четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2246 прочитания

    София е сред финалистите в конкурса “Зелена столица на Европа 2023“

    Столицата ни е сред 4-те града финалисти
    14 юли 2021, 16:03 a+ a- a

    Експертите на Европейската комисия класираха София сред финалистите в конкурса “Зелена столица на Европа 2023“. Другите финалисти са градовете Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингборг (Швеция).

    През октомври 2020 Столична община наред с още 15 общински администрации от цяла Европа, се включи в състезанието.

    Финалът на конкурса ще се състои на 9 септември в град Лахти, Финландия. Журито оценява напредъка, постигнат от градовете в 12 области, и дава своите препоръки за мерките, които е добре да бъдат приложени.

    Инициативата води началото си от меморандум подписан в Талин, Естония нa 15 май 2006. Впоследствие конкурсът е учреден от Европейската комсиия през 2008. Неговата цел е да окуражи местните власти из цяла Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си. Посланието на инициативата е обобщeно в нейния лозунг - „Зелените градове - за по-добър живот“. От 2010 насам конкурсът провежда ежегодна селекция, в резултат на която един европейски град се избира всяка година за Европейска зелена столица на годината.

    Градовете се отличават за налагане на все по-високи екологични стандарти в развитието си, ангажиране с амбициозни цели за по-нататъшно подобряване на околната среда и устойчиво развитие, съвместна работа с други градове; служене за пример и популяризиране на най-добрите практики сред общинските администрации на местно ниво.

    Международна експертна група извършва подробна техническа оценка на всеки кандидат въз основа на екологични показателя, обхващащи изменението на климата, устойчивата градска мобилност, природа и биоразнообразие, устойчиво земеползване, качество на въздуха, акустична среда, отпадъци, води, зелен растеж и екоиновации и други.

    Победители в конкурса от предишни години са Стокхолм (2010), Хамбург (2011), Витория- Гастейс (2012), Нант (2013), Копенхаген (2014), Бристол (2015), Любляна (2016), Есен (2017), Неймеген (2018), Осло (2019), Лисабон (2020), Лахти (2021) и Гренобъл през 2022.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа