петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2835 прочитания

    Мария Габриел обяви Европейска награда за иновативно обучение

    Вижте кои са отличените иновативни български училища
    16 септември 2021, 14:15 a+ a- a

    Българският еврокомисар Мария Габриел стартира още една инициатива, свързана с образованието и иновациите. Днес тя постави началото на Европейска награда за иновативно обучение в рамките на програма „Еразъм+“, целяща признаване на труда на учителите и привличане на повече млади хора към професията. Тя ще отличи иновативни преподавателски практики, както и работата на учителите и техните училища, участващи в проекти за европейско сътрудничество. Всяка година наградата ще има различен тематичен акцент.

    Темата на тазгодишното издание е дистанционното и смесеното обучение. Критериите за подбор включват активната роля на учащите, сътрудничеството между учителите, въздействието на конкретния проект върху развитието на училищното образование.

    "Всеки в живота си има поне един учител, който му е дал любовта към знанието. Днес предизвикателството към обществото е да им отдадем заслуженото признание и да има повече видимост към техния неуморен труд, да направим професията учител по-ценена. Ето защо с екипа ми създадохме Европейската награда за иновативно обучение. Искаме тя да се превърне в платформа за обмен на добри практики и за издигане престижа на учителската професия“, заяви Мария Габриел.

    По време на събитието за обявяване на новата инициатива бяха отличени иновативни учители и училища от 31 държави, участващи в програма „Еразъм+“ в четири категории: образование и грижи в ранна детска възраст, начално образование, средно образование и училища за професионалното образование и обучение.

    Подборът на носителите на наградите бе осъществен от националните агенции по „Еразъм+“. Българските лауреати са Първо частно училище „Леонардо да Винчи“ – гр. Русе, СУ „Екзарх Антим I“ – гр. Казанлък, Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ – гр. Враца и Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ – гр. Бургас.

    „Професията на учителя е призвание, мисия и задача. И това следва да бъде признато и оценено от всички нас. Трябва да дадем на учителите вниманието, което заслужават Наградените проекти показват какво може да се постигне, когато се обединим, обменяме различни гледни точки, практики и се учим един от друг. Благодаря на Националните агенции по програма „Еразъм+“ за тяхната работа при подбора на проекти. Самата организация на Европейската награда за иновативни преподаватели е пример за отлично сътрудничество“, заключи българският еврокомисар.

    Европейската церемония по награждаването на лауреатите ще се състои на 20 октомври 2021 в Брюксел.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 11 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 11 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 18 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 19 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава