петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1974 прочитания

    Български консорциум спечели проект за онлайн обучения, финансиран от Световната банка

    Той бе избран между редица кандидати от САЩ, Индия, Беларус, Грузия, Чехия, Украйна, Румъния и България
    10 ноември 2020, 16:58 a+ a- a

     Консорциум между Спейс Кад и Ню Харайзънс България спечели проект за реализирането на онлайн обучения, финансиран от Световната банка.

    Пилотният проект Грузинска национална екосистема за иновации (GENIE) е на стойност 23,5 млн. долара и се осъществява под егидата на Агенцията за иновации и технологии в Грузия (GITA). Една от основните му цели е именно да подобри дигиталните умения и грамотност на стотици хора в Грузия. Търгът за проекта бе отворен за участници от цял свят, а българският консорциум бе избран между кандидати от САЩ, Индия, Чехия, Украйна и редица други държави.

    Проектът GENIE стартира през 2016 г. с идеята и амбицията да увеличи иновационните дейности в Грузия и да подпомогне развитието на цифровата икономика в страната. С тази цел до 2021 г. се планира създаването на обществени центрове, които да предоставят достъп до интернет на социално незащитени семейства и представители на малкия бизнес, както и редица активности с цел насърчаване и развитие на дигиталните умения и грамотност на предприемачите. Обученията, организирани от българския консорциум, ще бъдат напълно безплатни за участниците, като целта е първоначално да бъдат обучени 500 души, а на следващ етап – още 2500. Всички грузински граждани могат да кандидатстват, подавайки своето CV в сайта на проекта. След първоначална селекция и последващо интервю ще бъдат подбрани кандидатите, които след преминаване на обучение могат да издържат успешно официален сертификационен изпит. Обединени от общата цел и в партньорство с GITA, Банката на Грузия и акселераторът 500 Start ups допълнително предоставят 2,1 млн. долара на над 70 стартиращи компании.

    „Проектът има амбициозни цели и сме развълнувани, че имаме възможност да бъдем част от него. Извън пределите на България сме реализирали обучения в Африка, Източна и Западна Европа, САЩ, но Грузия е различен пазар. Виждаме, че организаторите подхождат с ентусиазъм и готовност за съдействие. Изключително сме щастливи за възможността, която се открива пред нас, и вярваме, че не само ще оправдаем високите очаквания, но и ще ги надхвърлим“ – коментираха Николай Пенев, изпълнителен директор на Ню Харайзънс България, и Бальо Динев, изпълнителен директор на Спейс Кад.

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк