четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4554 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги на „Сиела“ за септември 2020

    Ето кои са най-търсените заглавия в България през изминалия месец
    06 октомври 2020, 09:00 a+ a- a

    „Менгеле - Ангелът на смъртта“ от Дейвид Маруел, която излезе в България миналия месец, оглави класацията на веригата книжарници „Сиела” на най-продаваните книги през септември. 

    Вижте кои други заглавия попадат в топ 10:

    1. Менгеле - Ангелът на смъртта от Дейвид Маруел, Сиела, 17,90 лв.

     Безкрайна върволица от влакове се точи по наскоро положените коловози, насочващи ги през главния портал към сърцето на лагера, за последна спирка недалеч от газовите камери...

    Йозеф Менгеле е навярно най-известният военнопрестъпник на всички времена. Разкритията за неговите чудовищни експерименти в Аушвиц го превръщат в символ на жестокостта и безмилостната ефективност на нацистката идеология. Той посреща влаковете, пристигащи на перона на концлагера, определя на място кой ще живее и кой ще умре в газовите камери, подбира лагерници, включително деца, за садистични опити, разпорежда извършването на немислими жестокости.Дейвид Дж. Маруел е бил ръководител в Службата за специални разследвания към Министерството на правосъдието на САЩ, натоварени със случая „Менгеле“. В своята авторитетна биография той изследва в смайващи детайли неговия живот – образованието му, научните му интереси преди войната, участието във военни действия като част от отговорната за масови кланета SS дивизия „Викинг“, назначаването на ръководен пост в Аушвиц и последвалото успешно бягство в хаоса след капитулацията на Германия.Маруел детайлно проследява тайния живот на Менгеле в Южна Америка, отношенията с близките му и особено с неговия син, контактите с Айхман и други нацистки престъпници, избегнали правосъдието. Той е част от екипа, който изследва предполагаемите останки на Менгеле, открити в бразилско гробище, и подробно описва изследванията, които трябва да докажат, че десетилетното търсене на Ангела на смъртта е приключило.

    2. Дневникът на един дръндьо - книга 14 - От нищо нещо от Джеф Кини, Duo Design, 17,90 лв.

    Неочаквано наследство от далечната леля Реба предизвиква разпален дебат в семейството и ражда какви ли не щури идеи – звукозаписно студио за бандата на Родрик, подземна арена за лазерните битки на Грег, модерна кухня за мама, колекционерски фигурки за макета на татко или басейн, пълен с пудинг, за Мани? Но кой ще надделее?

    Започва мисия Къща мечта. Тя обаче разбива на пух и прах всяка мечта и поставя началото на поредица от нелепи случки и катастрофални последици като нашествие от колония гризачи, освобождаване на водопроводните тръби от чудовище и натъкване на токсична плесен, плъзнала по стените на къщата...

    Животът на семейство Хефли се превръща в борба за оцеляване, а състоянието на къщата след ремонта може да се окаже дори по-страшно от първоначалното...

    3. Живот в скалите от Мария Лалева, Книгомания, 15,00 лв.

    Романът на Мария Лалева „Живот в скалите" е драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта.

    Провокира читателя да задава въпроси, да намира лични отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

    Мария Лалева е автор на стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“. Лалева е изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „Дамасцена“. Освен това тя споделя, че е започнала да пише и сценарий по историята на „Живот в скалите". Цитати от творбата се въртят в интернет пространството и заслужено впечатляват читателите с проникновена и задълбочена мисъл.

    „Любовта е за показване, момиче, не тъгата.“

    „Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.“

    „Мислех, че най-страшното е да ме разлюби жена, която обичам. Триста пъти "Не"! Хиляда пъти! Страшно е да ме помни. И хиляда по хиляда – да я помня аз. Неизживяната... 

    4. Фреди Меркюри Биография от Лора Джаксън, Сиела, 16,00 лв.

     Всички познаваме гласа му, специфичните му жестове на сцената, знаем и наизуст великите му парчета. Лора Джаксън ни въвежда в живота му, среща ни с истинския Фарух Булсара - от времето преди култовия концерт на „Уембли“ и още по-назад, когато звездата на Фреди Меркюри предстои да изгрее. Вълнуваща и вдъхновяваща история между страниците на книгата „Фреди Меркюри Биография“.

    „През 1967 г. гарвановочерната коса на Меркюри е пусната дълга, както е модерно, той носи кадифени сака, тесни панталони и обувки с дебели подметки, целият е окичен със сребърни бижута. Тъй като това е на мода, не се откроява: всъщност има други в много по-крещящо екстравагантни дрехи, които се държат дори по-натрапчиво от него, факт, който днес силно озадачава всички, които са го познавали в онези години. Мнозина не биха повярвали, че Меркюри ще успее да осъществи желанието си да стане рок звезда...“

    5. Времеубежище от Георги Господинов, Жанет 45, 20 лв.

    И тогава миналото тръгна да завладява света…  В началото залогът е една клиника, в края – един континент.  Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, сплитащ сатира и носталгия, история и ирония.  

    "За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща. 

    Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас. 

    За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом." - Георги Господинов.

    6. Зад завесата на демокрацията от Калин Тодоров, Изток – Запад, 11 лв.

    Тази книга се опитва да отговори на въпроса „Как мафията открадна България?“. Тя е последната от трилогията, включваща „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“. Първите две книги разказват какво според автора се случи на всички нас, българите, на театралните сцени на социализма и на прехода към демокрация. Третата се опитва да обясни защо то стана по най-лошия възможен начин. Как вместо да се превърнем в „Швейцария на Балканите“, за която мечтаеха възторжените площади, се сринахме до бананова република?

     

    7.Малори от Джош Малерман, Сиела, 16,90 лв.

     Затваряме широко очи и се потапяме по усет в историята за окования в слепота свят, роден от фантазията на талантливия писател. И не, не очаквайте едно обикновено продължение, което да задоволи феновете, а истински литературен шедьовър. Тръгнете заедно с Малори и двете й деца към истината за онова, което е погубило човешката цивилизация.

    Отново заставаме пред избора свободата или сигурност… Щатският жанров автор на страшни книжни хитове Джош Малерман продължава историята на международния бестселър „Кутия за птици“. Но това не е просто продължение, което ще задоволи феновете, а талантливо навлизане в същата митология. азвитието на своя главен персонаж – една жена, готова на всичко, за да съхрани живота на своите деца на фона на зловеща и необяснима постапокалиптична картина. Езикът на автора е жив и предизвикателен, стилът е увлекателен, действието и ритъмът на разгръщащата се фабула са спиращи дъха.

    8. Тънкото изкуство да не ти пука от Марк Менсън, Хермес, 14,95 лв.

    Социалните мрежи и наложената консуматорска култура подхранват масово един постоянен идеал за щастие: безоблачно и безпроблемно битуване, вечна любов, привлекателна външност, вдъхновяваща и високоплатена работа... С две думи – живот за завиждане. 

    Гарантираните начини да го постигнем обаче все повече заприличват на сапунен мехур, който Марк Менсън - авторът на тази книга спуква, заявявайки следното:

    „Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“.

    Но преди да осъзнаем това, се налага да осмислим голяма част от неприятните истини и да имаме реалистични очаквания. Марк Менсън развенчава редица установени „житейски правила“ и прави доста шокиращи заявления, докато ни въвежда в тънкостите на изкуството да не ни пука.

    9. У майкини от Иво Сиромахов, Сиела, 15,90 лв.

    „У майкини“ е роман сериал, събрал историите на съвременни българи, които се обичат, мразят, завиждат си, злословят, печелят пари, губят приятели, изневеряват си, воюват и отчаяно търсят публично признание. Защото българинът постоянно се измъчва от притеснения да не се изложи и от въпроса „какво ще кажат другите“. „У майкини“ ще срещнете хора, които добре познавате. Техният свят е светът на домашната ракия, на лютеницата и чушкопеците, на вярата във врачки и магии, на преяждането по празници, на бабешките рецепти за лечение на всички болести.

    Но този идиличен свят вече е белязан от изкушенията на консуматорската епоха – астрология, диети, истеричен шопинг, влогъри, лайфкоучове, инфлуенсъри, ретроградни меркурии, антиваксърство, конспиративни теории, гурме превземки, силиконови цици, стремеж към известност на всяка цена. Майкините постоянно се конкурират със съседите, с роднините и приятелите си и се опитват да им докажат, че са голяма работа. Историята им е много смешна, доста трогателна и малко трагична. Защото това е историята на един народ, който отчаяно се опитва да намери себе си.

    10. Измамният живот на възрастните от Елена Феранте, Колибри, 18,00 лв.

    Красивото личице на момиченцето Джована се е променило, погрозняло е, а самата тя се е превърнала в непокорна тийнейджърка. Поне така изглежда. Но така ли е наистина? И в какво огледало трябва да се погледнеш, за да разбереш какъв си? Джована търси новото си лице в два града, които се ненавиждат и се боят един от друг: горният, лъскавият Неапол, надянал красива маска, и Неапол на низините, средище на крайности и вулгарност. Девойката се лута между тези два града, но в нито един от тях не намира отговор на терзаещите я въпроси. Вълнуващ роман на трудното съзряване, „Измамният живот на възрастните“ е поредната творба на загадъчната италианка, приковаваща вниманието на читателя до последния ред.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 3 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 3 часа
    преди 19 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 20 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 20 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата