събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3909 прочитания

    Кои са най-скъпите градове в света за 2021 г.?

    В класацията на EIU са включени 40 нови града, а най-голям спад отбелязва Рим
    06 декември 2021, 16:08 a+ a- a

    Тел Авив

    Economist Intelligence Unit (EIU) публикува за поредна година свята класация Worldwide Cost of Living 2021 (WCOL 2021), която проследява движението на разходите за живот в 173 града по света, като използва показателите на Ню Йорк за базова линия в изследването си.

    Ето и кои са основните изводи от изследването тази година:
    • Инфлацията в градовете отбелязва най-бързия, регистриран през последните 5 години темп. Ускори се отвъд темпа преди пандемията, нараства с 3,5% на годишна база в местна валута през 2021 г., в сравнение с увеличение от едва 1,9% през 2020 г. и 2,8% през 2019 г.
    • Проблемите във веригата на доставки, както и промените в обменните курсове и променящото се потребителско търсене водят до нарастващи цени на суровини и други стоки. Най-бързите увеличения са при транспорта, като цената на литър бензин се покачва средно с 21%.
    • Тел Авив оглавява класацията на WCOL за първи път, което го прави най-скъпият град за живеене в света. Израелският град се изкачи от 5-о място миналата година, изтласквайки Париж на второ място, заедно със Сингапур. Възходът на Тел Авив отразява основно растящата му валута и цените за около една десета от стоките в града, начело с хранителните стоки и транспорта, в местна валута. Цените на имотите (които не са включени в изчислението на индекса) също са се повишили, особено в жилищните райони.
    • Рим (Италия) отбеляза най-голям спад в класацията, падайки от 32-ро на 48-о място, с особено рязък спад в потребителската кошница и категорията дрехи.
    • Както беше през 2020 г., Техеран (Иран) се изкачва най-много в класацията, скачайки от 79-о на 29-то място. Повторното налагане на санкции от страна на САЩ срещу Иран доведе до продължаващ недостиг на стоки и нарастване на цените на вносните стоки.
    • Повечето градове в САЩ паднаха в класацията в сравнение с миналата година, след като правителството отговори на пандемията от Covid-19 чрез инжектиране на повече пари в икономиката. Това задържа стойността на щатския долар в сравнение с европейските и азиатските валути. Необичайна е стойността на индекса за транспортната категория, която е по-ниска за градовете в САЩ в сравнение със средното за света.
    • Дамаск (Сирия) и Триполи (Либия) са сред най-евтините градове в света. И двата са изправени пред редица икономически и политически предизвикателства.
    • Класацията WCOL сега обхваща повече от 200 стоки и услуги в 173 големи града (добавени са 40 града от предишното проучване). Новите попълнения включват седем града в САЩ и 11 в Китай.

    Топ 10 на най-скъпите градове за живот през 2021 г. (Източник: EIU)

    Класацията WCOL продължава да бъде чувствителна към промените, причинени от пандемията, които повишиха разходите за живот в големите градове по света. Въпреки че повечето икономики сега се възстановяват с въвеждането на ваксините срещу Covid-19, големите градове в света все още изпитват чести нараствания на случаите, което води до подновяване на социалните ограничения. В много градове това е нарушило доставките на стоки, което води до недостиг и по-високи цени. Данните за проучването са събрани между 16 август и 12 септември 2021 г., когато цените на доставката между САЩ и Китай се повишиха рязко, което доведе до по-високи цени на стоките. Колебанията в потребителското търсене също са повлияли на навиците за покупка, а инвеститорското доверие се отрази на валутите, като допълнително подклажда покачването на цените.

    Индексът, който е сравнен с цените в Ню Йорк, ясно показва въздействието от прекъсванията. Средно в градовете, за които има сравними данни (с изключение на 4, които страдат от хиперинфлация или много висока инфлация, а именно Каракас, Дамаск, Буенос Айрес и Техеран) цените на стоките и услугите, обхванати от WCOL, са се повишили с 3,5% на годишна база в местна валута в сравнение с увеличение от едва 1,9% по същото време на миналата година.

    От десетте категории в индекса, транспортът е отбелязал най-голямо увеличение на цените от индекса и нараства средно с 3,8 пункта. Средната цена на литър безоловен бензин (ключовият компонент на тази категория) нарасна с 21%, въпреки че цените на градския транспорт останаха по-стабилни.

    Цените също се повишиха силно в категориите отдих, тютюн и лична грижа. Цената на пакет маркови цигари се покачва средно с 6,7%. Увеличенията на цените на храните бяха по-умерени, докато цената на бутилка бира едва се е повишила средно от 2020 г. Средният индекс за дрехи всъщност е намалял от последното проучване - единствената категория, за която това е вярно. Това обаче до голяма степен отразява увеличението на цените на дрехите в Ню Йорк (базовият град), а не спада другаде.

    Топ 10 на най-евтините градове за живот през 2021 г. (Източник: EIU)

    Тел Авив оглави класацията тази година, главно защото израелската валута (шекел) беше оценена, което вдигна местните разходи, когато се превалутират в щатски долари. Възходът на града отразява основно растящата валута, подкрепена спрямо долара от успешната израелска имунизация срещу Covid-19. Силен излишък по текущата сметка на страната, привлекателност за чуждестранни технологични инвеститори и здравите основи поддържат шекела силен. В местна валута средното увеличение на цената е по-скромно, само 1,6%, но цените на около една десета от стоките в града се увеличиха значително, водени от потребителската кошница, включваща хранителни стоки; стоки за бита, автомобилите и горивото също се повишават. В сравнение с други градове, Тел Авив е особено скъпо място за закупуване на алкохол (второ в тази категория), транспорт (също втора), предмети за лична грижа (пета) и отдих (шеста). Нарежда се в челната тройка за всичките десет от основните категории разходи, като индексът му е нараснал с 5 пункта. Това е достатъчно Тел Авив да надмине Париж (Франция), който беше начело на миналогодишната класация.

    Париж вече е на второ място, заедно със Сингапур, докато Цюрих (Швейцария) и Хонконг са съответно на четвърто и пето място. Като цяло върха на класацията все още е доминиран от европейски и развити азиатски градове, докато северноамериканските и китайските градове остават със сравнително умерени цени. Въпреки това, несигурността от изминалата година означава, че няма ясен регионален модел за движение в класацията.

    Топ 10 градове, в които бензинът е най-скъп (Източник: EIU)

    Най-евтините градове са предимно в Близкия изток и Африка или в по-бедните части на Азия. Дамаск лесно запази мястото си на най-евтиния за живеене град в света. Той беше класиран на най-ниското място в седем от десет ценови категории и е сред най-ниските в останалите три. Докато цените на други места се затвърдиха, в Дамаск те паднаха докато разкъсваната от война икономика на Сирия се опитва да изплува. Триполи е вторият най-евтин град в света, като особено евтини там са храната, дрехите и транспорта.

    Нови градове в класацията
    Триполи е едно от 40-те нови попълнения в WCOL класацията тази година, като общият брой е 173. Най-скъп от новите градове е Единбург (Обединеното кралство), който се нареди на 27-о място, наравно с градовете с високи разходи за живот като Окланд (Нова Зеландия) и Минеаполис (САЩ). Други два нови града – Щутгарт (Германия) и Сан Диего (САЩ) – също влязоха в топ 50. Шест американски града влязоха в класацията, като всички са близо до средата, заедно с 11 китайски града на умерени цени. Въпреки това, една четвърт от новите градове попаднаха в долните 50, включително особено евтини градове като Тунис (Тунис) и Ахмедабад (Индия).

    10-те града с най-голям ръст в тазгодишната класация (Източник: EIU)

    Дори за съществуващите 133 града в класацията имаше забележима поляризация в ценообразуването. Много от градовете към върха отбелязаха силно увеличение на цените през последната година. Много от градове в дъното на класацията отбелязаха стагниране на цените или дори спад. Имаше обаче и забележителни изключения от това правило, водещи до някои големи движения в класацията.

    Прогноза
    През следващата година от EIU очакват още по-високи разходи за живот в много градове. Очакванията за инфлацията вероятно ще доведат до нарастване на заплатите, което допълнително подхранва покачването на цените. Въпреки това, докато централните банки повишават предпазливо лихвените проценти, за да спрат инфлацията, увеличението на цените трябва да се забави спрямо тази година.

    10-те града с най-голям спад в класацията за 2021 г. (Източник: EIU)

    EIU прогнозира, че глобалната инфлация на потребителските цени ще бъде средно 4,3% през 2022 г., което е спад от 5,1% спрямо 2021 г., но все още значително по-висока в сравнение с последните години. Ако прекъсванията на веригата за доставки отшумят, а блокиранията бъдат облекчени, както се очаква, тогава ситуацията трябва да се подобри към края на 2022 г., стабилизирайки цените за жителите в повечето големи градове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство