четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3741 прочитания

    Това са българските иновативни предприятия за 2021

    9 компании бяха отличени в Националния конкурс „Най-иновативно предприятие“
    08 декември 2021, 09:33 a+ a- a

    Девет иновативни български компании получиха отличия в Конкурса „Иновативно предприятие на годината 2021“.

    Президентът Румен Радев отличи иновативните предприятия по време на участието си в 17-ото издание на Националния иновационен форум, който тази година се проведе онлайн.

    Събитието отличи победителите в Националния конкурс „Най-иновативно предприятие“ 2021 в девет категории – „Пазарно лидерство“, „Иновации за по-добро качество на живот“, „Иновативно новостартирало предприятие“, „Дигитална трансформация“, „Зелена иновация“, „Иновация в креативните индустрии“, „Социални иновации“ и „Иновационен мениджмънт“.

    За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава "Къпфи".
    "Къпфи" предлага ядливи, биоразградими вафлени чаши за топли и студени напитки, направени от изцяло натурални съставки, които не съдържат ГМО, изкуствени оцветители, подсладители или консерванти. Вкусът им е неутрален и не променя вкуса на напитката. Производственият процес е 100% екологичен и не генерира индустриален отпадък – остатъчните материали се използват като съставки за създаването на други ядливи продукти. Фирмата продава чашите си в над 40 държави на 6 континента. Новият завод на предприятието, открит през 2021, е с месечен капацитет 2,5 млн. бр.

    За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава и Оренда Груп.
    Оренда Груп ООД създава и произвежда първия в Европа 100% натурален слънцезащитен лосион с прозрачен цинк, който не оставя следи по кожата. Предприятието диспергира цинка в масла без помощта на нанотехнологии, като постига висока хомогенност без разслояване на съставките. Минералният лосион се предлага в опаковки от захарна тръстика, които напълно се рециклират. Фирмата е стъпила на пазарите на 36 държави със своята био козметика – бебешки продукти и масла за тяло, спрей, който възстановява естествения цвят на побелели коси и други продукти.

    В областта „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2021 с почетна грамота се отличава Омнио.
    Омнио ООД разработва софтуерно решение с изкуствен интелект за автоматична проверка на финансови трансакции срещу пране на пари и други злоупотреби. Софтуерът проверява и анализира различни аспекти на сделките като открива взаимовръзки с други трансакции на клиента и сигнализира при съмнителни модели на поведение. Решението автоматизира важни процеси, свързани с регулациите във финансовия сектор.

    За „Зелена иновация“ за 2021 с почетна грамота се награждава Атлас Агро Сайънс.
    Атлас Агро Сайънс създава 100% екологичен течен биостимулант, на основата на престояли, анаеробно преработени утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води. Продуктът е подходящ за използване в аграрния бизнес (включително в биоземеделието), озеленяването и цветарството. Той значително намалява нуждата от скъпи минерални торове, подпомага възстановяването на почвите, засилва имунитета на растенията и тяхната устойчивост на стрес фактори, повишава добива и качеството на продукцията.

    За „Иновация за качество на живот“ за 2021 почетна грамота получава СМИК Ингридиънтс АД.
    СМИК Ингридиънтс АД разработва течни ферментирали билки и подправки за влагане в храни и напитки с чист етикет и директна консумация. Технологията за производство запазва ценните аромати, витамини и минерали при използване на подправките при различни температури, включително и в замразени продукти. Фирмата предлага своите хранителни иновации на повече от 30 000 професионалисти и 40 компании от сектора на хотелиерството и ресторантьорството.

    За „Иновация в креативните индустрии“ с почетна грамота се отличава ЗенХолд.
    ЗенХолд разработва интерактивна виртуална реалност за обучителни цели на базата на реално заснети местоположения и обекти по задание на бизнес клиенти. Приложимостта е много широка, но най-вече се използва за симулации на рискови ситуации (като обир, пожар и т.н.) и/или заучаване на повтарящи се действия (включително за производствени, медицински, военни и други цели). Има възможност за висока степен на персонализация. Сред продуктите на фирмата са и виртуални локации, разработени за британски исторически музей.

    В категорията „Социална иновация” за 2021 с почетна грамота се награждава Спарк Вижън.
    Спарк Вижън разработва „умни очила“, предназначени за употреба от незрящи и хора с нарушено зрение. Основните функционалности на очилата са разпознаване на обекти и разчитане на текстове. На базата на анализ на заобикалящата среда извлечената информация се преобразува в аудио формат, който потребителят чува през слушалки. Други функционалности са: разпознаване на цветове и яркост на светлина, засичане и разпознаване на лица, интелигентен асистент за търсене в интернет и професионална асистенция чрез видео обаждане.

    За „Дигитална трансформация“ почетна грамота получава Айрис Солюшънс.
    Айрис Солюшънс ООД е създател на софтуерно приложение, което позволява на всеки търговец да приема в дигиталните си канали директни (безкартови) банкови преводи. Друго софтуерно решение на фирмата трансформира всеки месинджър (SMS, Viber, Whatsapp) или официално издаден документ (договор, фактура, дебитно писмо) в точка на продажба, интегрирайки директното банково плащане. В момента дружеството обслужва чрез своята платформа 36 банки и платежни институции.

    За „Иновационен мениджмънт“ с почетна грамота се отличава А Дейта Про ООД.
    А Дейта Про е устойчив иноватор, който ефективно управлява своята иновационна дейност. Компанията предлага на своите клиенти анализ и измерване на потребителския интерес към различни теми, например с кои от тях читателите на новини и потребителите в социалните мрежи взаимодействат най-много. В основата на технологията е клъстерирането на информация, а в помощ на своите потребители фирмата е създала платформа за лесен анализ и визуализация на всички данни.

    21-членно жури определи победителите от близо 100 кандидатури. 21 стигнаха до финал. Сред тях бяха и АвтоИконом ООД, Барин Спортс АД, Бастун Медия ЕООД, Бренди Къмпани ЕООД, Видас Къмпани ООД, ГетМонети ООД, Кардинал Байтс ООД, Квантерал ООД, Мутив БГ ООД, Серпакт ЕООД, 3 ЕН 3 ООД, Хелт ин Бокс ООД. Те, както и всички победители, получават експертна и медийна подкрепа за бизнеса си и правото да използват утвърдената марка „Високи постижения в иновациите“ / ’Excellence in Innovation’Excellence in Innovation’Excellence in Innovation’ на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка