понеделник, 28 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1789 прочитания

  Този град стана Европейска столица на иновациите за 2021

  Вижте и кой е европейският изгряващ иновативен град
  25 ноември 2021, 13:48 a+ a- a

  Европейската комисия обяви лауреатите на седмото издание на наградите „Европейска столица на иновациите“ („iCapital“). Град Дортмунд в Германия е Европейската столица на иновациите за 2021, а град Вантаа във Финландия е европейският изгряващ иновативен град. След интензивен процес на оценяване две журита на високо равнище от независими експерти избраха победителите и подгласниците в двете категории на наградата.

  Второто място в категорията „Европейска столица на иновациите“ се присъжда на Дъблин в Ирландия и на Малага в Испания. Вилнюс в Литва се класира на третото място. Кашкайш в Португалия и Тронхайм в Норвегия получават второто и третото място в категорията „Европейски изгряващ иновативен град“.

  Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, заяви: „Впечатлена съм от забележителната работа на всички градове, достигнали до финалния етап на наградите iCapital. За мен е чест да изтъкна заслугите на тези градове, които са истински изпитателни платформи за иновациите. Те участват в съвместното създаване на инициативи „отдолу нагоре“ с цел постигане на по-устойчиво градско развитие.“

  Тези награди отличават дългосрочните усилия на градовете за създаване на среда, която дава възможност за разработването и прилагането на иновации. Градовете са разработили и внедрили новаторски концепции, като са въвели процеси, инструменти и модели на управление за постигане на отлични резултати. Те биха могли да послужат като убедителни примери за градовете в Европа и извън нея, които страдат от пандемията и ще трябва да започнат трансформация.

  Освен престижното признание победителят от категорията „Европейска столица на иновациите“ ще получи парична награда в размер на 1 милион евро, а двамата подгласници се награждават с по 100 000 евро всеки (с тази награда се отличават Дъблин и Малага).

  Победителят в категорията „Европейски изгряващ иновативен град“ ще получи 500 000 евро, като всеки от двамата подгласници ще получи по 50 000 евро.

  Всяка година Европейският съюз отличава градовете с приобщаващи иновационни екосистеми, като присъжда наградата „iCapital“. С тази награда се отличават градски екосистеми, които свързват гражданите с публичния сектор, академичните среди и предприятията, за да могат резултатите успешно да доведат до подобряване на благосъстоянието на обществото, като същевременно се стимулират преломните иновации.

  Първото издание на конкурса се проведе през 2014. Сред победителите в миналото са Барселона (2014 г.), Амстердам (2016 г.), Париж (2017 г.), Атина (2018 г.), Нант (2019 г.) и Льовен (2020 г.). В допълнение към основната категория „Европейска столица на иновациите“, в която се конкурират градове с повече от 250 000 жители, тази година беше включена нова категория — „Европейски изгряващ иновативен град“, която е насочена към градове с население над 50 000 души и до 249 999 жители.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  25 ноември 2022, 16:40
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  25 ноември 2022, 16:23
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  25 ноември 2022, 16:09
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  25 ноември 2022, 14:42
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023