петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6154 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги на книжарници „Сиела“ за февруари 2021

    Ето кои са най-продаваните заглавия в България през изминалия месец
    01 март 2021, 17:22 a+ a- a

    „Опашката“ от Захари Карабашлиев е начело на класацията на веригата книжарници „Сиела” на най-продаваните книги през февруари 2021. Вижте кои други заглавия попадат в топ 10:

    1. „Опашката“ от Захари Карабашлиев, Сиела, 18,90 лв.

    „Опашката“ е завихрящ въображението роман – едновременно нежен, провокативен и безмилостен, колкото интимен, толкова и безграничен. Една увлекателна, но и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, за любовта и свободата.

    Няколко години след Втората пандемия светът, какъвто го познаваме, вече не е същият – дълбока икономическа трансформация, недоволство, масови безредици – критичната точка отдавна е достигната.

    В това време на смут и хаос любовта между Невена и Павел е непоклатима и когато той ѝ предлага да свържат живота си завинаги, изглежда, че най-хубавите им дни предстоят. Същата нощ обаче открива, че на годеницата му, необяснимо как, ѝ е пораснала опашка. Истинска опашка. 

    И докато Невена не вижда това като аномалия или проблем, Павел е разтърсен из основи.

    Нещата се усложняват още, когато той получава неочаквано предложение – да спечели следващите президентски избори. 

    Изкушен да приеме мисията, която му се предлага, и да поведе страната към един нов ред, Павел се изправя пред съдбовни решения и техните безвъзвратни последствия. 

    2. Absolvo te от Георги Бърдаров, Мусагена, 19,80 лв.

    Всеки ден сме изправени пред избора дали да бъдем добри или лоши... Днес какво ще избереш?

    „Както и при първия роман, така и тук, историята сама ме намери. Може да звучи абстрактно и невероятно, но сякаш тя бе търсила нужния човек, който да я разкаже и когато стигна до мен се получи магията. Зад заглавието на романа се крие нуждата на всеки един човек да преживее личния си катарзис, като си прости сам на себе си непростимите неща, които е извършил, чрез прошката, която дава на друг човек. Толкова лесно смилаемо звучи, че е човешко и християнско да се прощава. Толкова лесно се изрича думата „прощавам ти“ и е толкова трудно наистина да простиш. Понякога това е битка, която водиш със самия себе си денонощно, до последната нощ в живота ти.“, Георги Бърдаров

    Новият роман на Георги Бърдаров Absolvo te задава онези простички, но толкова важни въпроси.

    Можеш ли да направиш невъзможното, за да имаш още само една секунда живот на тази земя?

    Можеше ли да простиш на друг, това което не би простил на себе си?

    Отговорът е... Absolvo te!

    Романът е вдъхновен от истински истории, които са отдалечени във времето, но са свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.

    3. „Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров, Сиела, 14 лв.

    Романът, спечелил „Ръкописът“ на БНТ. Топла майска нощ през 1993 г. Обсадата на Сараево е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта.Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в кръчма и неусетно заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават, а отдавна погребани тайни излизат на повърхността.Две нощи. Четири съдби. Всички водещи до най-важните въпроси.Кой запали тази война? И кой спечели от нея?

    4. „Майкини и другите“ от Иво Сиромахов, Сиела, 16,90 лв.

    Продължението на хитовия роман „У майкини“ от Иво Сиромахов. 

    1 ЮЛИ

    Днес у майкини затваряхме компоти от кайсии. Кайсиите са сорт „бадемка“, много сочни. Със свако всяка година спорим какво да ги правим, той настоява да правим кайсиева ракия, а майкини са за компоти и обикновено не се стига до компромис.

    Така стана и днес – свако вика „майната им на компотите, дайте да направим ракия“, а майкини го наритаха, разбиха му носа, бушонираха му лявото око, счупиха му палеца на дясната ръка и той в крайна сметка се съгласи, че е по-добре да направим компоти. След което се напи и заспа.

    Нарязахме кайсиите, махнахме костилките и в тоя момент дойдоха вуйнини и започнаха да спорят с майкини дали трябвало да се махат костилките от кайсиите. Майкини казаха, че трябвало задължително да се махат, щото съдържали незнамсикакво. А вуйнини бяха на мнение, че костилките били най-полезни и давали незнамсикакъв аромат и че майкини нищо не разбирали от компоти.

    Майкини казаха на вуйнини да си гледат там загубената къща и много-много да не знаят, щото и без това цялото село приказвало колко били прости. А вуйнини скочиха, взеха един буркан и го разбиха в главата на майкини. Разхвърчаха се стъкла, кайсии – грозна работа...

    Майкини вкараха мощно дясно кроше в корема на вуйнини, набиха им една глава в лицето и вуйнини паднаха върху свако. Но той не усети нищо, защото вече беше много пиян.

    5. „Тревожна кръв“ от Робърт Галбрейт, Колибри, 30 лв.

    Случаите на Корморан Страйк и Робин Елакот продължават с новия роман на Джоан Роулинг „Тревожна кръв“.

    Епична, вълнуваща и заплетена като лабиринт, „Тревожна кръв“ е петата от поредицата за Робин и Страйк и най-увлекателната и грабваща вниманието дотук.

    Частният детектив Корморан Страйк гостува на близките си в Корнуол, когато към него се обръща жена с молба да разследва безследното изчезване на майка й Марго Бамбъро при загадъчни обстоятелства през 1974 година.

    Страйк никога дотогава не е поемал толкова стар и неразрешен от полицията случай, но въпреки слабите изгледи да успее четиресет години по-късно, е заинтригуван и се нагърбва със задачата, като я прибавя към дългия списък със случаи, с които е натоварена агенцията, ръководена от него и съдружничката му Робин Елакот. Междувременно Робин води сложно дело за развод, справя се с нежелано мъжко внимание и се бори с чувствата си към Страйк.

    6. „Глина“ от Виктория Бешлийска, СофтПрес, 18,99 лв.

    Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.

    Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.Направени сме не от думи, а от кал.

    Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.

    Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.Тя е Жара – с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико – майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя.

    7. 1984 от Джордж Оруел, Сиела, 18,90 лв.

    Нов превод (2020) от Венцислав К. Венков на най-важният роман на XX век - „1984” на Джордж Оруел, допълнен с изключителни илюстрации на Дамян Дамянов.

    „1984” е безспорно най-важният роман, писан през XX век, чиято стойност само нараства с всеки ден след публикуването му през 1949 г. Антиутопичният свят, който Оруел рисува, е естествено продължение на идеите от алегоричната приказка „Фермата на животните”, насочени към разкриване на опасността от тоталитарното управление.

    В този свят абсолютният властник Големия брат и неговите подчинени следят постоянно всички, Партията е вечно права и налага волята си със свирепа жестокост. Миналото постоянно се пренаписва, а бъдещето е оковано в безкрайна война, мизерия и погазване на човешкото достойнство. Последната надежда за хората са свободата на мисълта и чувствата – и точно тя е следващата цел на властта, за да предотврати всяка възможност за бунт.

    Венцислав К. Венков е сред най-добрите съвременни преводачи от английски, работил е по знакови книги на Чарлз Дикенс, Едгар Алън По, Д. Х. Лорънс, Олдъс Хъксли, Греъм Грийн, Джон Стайнбек, Трумaн Капоти, Кърт Вонегът, Филип Рот, Дж. К. Роулинг, Джаред Даймънд, Джон льо Каре и много други.

    8. „Топ мистериите на Вселената“ от Слави Панайотов - The Clashers, Оз books, 22,99 лв.

    След книгите си „Топ мистериите на България“ и „Топ мистериите на света“ Слави Панайотов стига до последната граница – Космоса. Заедно със своите читатели се впуска на едно вълнуващо пътешествие през времето и пространството в търсене на отговор на някои от най-неудобните въпроси.

    Как е възникнала Вселената и колко голям е бил Големият взрив? Защо ние съществуваме точно тук и сега и дали има по-висша сила? Какви са тайните на светлината и защо тя е най-бързото нещо в космоса? Защо светът на микротелата е подвластен на различни от нашите закони? Имат ли черните дупки тайни, които никога няма да разкрият? Луната и Марс повдигат някои много неудобни въпроси, дали са открити техните отговори? Как се е зародил животът в Космоса и дали е случаен? Сами ли сме във Вселената и какви са доказателствата за съществуването на извънземни?

    9. „У майкини“ от Иво Сиромахов, Сиела, 15,90 лв.

    „У майкини“ е роман сериал, събрал историите на съвременни българи, които се обичат, мразят, завиждат си, злословят, печелят пари, губят приятели, изневеряват си, воюват и отчаяно търсят публично признание.  Защото българинът постоянно се измъчва от притеснения да не се изложи и от въпроса „какво ще кажат другите“.„У майкини“ ще срещнете хора, които добре познавате. Техният свят е светът на домашната ракия, на лютеницата и чушкопеците, на вярата във врачки и магии, на преяждането по празници, на бабешките рецепти за лечение на всички болести.Но този идиличен свят вече е белязан от изкушенията на консуматорската епоха – астрология, диети, истеричен шопинг, влогъри, лайфкоучове, инфлуенсъри, ретроградни меркурии, антиваксърство, конспиративни теории, гурме превземки, силиконови цици, стремеж към известност на всяка цена. Майкините постоянно се конкурират със съседите, с роднините и приятелите си и се опитват да им докажат, че са голяма работа. Историята им е много смешна, доста трогателна и малко трагична.Защото това е историята на един народ, който отчаяно се опитва да намери себе си.

    10. „Фермата - Алманах - Традиции и празници на българите“ от Петя Банкова, Рачко Попов, A T Publishing, 34,90 лв.

    „Алманах – Традиции и празници на българите“  представя богатството, красотата и многообразието на българските обичаи. Той е изчерпателен източник на знания за всеки, който иска да опознае пъстротата на българската традиционна обредност.

    Безценен подарък и идеално допълнение към семейната библиотека на всеки българин. „Алманах – Традиции и празници на българите“ ще ви отведе в забравения свят на нашите деди.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 56 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research