky през 2023 година ще бъде обявен през есента на 2022.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк