четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6669 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излизат през тази година?

    Най-чаканите заглавия разкриват водещи издателства в България
    07 януари 2021, 15:52 a+ a- a

    Кои са някои от най-интригуващите заглавия, които дебютират на българския пазар през тази година. Какво излезе и какво още се подготвя за печат? Отговор дават едни от най-големите издателства в България. Вижте кои заглавия поставиха в списъка с най-чакани книги през тази година (подредени по азбучен ред, бел.р.): 

    „В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата” на Ника Набокова 
     
    Отново очакваме година, изпълнена с изобилие от нови и разнообразни заглавия, насочени към широк кръг аудитория. Две различни, любопитни и полезни като послание книги, които заслужават внимание, са „В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата” на Ника Набокова и „Психология на забогатяването” на Морган Хаузел.
     
    Книгата на Ника Набокова определено изкарва читателя извън зоната му на комфорт, като директно засяга темата за изневярата и всичко около нея. Смело и открито навлиза в подробности за причините довели до нея, до различните типове отношения и поведение, какво можем да очакваме и как да се справим със зависимостта, болката и разочарованието, които разкъсват всеки докоснат от отровата ѝ.
     
    Авторката споделя своя опит без срам, страх и задръжки. Има хиляди последователи в социалните мрежи, които се обръщат към нея със зов за помощ. А тази книга е нейният личен отговор, подадена ръка към всички озовали се в капана на любовния триъгълник, защото тя вече е била там.
     
    „Психология на забогатяването” не е поредната книга, която ни учи как функционира финансовият свят. Авторът предлага съвсем нов подход – фокусира вниманието ни върху отношението на хората към парите. Убедително ни доказва, че в стремежа за благоденствие, най-важно е човешкото поведение. Всяка една от главите ни разказва различни истории – за успех и за провал. Уроците, които ни дава Хаузел, са универсални, лесни и мъдри и ни показват как да изградим най-правилното отношение към парите, за да сме удовлетворени.

    „Двете изгубени планини“ от Матю Райли, Бард

    Стартираме годината на скорост с „Двете изгубени планини“ на Матю Райли, задава се нова книга на Майкъл Конъли, на Стивън Кинг.

    Тайно се надяваме, че и Джордж Мартин най-после ще напише следващата книга от „Песен за огън и меч“, пък да видим. 

     

     

     

    The Thursday Murder Club от Ричард Осман, Софтпрес

    Нямахме търпение да изпратим 2020 г. не само защото беше трудна и пълна с изпитания, но и защото сме подготвили вълнуващи заглавия за 2021 г. Едно от тях е The Thursday Murder Club от Ричард Осман. Дебютен роман, който спечели вниманието на читатели и критици на запад и оглави най-престижните класации за продажби през изминалата година.

    Определян като „възхитителен“ от Daily Mirror, „завладяващ“ от Sunday Times и като „истинска наслада“ от писателката Кейт Аткинсън, The Thursday Murder Club разказва за група пенсионирани приятели, които се събират всеки четвъртък, за да обсъждат неразкрити престъпления. Когато местен предприемач е намерен мъртъв с мистериозна снимка, оставена до тялото, Клубът изведнъж се оказва в средата на първия си реален случай. Как се развива разследването и какво откриват нашите герои, ще ви оставим да научите от романа на Ричард Осман.

    „Екстремна отговорност“ от Джоко Уилник, Локус Пъблишинг 
     
    Абсолютният пътеводител по лидерство: двама елитни морски тюлени, водили знакови специални операции, споделят жизненоважни принципи на лидерството в бизнеса и живота.
     
    Най-трудните уроци по лидерство се учат по време на битка, във възможно най-наситената и динамична среда, когато абсолютно всичко е заложено на карта. Джоко Уилинк и Лийф Бабин ги овладяват от първа ръка. Като ръководители на един от най-ефективните военни екипи в света – 3-та специална бойна група на военноморските тюлени, те са натоварени с мисия, определяна от мнозина като невъзможна. Внушителният им опит, белязан от героизъм, тежки загуби и трудно извоювани победи, ги учи, че основният фактор за успеха или провала на екипа е лидерството, и то на абсолютно всяко ниво.
     
    Тази книга има революционен принос по темата за лидерството и налага нов стандарт в бизнес литературата.  Водете и побеждавайте, както го правят военноморските тюлени.

     „Животът на нашата планета“ от сър Дейвид Атънбъро, ИК Хермес

    Едно от най-чаканите заглавия на ИК „Хермес“ за следващата година е „Животът на нашата планета“ от сър Дейвид Атънбъро. Авторът е световноизвестен естествоизпитател, създател и водещ на редица документални поредици за дивата природа. Вече на 94 години, високоуважаваният телевизионер и естественик оставя своето вдъхновяващо послание към следващите поколения с книгата и телевизионната поредица „Животът на нашата планета“. В книгата Атънбъро преплита истории от професионалния си живот с информация за промените, настъпили в екосистемата на планетата през последните десетилетия, като крайният резултат е завладяващ разказ, изпълнен с редица любопитни факти.

    Подготвили сме специално издание и за малките читатели - „Обещавам“ от  Леброн Джеймс. Тази книжка съдържа важно послание към всички деца, което понякога и възрастните трябва да си напомнят: утрешният успех започва от обещанията, които даваме на себе си и общността днес. 

     „Кишот“ на Салман Рушди, Colibri

    Трудно е да изберем една, но със сигурност първата ще е „Кишот“ на Салман Рушди. Вдъхновен от класиката на Сервантес, Рушди е създал остра като бръснач сатира на нашето съвремие, в което фактът често е неразличим от измислицата. Един екстравагантен, дълбоко хуманен, но лишен от сантименталност портрет, който храни сърцето, докато обогатява ума.

    Други заглавия, които заслужават внимание, са „Деца мои“ на Гузел Яхина и новата книга на Робърт Галбрайт – „Тревожна кръв“.

     

    „Кулинарни пътешествия“ от Антъни Бурдейн и Лори Оливър, Кръгозор
     
     Всичко, което ИК „Кръгозор“ подготвя за читателите си за тази година,  е много интересно, актуално и полезно, но заглавието, на което бихме искали да обърнем специално внимание и което възнамеряваме да издадем през пролетта заедно с американската премиера, е „Кулинарни пътешествия“. Световен пътеводител за нещата такива, каквито са.
    Това е един илюстриран пътеводител, нещо като кулинарен атлас на света,  видян и преживян през очите на световноизвестния готвач, писател, телевизионен водещ и пътешественик Антъни Бурдейн и на неговата съавторка Лори Оливър, която довършва работата по книгата след смъртта му.
     
    Той видя от света повече, отколкото почти всеки друг. Пътуванията му го отведоха от родния му  Ню Йорк  до Борнео, от космополитните Буенос Айрес, Париж и Шанхай до чистата красота на Танзания и зашеметяващата пустинна уединеност на Оманския залив.
     
    „Кулинарни пътешествия“ събира целия житейски опит на Бурдейн в един забавен, практичен,  и откровен пътеводител, който дава на читателите представа за някои от любимите му места,  предлагайки  съвети за това как да стигнете до там, какво да ядете, къде да отседнете и в някои случаи какво да избягвате.
     
    Тази книга е шанс за всички заклети пътешественици и любители на хубавата храна, приковани сега към фотьойла, да преживеят света като Антъни Бурдейн.

    „Последното момиче“ от Надя Мурад, Вакон

    Историята на иракчанката Надя Мурад разтърси света и разкри жестоки свидетелства за действията на Ислямска държава. Отвлечена от терористите и превърната в робиня, Надя Мурад става свидетел на жестокостта на радикалната организация, оцелява и успява да избяга, а благодарение на нейната история светът обръща внимание на продължаващия геноцид. Нейната книга е призив за действие, свидетелство за човешката воля за оцеляване и обяснения в любов по изгубената родина, общността и семейството, разкъсано от война.

    Надя Мурад е отличена с Нобелова награда за мир. 

    „Събрани разкази“ от Кърт Вонегът, Сиела

    През 2021 г. очакваме „Събрани разкази“ от великия американски писател Кърт Вонегът, които за първи път излизат на български език в този вид и това е книжно събитие за всеки любител.

     

     

     

    „Тайните убежища“ от Жером Лубри, Ентусиаст

    Предстои да срещнем читателите с редица интригуващи заглавия и затова решихме да повдигнем завесата над първата книга в издателския ни план за 2021 г. Хитовият френски автор Жером Лубри прави своя дебют у нас с трилъра „Тайните убежища“. Изумителен, откачен и майсторски написан, романът ще ви накара да скачате от изненада към изненада, от удивление към кошмар.

    Сюжетът проследява историята на наскоро установилата се в Нормандия Сандрин, която е помолена да изпразни дома на баба си, живяла сама недалеч от брега на малък остров. Когато пристига на това сиво и студено място, Сандрин открива няколко възрастни обитатели, живеещи в нещо като затворено общество. Всички те описват баба ѝ като очарователен и сърдечен човек – твърдения, които са много далеч от представите на Сандрин.

    И все пак атмосферата на острова е изключително странна. След няколко часа, прекарани на него, Сандрин разбира, че обитателите му пазят тайни... Нещо или някой ги ужасява. Но защо тогава никой от тях не напуска острова? Какво се е случило с децата от набързо затворения летен лагер през 1949 г.? Коя всъщност е била баба ѝ?

    Няколко дни по-късно Сандрин е открита лутаща се на континента – цялата покрита в кръв, която не е нейна. Но чия е тогава?

    „Хубави неща“ от Джанел Браун, Интенс
     
    В момента се снима сериал с продуцент и изпълнител на главната роля Никол Кидман. Този удивителен, изпълнен с обрати, интригуващ роман представя известната писателка Джанел Браун в най-добрата й форма, описвайки две  блестящи, наранени от живота жени, които се опитват да оцелеят в най-голямата игра на измама и разрушение, в която някога ще им се наложи да участват. 
     
    „Това е един дълбок социален коментар, четенето на който доставя огромно удоволствие.“ - The Week.
     
    Разказ за нашето поколение, от който не можеш да откъснеш поглед, „Хубави неща“ съчетава очарователна обстановка с мрачни и опасни тайни, показвайки онова, което винаги сме знаели или може би сме се надявали, че е вярно за бляскавия живот, представен в нашите фийдове в социалните медии. Джанел Браун е фактор в литературата.
     
     „Шум“ от Даниъл Канеман, Изток-Запад
     
    Две от най-вълнуващите ни заглавия за предстоящата година, са „Шум“ от Даниъл Канеман и „Интелигентният инвеститор“ от Бенджамин Греъм.
     
    Представете си, че двама лекари в един и същ град поставят различни диагнози на идентични пациенти – или че двама съдии в една и съща съдебна палата дават различни присъди на хора, извършили еднакво престъпление. Да предположим, че различните хранителни инспектори дават различни оценки на идентични ресторанти – или че когато дадена компания разглежда жалби на клиенти, решението й зависи от това кой се занимава с конкретната жалба. Сега си представете, че същият лекар, същият съдия, същият инспектор или същият служител взимат различни решения в зависимост от това дали е сутрин, или следобед, понеделник или сряда. Това са примери за шум: променливост в преценки, които трябва да бъдат идентични.
    В „Шум“ Даниъл Канеман, Оливие Сибони и Кас Р. Сънщайн показват как шумът помага за възникването на грешки в много области, в това число медицината, правото, общественото здравеопазване, икономическото прогнозиране, безопасността на храните, криминалистиката, защитата на децата, стратегическото планиране и подбирането на персонал. И въпреки че шум може да се намери навсякъде, където хората правят преценки и решения, отделни лица и организации обикновено игнорират ролята му в своите преценки и действия. С няколко лесни средства обаче хората могат да намалят както шума, така и пристрастията, и така да взимат много по-добри решения.
     
    Подплатена с нови идеи и опирайки се на същия вид задълбочени, проницателни изследвания, които направиха „Мисленето“ и „На път сте да допуснете голяма грешка“ новаторски бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, книгата „Шум“ обяснява как и защо хората са толкова податливи на шум в преценката и какво можем да направим по въпроса.
     
    За „Интелигентният инвеститор“ от Бенджамин Греъм Уорън Бъфет казва: „Несъмнено най-добрата книга за инвестиции, писана някога.“ Най-големият инвестиционен съветник на ХХ век учи и вдъхновява хората по целия свят вече няколко поколения. Философията на Греъм за „инвестиране на стойност“, която предпазва инвеститорите от съществени грешки им показва как да разработват дългосрочни стратегии. Именно това превърща „Интелигентният инвеститор“ във фондова библия още при излизането й през 1949 г.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка