неделя, 27 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1303 прочитания

  Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература

  Бърдаров е отличен за романа си "Аbsolvo te"
  10 ноември 2021, 10:10 a+ a- a

  Българският писател и учен Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати на церемония в Брюксел.

  Наградата беше връчена от българския еврокомисар Мария Габриел.

  Българският лауреат заслужи отличието за романа си „Absolvo te”, вдъхновен от истински истории, които са отдалечени във времето, но свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.

  „Силата на писателите e в способността им да покажат на нас, читателите, какво е да сме човешки същества, да ни позволят да споделяме истории, мисли и чувства. Такива са носителите на Европейската награда за литература, които по завладяващ начин чрез своето творчество ни разкриват културното многообразие и литературното богатство на нашия континент“, заяви Мария Габриел при връчването на отличията. Тя отбеляза приноса на програма „Творческа Европа”, която подкрепя превода и популяризирането на повече от 450 книги всяка година. За 2021-2027 г. програмата е с увеличен бюджет от 2,4 милиарда евро и поставя силен акцент върху книгите, литературните преводи и книгоразпространението.

  „Програма "Творческа Европа" разпознава изгряващите звезди на националните литератури. Продължаваме подкрепата за европейските културни и творчески сектори, превода, международното популяризиране и продажбата на книги. Стремим се да подпомогнем креативността, многообразието и богатството на съвременната европейска художествена литература. По този начин ще допринесем за разпространението на литература в Европа и засилването на интереса към чуждестранните литературни произведения“, коментира още българският еврокомисар.

  Европейската награда за литература стартира през 2009 и оттогава са отличени 148 творби и техните автори. Инициативата обхваща 41 държави, които са част от програма „Творческа Европа“. Наградата улеснява достъпа на гражданите до съвременната европейска литература, повишава видимостта и осведомеността за европейските писатели.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  преди 2 дни
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  преди 2 дни
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  25 ноември 2022, 14:42
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023