събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5003 прочитания

    Запознайте се с първата българка, отличена в Топ 100 на жените в социалното предприемачество в Европа

    „В „Ти можеш ли” вярваме, че всеки човек има много таланти и му е необходим само лек тласък, за да ги отключи“, казва Вероника Самоковлийски
    14 март 2022, 15:12 a+ a- a

    Вероника Самоковлийски - финансов и оперативен директор на „Ти можеш ли“

    На 8 март - Международния ден на жената, Европейската мрежа на социалните предприятия (Euclid Network) публикува списък на 100-те най-добри жени в социалното предприемачество и иновациите в Европа за 2022 г. В топ 100 за тази година има и българка - Вероника Самоковлийски. 

    Вероника е финансов и оперативен директор на „Ти можеш ли“ – организация, фокусирана върху развитието и изграждането на умения и ключови компетенции от най-ранна детска възраст до реализирането в професионален план. Занимава се активно с изпълнението и управлението на международни проекти и мобилности на младежи и специалисти. Провежда обучения на теми като предприемачество, коучинг, личностно и професионално развитие, внедряване на иновативни и неформални методи на образование. Партньор е в организация, активна в сферата на образованието в чужбина и професионалното развитие, дейностите, на която са отличени с наградата на Euroguidance за добри практики в кариерното консултиране и ориентиране. 

    Вероника е сертифициран коуч и е заемала длъжността директор „Комуникации“ в Международната коуч федерация в България с мандат 2018-2020. Ангажирана е с организацията на Международен фолклорен фестивал „Витоша“. През 2018 работи в Лондон в компания за надграждане и развитие на умения в партньорство с изпълнителния директор, където развива организационната култура и внедрява коучинг и други практики. Участвала е като лектор и модератор на международни конференции и семинари. Включва се активно в доброволчески дейности в сферата на образованието, културата и младежкия сектор и е ментор по различни програми и проекти. 

    Пред Economy.bg Вероника разказва повече за себе си и как се стигна до включването ѝ в престижния списък на Европейската мрежа на социалните предприятия.

    Представете се с няколко думи, разкажете ни за образованието си и каква роля изигра то в кариерния Ви път.
    Определям себе си като експерт в областта на личностното развитие, професионалното ориентиране и изграждането на „меки“ умения и ключови компетенции. Една от основните ми роли е в сдружение „Ти можеш ли“, на което съм съосновател. Освен че работя пряко с хората като обучител, консултант и коуч, се занимавам и с финансовите и оперативни процеси. С екипа ни вече 10 години развиваме паралелно организация, насочена към кариерно ориентиране и образование в чужбина, с фокус Великобритания. 

    Завършила съм Немската гимназия в София (91 ГПНЕ „Проф. Константин Гълъбов“). Висшето си образование продължих в Университет за национално и световно стопанство в сферата на политическите науки, специалност „Европеистика“, като междувременно прекарах един семестър в Словакия по специалност „Международни отношения“. Магистърската ми степен е по „Финансов мениджмънт и маркетинг“. Последното ми предизвикателство беше магистратура по организационна и социална психология. Завършила съм и различни курсови и професионални квалификации, които да ме подкрепят в кариерния ми избор. Най-ценното, което получих от образованието си, са уменията, които и до ден днешен прилагам в работата си. Не мога да кажа, че работя по специалността си, но всекидневно използвам знания и компетенции, които съм придобила благодарение на академичния си опит.

    Euclid Network (EN) е Европейската мрежа на социалните предприятия, основана през 2007 г., и лидер в оформянето на европейската екосистема за въздействие през последното десетилетие. В мрежата членуват повече от 100 000 организации от 21 държави в цяла Европа и извън нея. Заедно със своите членове Европейската мрежа на социалните предприятия се стреми към икономика, която работи за хората и планетата в подкрепа на всички 17 цели на ООН за устойчиво развитие, оказвайки влияние върху ежедневния бизнес. Визията ѝ е за свят, в който социалното предприемачество и социалните иновации проправят пътя за нова зелена и справедлива икономика.

    Вие сте първата българка отличена в Топ 100 на жените в социалното предприемачество в Европа. Разкажете ни повече за класацията и какво Ви мотивира да участвате.
    Класацията се организира от Европейската мрежа на социалните предприятия (с подкрепата на Европейската комисия), която през последните 15 години се стреми да насърчава социалното предприемачество и иновации в Европа чрез обмяна на знания, изграждане на капацитет и работа в мрежа, съчетавайки опита на 21 европейски държави. В този дух стартира инициативата „Топ 100 на жените в социалните предприятия“, за да отпразнува техните постижения и въздействие.

    Тазгодишната класация се основава на повече от 500 апликации от отворена номинационна кампания и оценка от международно жури в състав шест жени лидери на организации, заети в социалното предприемачество като Reach for Change, Empow‘Her и други.

    Избраните жени са се откроили с приложените от тях креативни и устойчиви решения за създаване на значително положително социално и/или екологично въздействие. Също така са демонстрирали изключителни лидерски умения и ангажираност, като надхвърлят ролята си и вдъхновяват другите да насочат своя потенциал в конкретна посока. 

    Моята мотивация за участие беше продиктувана и подкрепена на близките ми, които винаги са вярвали в мен и в пътя, по който съм поела. Те са тези, които ми дават сила и ме вдъхновяват да поемам към следващото предизвикателство. Без тях нямаше да попадна в тази класация. Благодарна съм и на прекрасния ни екип, без който нищо от това нямаше да е възможно. А аз самата силно вярвам, че всичко, което правим, има смисъл и го приемам като лична кауза. 

    Какво търсеше журито в кандидатите? Какво можете да посъветвате бъдещите претенденти?
    Сред официално обявените критерии попадат заемането на ръководен пост (изпълнителен директор, мениджър, основател), дейност в социално предприятие на европейския континент и лична ангажираност. От тазгодишния ми опит мога да споделя, че определено е от значение организацията да подкрепя някоя от 17-те цели на ООН за устойчиво развитие. Също така кандидатът да е допринесъл за мисията на организацията и нейните цели чрез своята работа. От значение е наличието на визията за по-нататъшното развитие. Журито иска да види в кандидатите ролеви модели за подражание, които вдъхновяват, и да притежават лидерски качества, които са постигнали забележителни резултати и въздействат на екосистемата на социалните предприятия чрез положителни промени и иновации. 

    Кои са другите отличени в класацията и от кои страни?
    Отличените жени са от 25 страни от цяла Европа, като покриват доста широк спектър от дейности, като например използването на изкуствен интелект за намаляване на количеството хранителни отпадъци, иновативни модели за психично здраве, подкрепа на деца и младежи, насърчаване на биоразнообразието и кръговата икономика, цифровизация на образователния сектор и много, много други. 

    Най-много отличени има от Великобритания и Нидерландия, последвани от Португалия, Германия и Франция.

    Страхотно е да видиш, че има толкова много активни дами, които допринасят за обществото със своите дейности. 

    Разкажете ни повече за дейността Ви в „Ти можеш ли“, за която сте отличена в класацията.
    В „Ти можеш ли” вярваме, че всеки човек има много таланти и му е необходим само лек тласък, за да ги отключи. Тук се намесваме ние – интегрирайки знанията си като обучители с неформални методи и коучове, подкрепяме хората да повишат осъзнатостта си до нови висини и да достигнат пълния си потенциал. Като експерти в личностното развитие и кариерното ориентиране подпомагаме индивидите в професионалния им път и развитието на техните умения, осигурявайки им достъп до международна среда. Спортът също е неизменна част от дейността ни. Вярваме, че той стои в основата на здравословния начин на живот и развиваме стратегически партньорства, за да улесним достъпа до него и активността сред малки и големи. 

    Мисля, че широкият ни спектър от дейности, постигнатите резултати и отдадеността са изиграли основна роля за отличието. 

    Как се роди самата идея, как започна всичко?
    През 2012 година се сблъскахме с проблема с липсата на кариерна ориентация сред младежите в гимназиален етап на образование. Това ни провокира да се задълбочим в изучаването на кариерното консултиране и да подкрепим младежите в техния професионален избор. Година по-късно реализирахме изложение за кариерно ориентиране и популяризиране на инициативи в неправителствения сектор с цел насърчаване на доброволчеството, което се проведе 3 последователни години. Следващата ни стъпка беше да интегрираме коучинг в услугите си. През 2015 година участвах в акселераторската програма за стартиращи социални предприемачи Rinker’s challenge. Мотивирани от участието си, през 2016 година създадохме „Ти можеш ли“, за да подкрепим младежите в изграждането на ключови компетенции и умения на 21-ви век, използвайки неформални методи на образование и коучинг подход. Така започнахме да реализираме мобилности на младежи и специалисти и да осъществяваме международни проекти в Европа, Азия и Африка. Оттогава насам се впускаме в нови и нови предизвикателства, реализираме различни идеи, с които подкрепяме сектора и разширяваме дейността и целевите си групи. 

    Какви резултати сте постигнали до момента и какво е въздействието на реализираните проекти върху сектора според Вас?
    През последните 9 години успяхме да реализираме над 100 международни проекта и обмени, в които се включиха повече от 3000 участници в партньорство с над 35 страни от Европа, Азия и Африка. Успяхме да надградим уменията и знанията на деца, младежи и специалисти, намерихме иновативни решения на социалнозначими проблеми, подпомогнахме образователния сектор с разнообразни ресурси и инструменти. С работата си допринесохме за позитивната промяна и благополучието на много хора, а инвестирайки в хората, създаваме устойчивост и по-добро бъдеще за нас самите и за следващите поколения. Обръщайки се назад, съм щастлива да видя какъв дълъг път сме изминали и колко много сме постигнали. 

    Сравнявайки работата си в началото и сега, когато вече имате много опит зад гърба си, какво се промени за всички тези години, с какви предизвикателства се сблъскахте и как се справихте с тях?
    Спомням си първия ми самостоятелен проект – очаквах 40 души от 13 различни страни, които трябваше да обучавам в продължение на 8 дни. Изобщо не бях сигурна как ще се справя и дали изобщо ще се справя. Още повече че най-малкият ми участник беше на 18, а най-възрастният на 54, аз самата бях на 25 години. Чудих се как ще успея да поднеса съдържание, което да е едновременно интригуващо и полезно на такава разностранна аудитория. За тези 8 дни не само участниците, но и аз самата научих много. В такава ситуация прецених, че ако използвам момент на изненада за всички, ще успея да увлека аудиторията и да я спечеля на своя страна. Това, което направих, беше да предавам теорията постепенно, като в същия момент поднасям практиката, оставяйки участниците сами да преминат през процеса, без да го осъзнават. Така ефектът беше голям и това обедини участниците. Мисля, че тази ситуация беше преломен момент в кариерата ми. Убедих се, че когато вярваш в това, което правиш, то се получава, а увереността идва сама. Освен предварителната подготовка, познаването на аудиторията също е от основополагащо значение за успеха – умението да определяш с лекота личностните характеристики на хората докато ги наблюдаваш, да създадеш връзка с тях, да усетиш и разпознаеш емоциите им. Сега вече опитът, знанията, честото говорене пред хора ме улесняват да правя всичко това с лекота, а и самата интеракция ме зарежда.

    За всички тези години предизвикателствата бяха много. Всяко едно ново начинание само по себе си крие много рискове и трудности. Мисля, че най-трудно е да не изгубиш фокус и да успееш да съвместиш всички дейности – да успееш да намериш общото и да гледаш на тях като взаимно допълващи се. Винаги съм обичала работата си, което неизменно помага много. Разнообразието и възможността да я моделирам и допълвам ми помагат да се чувствам удовлетворена и до днес.

    Как настоящото отличие ще Ви помогне за бъдещата кариерна реализация?
    Не мога да кажа категорично как. Предполагам, че ще отвори нови врати, за които не съм подозирала. Ще имам възможност да обменя опит с останалите отличени в класацията, да участвам в различни събития на Европейската мрежа за социално предприемачество. Като цяло тепърва предстои да разберем. За нас е най-ценно да достигнем до по-широка аудитория, да сме по-видими и разпознаваеми, за да можем да подпомогнем и подкрепим повече хора в тяхното развитие и израстване като личности. 

    Какво Ви предстои оттук нататък?
    През последните две години се концентрирахме върху развитието на най-малките – създадохме спортни игри „Ти можеш ли“. Чрез тях подкрепяме деца от 2 до 7 годишна възраст да изградят самочувствие в собствените си способности, да подобрят комуникационните и социалните си умения и да разберат как да изразяват, разпознават и контролират емоциите си чрез подобряване на моторно двигателните си умения и култура. Целта ни е чрез игра децата да развият умения, които са необходими за бъдещото им личностно развитие, като акцентираме върху дейностите на открити, големи пространства.

    През есента планираме стартирането на още един нов проект, който е насочен към младите майки. Надяваме се, че ще успеем да ги подкрепим и улесним по време на този важен период. 

    Сигурна съм, че ми предстоят още много предизвикателства. Винаги съм се опитвала да надграждам собствените си умения, да реализирам идеите си и да не се страхувам да поемам  нови начинания, което прави работата ми още по-интересна и вдъхновяваща. Това международно признание дойде в много важен за мен етап, а именно с новата ми роля в живота, тази на майка. Щастлива съм, че това отличие се появи именно сега, защото това ми помага да вярвам, че вървя в правилната посока и се справям със съвместяването на важните за мен неща. Чувствам се по-пълноценно от всякога и съм мотивирана да продължавам напред. Благодарна съм, че имам такива невероятни хора около себе си и страхотен екип от професионалисти. 

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство