Кои са най-рисковите места, на които може да възникнат епидемични взривове от COVID-19 в организираните колективи? Отговорите дава изследване на Националния център по заразни и паразитни болести за периода март – юли.
През наблюдавания период в страната са регистрирани 108 епидемични взрива в организирани колективи, които включват общо 1075 случая на COVID-19.
Средният брой потвърдени случаи на COVID-19 е най-голям при взривовете, възниквали в производства, свързани с хранителната промишленост и в нощни заведения–съответно по 29 и 25 души. Освен това, при взривовете, регистрирани в нощни клубове се наблюдава много висок процент на положителни лабораторни проби (41,88%), което говори за голям брой заразени лица и висок риск от заразяване и разпространение на заболяването при този тип заведения, се отбелязва в проучването.
Регистрираните в офиси епидемични взривове са 31, с общ брой потвърдени случаи –141, но с по-малък брой заразени –средно по 5 души. Рисковите фактори, довели до възникването на тези взривове са работа в общи офисни пространства, струпване на много хора с близък контакт между тях и провеждане на събрания на колективите в затворени помещения.
В производствения сектор са регистрирани 19 епидемични взрива с 371 заразени лица (средно по 20 души). Най-често съобщените случаи са в шивашки цехове, предприятия за кожени изделия, но и в различни други производства.
Възможните фактори, довели до разпространението на COVID-19 в този сектор са работа в общи помещения (много често на една поточна линия), пътуване с общ транспорт, хранене в обща столова и общи места за почивка, където не се използват лични предпазни средства.
Почти всички съобщени взривове в организирани колективи (92%) са възникнали в условия, при които работният процес е изцяло или предимно на закрито и само малка част (8%) в преобладаващо или изцяло открита работна среда. Това още веднъж потвърждава значението на закритите пространства като рисков фактор за заразяване с COVID-19, се уточнява в анализа.
Водещо значение за ограничаване на разпространението на COVID-19 в професионални условия имат следните мерки:
-Осигуряване на добра вентилация и правилна поддръжка на системите за климатизация в закритите работни пространства;
-Осигуряване на ЛПС и правилното им използване (особено в затворени помещения и при продължителен контакт);
-Почистване и дезинфекция, осигуряване на условия за поддържане на хигиена на ръцете;
-Спазване на физическа дистанция, доколкото е възможно в съответното производство или помещение;
-Повишено внимание за спазване на мерките за безопасност в местата за хранене, отдих и в транспортните средства;
-Насърчаване на работата дистанционно, от дома, когато това е възможно;
-Избягване струпването на много хора на едно място, провеждане на онлайн срещи и събрания.