вторник, 29 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1702 прочитания

  Обявиха носителите на Наградата на ЕС за жени новатори за 2021

  Вижте кои са победителките:
  25 ноември 2021, 16:47 a+ a- a

  На срещата на върха на Европейския съвет по иновациите, която се провежда в Брюксел, Европейската комисия обяви лауреатите на тазгодишното издание на Наградата на ЕС за жени новатори. С наградата се отличават най-талантливите жени предприемачи от целия ЕС и от държавите, асоциирани към „Хоризонт Европа“, които са основали успешно дружество и са реализирали иновация на пазара. Тя се финансира по линия на „Хоризонт Европа“ и се управлява от Европейския съвет по иновациите и Изпълнителната агенция за МСП (EISMEA).

  Жури от независими експерти избра следните победители:

  Мерел Боерс от Нидерландия: съосновател и главен изпълнителен директор на NICO-LAB — дружество, предлагащо авангардни технологии, които помагат на лекарите да подобрят спешната медицинска помощ.

  Матилде Якобсен от Дания: съосновател и главен изпълнителен директор на Land — цифрова платформа, която скъсява и цифровизира веригата за доставки и така осигурява лесен достъп до качествена храна.

  Дафне Хайм Лангфорд от Израел: основател и главен изпълнителен директор на Tarsier Pharma — дружество, което разработва революционни медицински разтвори за третиране и лечение на автоимунни и възпалителни офталмологични заболявания.

  Всяка от тях ще получи по 100 000 евро парична награда.

  Освен това наградата „Изгряващ новатор 2021“, връчвана на изключителен новатор на възраст под 30 години, беше присъдена на Ailbhe и Isabel Keane от Ирландия — основателки на Izzy Wheels. Тяхното дружество създава модни протектори за спици за колелата на инвалидни колички. Ailbhe и Isabel Keane ще получат парична награда в размер на 50 000 евро.

  Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: "Днес наградата се присъжда на три невероятни жени, които използват технологии за постигане на положителна промяна в света, в който живеем. Това показва доколко иновациите са отговорът на най-неотложните предизвикателства, пред които ни изправя бъдещето. Това е също така силен сигнал, че секторът на технологиите се нуждае от много повече жени. Поздравления за победителите!"

  Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на иновациите, добави: "За мен е голяма чест да връча тази награда на такива изключителни новатори. Тазгодишните победители са надеждите, които ще помогнат за промяна на облика на иновациите, и ще проправят пътя за повече жени предприемачи в бъдеще".

  Постигането на Съюз на равенството, който насърчава равенството между половете във всички области на живота, е един от основните приоритети на Комисията. Комисията работи с държавите членки и държавите, асоциирани към „Хоризонт Европа“, за преодоляване на пречките пред предприемачеството на жените и за създаване на справедливи, приобщаващи и проспериращи иновационни екосистеми в Европа.

  Наградата на ЕС за жени новатори е връчена за пръв път през 2011 и целта ѝ е да чества жените предприемачи, които стоят зад преломни иновации. Чрез нея ЕС се стреми да повиши осведомеността за нуждата от повече жени новатори и да създаде модели за подражание за жените и момичетата по целия свят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Министърът на енергетиката представи в Турция възможностите за инвестиции у нас
  Имаме условия за изграждане на соларни паркове, посочи Христов
  преди 1 час
  Ирландия глоби Meta с €265 млн.
  Глобите, наложени на компанията майка на Facebook в Европа през последната година надхвърлят €900 млн.
  преди 3 часа
  288 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 286 872
  преди 17 часа
  БНБ определи 8 банки за системно значими институции
  Определен е и размерът на буфера, който те трябва да поддържат
  преди 19 часа
  Flix разширява екипа в софийския Експертен център
  Българският офис е планиран като най-големия хъб след тези в Мюнхен и Берлин
  преди 20 часа
  Компанията Mail Boxes откри първия си франчайз в България
  Веригата за куриерски, маркетингови и принт услуги вече има два собствени центъра у нас