четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2809 прочитания

    Българка с високо отличие от Пекинския университет по чужди езици

    Христина Теодосиева e отличена за най-висок успех и цялостно присъствие по време на учебния процес
    21 януари 2021, 09:31 a+ a- a

    Христина Теодосиева, магистрант в съвместната програма на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Пекинския университет по чужди езици "Междукултурна комуникация и превод с китайски и български език", получи високо отличие от Пекинския университет по чужди езици (Beijing Foreign Studies University), съобщават от висшето училище.

    По време на церемонията за завършването на първия семестър в международната програма за изучаване на китайски език във висшето училище бяха отличени студентите с най-висок успех и тези с цялостно присъствие по време на учебния процес. Христина Теодосиева получи отличия в двете категории и беше избрана за представител на студентите от випуска. По време на церемонията в края на семестъра тя отправи приветствие от името на чуждестранните студенти, които се обучават по китайски език в Пекинския университет по чужди езици в настоящата учебна година.

    Теодосиева е от първия випуск на програмата, в която са приети 10 студенти. За втората учебна година са записани 5 студенти.

    Магистърската програма "Междукултурна комуникация и превод с китайски и български език" е съвместна програма на катедра "Китаистика" във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и катедра "Българистика" в Пекинския университет за чужди езици.

    Програмата е с двугодишен срок на обучение и дава възможност за обмен на студенти между двете страни, които се обучават съответно по една година във всеки от партньорските университети. Успешно завършилите програмата получават обща диплома на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Пекинския университет за чужди езици, с професионална квалификация „Преводач с китайски и български език и специалист по междукултурна комуникация“.

    При обучението в Софийския университет основен акцент в преподаването представлява преводът от китайски на български език, а обучението в Пекинския университет за чужди езици се фокусира главно върху превода от български на китайски език. Магистрантите се обучават в смесени групи от български и китайски студенти, което дава възможност за взаимно обучение при превода от и на роден език и интеркултурна комуникация в международна среда.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк