петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2257 прочитания

    Това са победителите в конкурса за дигитална трансформация „Стартирай 4.0“

    Едва 10% от компаниите у нас са готови да дигитализират производствата си сега
    02 декември 2021, 11:22 a+ a- a

    Завърши първият у нас конкурс за дигитална трансформация на българската индустрия „Стартирай 4.0“. Над 30 предприятия се регистрираха за участие, като две от тях получават големите награди - безплатни лицензи за три дигитални приложения на Шнайдер Електрик, обединени в обща архитектура, както и цялостната интеграция на създадените проекти.

    Компаниите победители са „Куминяно Фрут“ ООД, специализирана в преработката на плодови продукти и „Обединена млечна компания“ ЕАД, специализирана в производството и търговията на млечни продукти. „Дзобеле България“ ЕООД получава наградата на Коника Минолта - смарт видеорешението Mobotix.

    „Щастливи сме, че като организатор на конкурса „Стартирай 4.0“ поставихме началото на конкретни действия за дигиталната трансформация в българската индустрия“, споделя инж. Мария Топчийска, изпълнителен директор на умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив. „Дигитализaцията става възможна, когато преди нея всички процеси са ясни, структурирани и опростени или са разбити на отделни операции. В рамките на конкурса стана ясно, че при голяма част от предприятията у нас тези няколко стъпки все още не са направени. В умната ни фабрика в Пловдив ние вече реализирахме успешно този процес и сме готови да консултираме компаниите как да изминат пътя към дигитализацията“, каза още тя.

    Конкурсът „Стартирай 4.0“ беше отворен за предприятията, които произвеждат продукти за крайно потребление в България, било то български, или представителства на международни компании. Двамата победители „Куминяно Фрут“ и „Обединена млечна компания“ ще получат архитектура, която включва приложенията Machine Advisor, Augmented Operator Advisor и Machine SCADA Expert на Schneider Electric, които ще опростят работните процеси, ще дадат ценни данни за машините, с които се оперира в производството, и ще подобрят цялостния начин на работа. Всички компании, подали окончателна кандидатура за конкурса, ще имат преференциални условия за приложения за дигитализация в индустрията.

    „Оказва се, че в България има принципен интерес към дигитализацията и това се вижда от ежемесечните новини за внедряване на нови проекти и решения в производствата. Обаче често за дигитализацията се мисли на парче и що се отнася до въвеждането на цялостни дигитални решения, има необосновано изчакване. Едва 10% от компаниите са готови да дигитализират производствата си сега, а всяка загуба на време в тази посока е свързана с потенциална загуба и на пазарни позиции, защото компаниите в региона на ЦИЕ вече често имплементират именно цялостни решения, за да повишат своята конкурентоспособност“., сподели членът на журито на „Стартирай 4.0“ Йонко Чуклев. Той е заместник-председател на УС на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA) – партньор на инициативата.

    След конкурса от PARA предоставят безплатно членство за една година на три компании – Ikis – SL LTD, “МИКРОАК” ЕООД и „Ендореп“ ЕООД .

    „В хода на конкурса освен компаниите участнички, екипът на Schneider Electric реализира и десетки консултации на компании, които все още не са готови да търсят ползите от дигитализацията и боравенето с данни, но осъзнават предимствата, които биха им дали. В центъра на консултациите беше темата за производствената ефективност, тъй като тя дава потенциал за оптимизацията на производствените разходи и е основен фактор за растеж“, сподели инж. Христо Николов, продуктов мениджър Индустриалана автоматизация в Шнайдер Електрик България и автор на идеята за конкурса „Стартирай 4.0“.

    „След първото издание на „Сартирай 4.0“ може да заключим, че българската индустриална общност има нужда от консултации и повече знание за възможностите пред себе си. Затова обмисляме и второ издание, в което по-детайлно да повдигнем и темата за Електрическа енергия 4.0 - комбинацията от класическите системи за електроразпределение и дигитални решения за още по надеждно и ефективно ползване на енергията“, допълни още той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк