четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2467 прочитания

    Българка с номинация за "Грами"

    "В музиката ми няма фалш, затова тя се харесва на хората", заяви пред Economy.bg Пенка Кунева - една от малкото жени композиторки в Холивуд, работила по филми като „Трансформърс”, „Матрицата” и „Карибски пирати”
    15 февруари 2022, 14:53 a+ a- a

    Българската композиторка Пенка Кунева е номинирана за тазгодишните награди "Грами". Номинацията е в категорията Best Classical Compendium за албума „Жени Воини – Гласовете на промяната“. В него тя участва със свои композиции.

    Продукцията е посветена на активистки, които се борят за правата на жените.

    Economy.bg ви срещна с Пенка Кунева още през 2015. Тя е една от малкото жени композиторки в Холивуд. Сред проектите, в които е участвала, са хитови филми, като „Трансформърс”, „Матрицата” и „Карибски пирати”. Българката е и първата жена главен оркестратор в Холивуд на филми с бюджет над 100 милиона долара, като Ender’s Game и Elysium. Името й стои и зад музиката на видеоигри като Prince of Persia, Transformers и др., както и зад музиката на много телевизионни сериали. Вторият й албум е The Woman Austronaut.

    Кунева заминава за САЩ със стипендия за университета „Дюк”. Получава магистърска и докторска степен по композиция от учебното заведение. През 1999 заминава за Холивуд, където започва работа със световноизвестни композитори като Стив Яблонски и Джон Уилямс.

    Пред Economy.bg през 2015 тя сподели, че "една жена, работеща в бранш, исторически недостъпен за жени, трябва да бъде по-добра. Мъжете композитори са си помагали едни на други, а на жените не е имало кой да помогне. Това налага ние жените да бъдем по-добри".

    Тя подчерта, че винаги се вдъхновява от нещо, което извира отвътре, от личностно изживяване, от спомен. "В музиката ми няма фалш. Аз съм творец, който влага себе си, своите спомени, всичко. Затова мисля, че ще се хареса на хората, защото всеки може да усети това сърце и да се почувства съпричастен".

    За предизвикателствата по пътя до Холивуд, за качествата за постигане на успех там, за вдъхновението и житейските уроци - припомнете си интервюто ни с Пенка Кунева тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 45 минути
    преди 59 минути
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн