петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3587 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги на книжарници „Сиела“ за май 2021

    Ето кои са най-продаваните заглавия в България през изминалия месец
    09 юни 2021, 10:19 a+ a- a

    „Светът на Ванката - Ваканцията“ от Силвия Йорданова и Димитър Кирязов е начело на класацията на веригата книжарници „Сиела” на най-продаваните книги през май 2021. В топ 10 намират място и отличеният български романа с наградата на ЕС за литература за 2021 и автобиографията на Уди Алън, която наскоро излезе в България.

    1. „Светът на Ванката - Ваканцията“ от Силвия Йорданова и Димитър Кирязов, Сиела, 15 лв.

    Това е първата книга на Димитър Кирязов и Силвия Йорданова от най-забавния български канал за скечове в YouTube – „Светът на Ванката“! #светътнаванката.

    Човек и добре да живее, трябва да заведе семейството си на почивка. Особено ако е сгафил пред жена си и тя го заплаши, че ще покани на гости майка си. Така и бай Иван е принуден да се раздели с плановете си за мързелив ден пред телевизора, да купи бус и да поеме към неизвестното заедно със Спаска, Симона и Георги. Няма план, няма посока, само обещание за незабравима ваканция, в която всичко може да се обърка. Защото това не е скучният, сив и предвидим свят, с който сте свикнали и в който има ясни и логични правила.

    Това е „Светът на Ванката“!

    2. „Този ден“ (продължение на „365 дни“) от Бланка Липинска, Сиела, 19 лв.

    Спиращо дъха, завладяващо и драматично – продължението на световния бестселър „365 дни“. Животът на Лаура прилича на приказка: бляскава сватба; съпруг, който изпълнява всяко нежно желание; величествена вила на брега на морето и лукс, какъвто не е познавала досега. Всичко щеше да бъде идеално, ако мъжът до нея не беше дон Масимо Торичели – глава на могъща мафиотска фамилия.

    Любовта на Лаура и Масимо гори като огън!

    Да си омъжена за един от най-опасните мъже в Сицилия си има своите последствия и младата жена скоро ще разбере това. Защото Масимо има много врагове, които няма да се спрат пред нищо, за да го наранят. И само една слабост – Лаура.

    3. „Чифт“ от Мартин П. Светославов, Сиела, 18 лв.

    „Чифт“ е дебютният роман на Мартин П. Светославов, известен в интернет като влогъра Мъци. След първата си книга „Лисица“, в която разказва как се създава видео блог, сега Мъци изненадва феновете си с криминален роман.

    След като преди година той издаде първата си книга – искрен и не скриващ нищо разказ за това как се прави успешен влог канал в България, Светославов ще изненада почитателите си с нещо съвсем различно – интригуваща криминална история, изпълнена със свежо, макар и често мрачно чувство за хумор, с много неизвестни и неочакван финал.

    4. „Грешката“ от Ел Кенеди, Сиела, 17,90 лв.

    Книга втора от поредицата Off-Campus на Ел Кенеди.

    Той е играч не само на леда…

    Джон Лоугън може да има всяко момиче, което пожелае. За хокейната звезда животът е неспирна поредица от партита и забивки, но зад бляскавата фасада той крие отчаяние от живота, който го очаква, след като се дипломира. Да свали симпатичната Грейс Айвър е приятно разнообразие – поне до момента, в който прави глупава грешка. И вече е готов на всичко, за да ѝдокаже, че заслужава втори шанс.

    … но сега трябва да вдигне нивото…

    През първата си година в „Брайър“ Грейс е останала незабелязана, точно както желае. Свалката с Лоугън е това, за което всяко момиче около нея мечтае, но тя иска доста повече, за да премине на следващото ниво. И няма никакво намерение да се задоволи да бъде просто поредната забивка.

    5. „Мистичните пътеки на България“ от Ирена Григорова, Апостроф

    С новата си книга „Мистичните пътеки на България“ Ирена Григорова ни повежда на пътешествие из 50 лековити и чудотворни места.

    Някои от тях са популярни, а други не чак толкова, но всички те притежават мистериозна и лечебна сила. В изданието ще намерите информация за:древни светилища; скални църкви и параклиси; манастири; пещери; чудотворни икони; празници и ритуали, свързани с изброените места.

    Ще откриете и карта, обозначаваща местоположението на обектите, но авторката ни дава подробни инструкции – на база личния си опит – как да стигнем до всеки от тях.

    Текстовете разказват преживяванията на авторката от първо лице и включват истории на хора, които са изпитали чудодейната мощ на тези обекти.

    Ирена Григорова е позната на телевизионната и литературната публика с работата си върху изясняването на българската история. В авторската си поредица „Мистичната България“, излъчвана в предаването „Преди обед“ по bTV, Ирена в продължение на години подрежда заплетени пъзели, свързани с отминали епохи и забравени герои. В новата си рубрика „Неразказаната България“ в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ авторката преоткрива тайни истории, непознати легенди, както и българската история.

    6. Absolvo te от Георги Бърдаров, Мусагена, 19,80 лв.

    Всеки ден сме изправени пред избора дали да бъдем добри или лоши... Днес какво ще избереш?

    „Както и при първия роман, така и тук, историята сама ме намери. Може да звучи абстрактно и невероятно, но сякаш тя бе търсила нужния човек, който да я разкаже и когато стигна до мен се получи магията. Зад заглавието на романа се крие нуждата на всеки един човек да преживее личния си катарзис, като си прости сам на себе си непростимите неща, които е извършил, чрез прошката, която дава на друг човек. Толкова лесно смилаемо звучи, че е човешко и християнско да се прощава. Толкова лесно се изрича думата „прощавам ти“ и е толкова трудно наистина да простиш. Понякога това е битка, която водиш със самия себе си денонощно, до последната нощ в живота ти.“, Георги Бърдаров

    Новият роман на Георги Бърдаров Absolvo te задава онези простички, но толкова важни въпроси.

    Можеш ли да направиш невъзможното, за да имаш още само една секунда живот на тази земя?

    Можеше ли да простиш на друг, това което не би простил на себе си?

    Отговорът е... Absolvo te!

    Романът е вдъхновен от истински истории, които са отдалечени във времето, но са свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.

    През май 2021 Absolvo te! получи наградата на ЕС за литература за 2021.

    7. „Уди Алън - Само да вметна“ от Уди Алън, Кръг, 25 лв.

    „Само да вметна“ е дългоочакваната изповед на Уди Алън, в която легендарният режисьор, комик, актьор и писател прави равносметка на живота си. От детството си в Бруклин през 40-те години, когато мами на карти за пари и бяга от училище, за да ходи на кино, до първите си романтични трепети и ранни бракове; от писането за телевизионни предавания до създаването на шедьоврите „Ани Хол“, „Манхатън“, „Полунощ в Париж“ и „Въртележка“ – за всичко това Уди Алън разказва в забавния си и неподражаем стил.

    „Само да вметна“ е ретроспектива на шейсетгодишната му кариера, в която се заплитат имената на много от най-големите звезди на съвременното кино: Даян Кийтън, Скарлет Йохансон, Майкъл Кейн, Ема Стоун, Кейт Бланшет, Кейт Уинслет и други.

    Но книгата осветлява и личния живот на режисьора, който през последните десетилетия е обект на всякакви спекулации. За първи път Алън разкрива подробности от добре пазения и затворен семеен живот със съпругата си Сун-И и представя своята истина за него. Описва детайлно и турбулентната връзка с бившата си партньорка Миа Фароу и публичния скандал, развихрил се между двамата и осиновената им дъщеря Дилън в началото на 90-те.

    Демони и грешки, успехи и признания, любови и омерзения – на тези страници Уди Алън не е пощадил нито себе си, нито своите близки.

    8. „Маргаритка - Заспиваме със Сънчо“ от Илия Деведжиев, Веселка Велинова, Сиела, 6,99 лв.

    „Хайде да си лягаш“ понякога е един от най-трудните моменти от деня на един малчуган и неговото семейство. За нас, родителите, обяснението защо трябва да се заспива точно сега и защо е толкова важен сънят често е наистина сложно и се оказва категорично предизвикателство. 

    В „Маргаритка: Заспиваме със Сънчо“ разказваме една вълшебна история за съня и запознаваме нашите най-малки приятели с приказния герой Сънчо – пазителя на детските сънища. Като повечето малки деца, и Биби, и Мими невинаги искат да си лягат, когато е дошло време да заспиват. През познати ситуации, весели истории и вълшебни герои те разбират защо сънят е наистина важен.

    Тази книжка е шестата от нова детска поредица, в която децата научават за полезните навици в забавни и вълшебни приключения, заедно с Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчето. Ние от „Маргаритка“ искрено вярваме, че с истории като тази децата по-лесно разбират смисъла на конкретни ситуации и помагаме на всеки родител да превърне приемането им във вълнуващо за малкия човек преживяване.​

    9. „Глина“ от Виктория Бешлийска, СофтПрес, 18,99 лв.

    Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.

    Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.Направени сме не от думи, а от кал.

    Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.

    Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.Тя е Жара – с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико – майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя.

    10. „Хари Потър и Философският камък “- книга 1, от Джоан Роулинг, Егмонт, 19,90 лв.

    Представете си, че сте прекарали първите 10 години от своя живот без родители, живеейки под стълбите в дома на семейство, което ви мрази. И на единайсетия си рожден ден откривате, че сте истински магьосник!

    Точно това се случва с Хари Потър в този пленяващ забавен роман.

    Хари Потър не знае нищо за „Хогуортс“ до момента, в който множество мистериозни писма започват да се изсипват в дома на семейство Дърсли на улица „Привит Драйв“. Адресирани до него, надписани със зелено мастило върху жълтеникав пергамент и запечатани с лилав печат, те бързо будят подозрението на противните леля и чичо на момчето и са конфискувани от тях. Няколко дни по-късно, навръх единадесетия рожден ден на Хари, великан с очи, блестящи като черни бръмбари, на име Рубиъс Хагрид пристига с невероятни новини – Хари Потър е магьосник, записан в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“! Едно удивително приключение е на път да започне…

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство