четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1680 прочитания

    София и Габрово ще са сред 100 климатично-неутрални градове в ЕС до 2030

    ЕК обяви участието на 100 града в мисията на ЕС за неутрални по отношение на климата и интелигентни градове до 2030
    03 май 2022, 10:40 a+ a- a

    Българският еврокомисар Мария Габриел обяви 100-те града в ЕС, които ще участват в мисията по програма „Хоризонт Европа“ за постигане на климатично-неутрални и интелигентни градове до 2030.

    „Една от новостите в програмата „Хоризонт Европа“ са петте мисии, с които предлагаме нов подход на работа ориентиран към въздействие. С мисията за градовете целим постигане на 100 климатично неутрални града до 2030. Получихме рекорден брой кандидатури - 377, които са показателни за силния интерес и желание за действие от страна на градовете. Радвам се, че сред избраните 100 европейски града има два български – София и Габрово. 100-те града представляват 12% от населението на ЕС. Очаквам от тези градове да бъдат водещи центрове за постигане на климатична неутралност и се превърнат в европейски иновационни хъбове”, заяви Мария Габриел.

    Българската столица подаде кандидатурата си на 31 януари тази година като част от програмата на кмета на Йорданка Фандъкова за развитие на София като зелен град, използващ иновативни решения и привличащ инвеститори в сектора на информационните технологии.

    Предимствата за София включват персонализирани съвети и помощ от специалната Платформа на мисията, управлявана от NetZeroCities. Важно е да се отбележи, че с одобрението на София като един от лидерите се отключва достъпът до допълнително финансиране и възможност за присъединяване към големи иновационни дейности и пилотни проекти. Мисията също така предоставя възможности за работа в мрежа, обмен на най-добри практики между градовете, подкрепа при включване на гражданите във вземането на решения и висока видимост – повишен политически профил на София и привлекателност за инвестиции и квалифицирани работници.

    Българският еврокомисар сподели, че 360 милиона евро е финансирането до 2023. Ключов елемент е разработването на договори за климата от избраните градове, адаптирани към конкретните местни условия. Всеки договор ще включва план за действие, времева рамка и инвестиционна стратегия, с цел постигане на климатична неутралност до 2030. Те ще бъдат създадени в сътрудничество между регионалните и местни власти, гражданите, академичните и научните среди, бизнеса. Ползите за градовете включват и техническа помощ, работа в мрежа, споделяне добри практики чрез специално създадена за мисията платформа „Градове с нулеви емисии“.

    „Иновациите, гражданите и регионите са в центъра на решенията за постигане на климатична неутралност в Европа. Сътрудничеството, съвместното очертаване на предизвикателствата с гражданите на градовете и споделената отговорност при реализирането на инициативите за всеки град са в основата на мисията на първите 100 климатични неутрални града. От тях ще зависи те да са успешни и вдъхновят други да последват техния пример“, коментира още Мария Габриел.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк