четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2111 прочитания

    Нова Зеландия вече не е №1 в класацията за справяне с Covid-19

    Bloomberg изготвя класация на местата, които най-добре се справят с борбата срещу коронавируса
    28 април 2021, 13:59 a+ a- a

    Успешното справяне с пандемията на Нова Зеландия ѝ е спечелило международно признание, като дори някои холивудски звезди се преместиха да живеят там, отбелязва CNN. Но според най-новата класация за устойчивост на Covid, островната държава, която е представена като пример за това как да се справим с Covid-19, вече не е най-доброто място за излизане от пандемията.

    За първи път, откакто класацията на Bloomberg стартира миналия ноември (и се обновява ежемесечно), Сингапур е на върха с резултат 79,7, а този на Нова Зеландия до 79,6.

    Сингапур, държава с 5,7 милиона души население, е отчел повече от 61 000 случая и 30 смъртни случая, докато Нова Зеландия, страна с около 5,1 милиона, е отчела само 2601 случая и 26 смъртни случая. И двете страни са използвали стриктни гранични политики за почти пълно прекратяване на разпространението на Covid-19 в общността.

    Но има нещо, което Сингапур има повече от Нова Зеландия: имунизации. Докато Сингапур е ваксинирал поне частично повече от една пета от населението си, Нова Зеландия е ваксинирала под 3%.

    Оценката за устойчивост на Bloomberg (Bloomberg Resilience Score) класира страните по степента на смъртност и случаите на 100 000 души население през последния месец, общата им смъртност на 1 милион души, положителност на тестовете и нивото на имунизации. Австралия, Израел и Тайван допълват първите пет места.

    Засега Нова Зеландия имунизира само гранични работници, персонал в държавни карантинни съоръжения и високорискови работници от фронтовата линия или живеещи на високорискови места, въпреки че планира да предостави на всички в страната безплатна ваксина.

    И докато процентът на ваксинация в страната изостава от други места в чужбина, САЩ например вече са поне частично ваксинирали над 41% от населението си, Нова Зеландия не е единствената в региона с нисък процент имунизирани. Например Тайланд, Тайван, Южна Корея, Япония и Австралия са относително бавни при ваксинирането на населението си.

    Лидерите в някои страни твърдят, че има някаква полза от това да не се бърза с ваксините, тъй като това им позволява да наблюдават страничните ефекти от тях. Но експертите казват, че въпреки това тези държави трябва да ваксинират популациите си, тъй като наличието на огромен брой неваксинирани хора е рисково в свят, където Covid мутира и се променя толкова бързо.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 2 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 2 часа
    преди 17 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 19 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 19 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата