четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13288 прочитания

    Коя е най-добрата учебна компания на България за 2018?

    Иновация в сферата на агроинжинерството е големият победител в Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди” 2018 на JA България
    05 юни 2018, 10:22 a+ a- a

    VICEM от ПМГ „Баба Тонка“, Русе, стана „Най-добра учебна компания на България 2018“ със своята разработка - иновация в сферата на агроинженерството и органичната растителна защита. Учениците получиха приза на официалната церемония по награждаване на участниците в 10-ия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който нестопанската образователна организация Джуниър Ачийвмънт организира на 1 и 2 юни в София под патронажа на Министерството за Председателството на България на Съвета на ЕС.

    Под ръководството на Нели Тихомирова учениците Елена Михайлова, Виктория Пенчева, Михаела Дакова, Виктор Дяков, Константин Динков са разработили продукт, който спомага за намаляване на употребата на вредни пестициди - малки капсули, състоящи се от желатин, вода и етерични масла, които се поставят около корените на растенията и ги предпазват от различни вредители. За по-големи земеделски площи поставянето на капсулите става автоматизирано чрез дрон, който облита насаждението и отпуска нужното количество капсули на всяко растение. Учебната компания е разработила и уебсайт със съвети към земеделците, който дава информация кои разновидности "биопестицида" са най-подходящи за отблъскването на различните видове вредители. Продуктът адресира и проблема с изчезването на пчелите, за който основна причина е прекомерната употреба на химически пестициди в земеделието днес.

    VICEM ще представят България на международното състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт Европа, което ще се проведе в средата на юли в Белград, Сърбия. VICEM заслужено получиха и плакета „Предприемачи на бъдещето“, връчен им от основния партньор на форума тази година - евродепутата от ЕНП и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП Владимир Уручев. Той покани екипа да посети Европейския парламент и да вземе участие в Европейския конгрес на младите фермери през есента на 2018 г. в Брюксел.

    Вижте награждаването на учебната компания VICEM.

     

    Второ място при учениците зае Future Inovations от СУ „П. Яворов“, Плевен (Александър Александров, Димитър Александров, Ангел Блажев, Любослав Кирилов, Ивелин Павлов Граматиков), с ръководител Иван Бенков. Учебната компания получи сребърните медали от заместник-министъра за Председателството на България на Съвета на ЕС Олег Петков за разработката на здравословен хранителен продукт Healthy Yogurt – произведен от натурално краве мляко, с активни добавки пектин, канела и пчелен мед.

    На трето място се класираха Scratch Bag от 1. АЕГ, София (Теодор Даскалов, Кристиана Михайлова, Константин Николов, Джулиана Василева, Рая Недялкова), с ръководител Пенка Прокопиева.  Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова връчи бронзовите медали на екипа за техния продукт – единствените на пазара подаръчни торбички с поздравителна картичка в едно, която се разкрива чрез изтъркване.

    Вижте награждаването на класиралите се на второ и трето място учебни компании.
    Учител на годината на JA България стана Лилия Чаушева от СУ “Г. Бенковски“  в Пазарджик, за изключителни заслуги, като активен преподавател и обучител по програми на JA и неизменен посланик на мисията и предприемаческия дух на Джуниър Ачийвмънт.
     
    Вижте награждаването за „Учител на годината“.
    Заместник-кметът на София Дончо Барбалов връчи наградата за най-добре работещо по предприемачески програми столично училище за 2018 г. на 119. СУ „М. Арнаудов“. Приза получи лично директорът на училището и бивш заместник-министър на образованието и науката Диян Стаматов.
     
    Вижте награждаването на 119 СУ „М. Арнаудов“.
    Първо място в категорията „Най-добър стартъп“ и чек за $5000 си поделиха 17-годишният  Георги Мутафчиев от KNNECT.ME, който взе участие в отворената програма JA StartUp за студенти и Next Level от УНСС – Лазар Джамбазов, Слави Спасов, Цветелин Николов, Йонко Минев и Валентин Недев. Георги Мутафчев (KNNECT.ME) получи и наградата на евродепутата Андрей Новаков, „Най-перспективен стартъп“ за своята концепция за дигитализиране на бизнес картички в система от QR код и приложение, която актуализира информацията за притежателя й и спестява вече остарялата практика да се разменят хартиени визитки. Next Level предлагат решение за работодателите – при наемане на нови хора да използват все по-широко навлизащата геймификация за избор на правилния кандидат, чрез тестване на качествата му в игра и влизане в роля. Ситибанк България и фондация Сити, водещ партньор на JA в осъществяването на програмите „Учебна компания“ и JA StartUp, осигуряват финансиране за двете идеи – по 2500 щ.д. JA България ще осигури на стартъпите консултации, менторство и коучинг, чрез своята дъщерна компания The Edge и възможност да работят в споделеното работно пространство на JA в София тех парк, JA Startup Hambar през следващите 6 до 12 месеца.
     
    Вижте наградените за „Най-добър стартъп“ и „Най-перспективен стартъп“.
    По време на официалната церемония Министерството на икономиката, с което JA популяризира предприемачеството в училищата по изкуствата и спорта, връчи наградите в ежегодния конкурс за лого на търговска марка БРАНДИКО. Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов награди с първо място в конкурса учебната компания Cushiez (Галин Генов, Кристиян Николов, Петър Зяпков, Рикардо Валенте, Ивайла Текелиева) от ЦЛПР ОДК – Пловдив с ръководител инж. Огнян Димитров. Екипът произвежда и продава мултифункционални конвертируеми възглавници за пътуване.
     
    Вижте отличените в ежегодния конкурс за лого на търговска марка БРАНДИКО.
    Наградата на медиите отиде при най-младия екип, който се представи на форума, Master Minds от ПМГ “Баба Тонка“, Русе (Божидар Абаджиев, Лилия Енчева, Дарина Добрикова, Илина Маринова, Кристиан Коларски) и учителя им, Нели Тихомирова. Деветокласниците разработват услуга, кол център, чрез който с превод в реално време да се осъществява вербалната комуникация между нечуващите хора и служителите в различните институции – към бизнес начинанието на учениците вече са проявили интерес една банка и една държавна институция. 
     
    Вижте при кого отиде наградата на медиите.
    Фондация Метлайф и Метлайф България наградиха една учебна компания с плакет „LifeChanger“ и чек за 2500 лева. Венцислав Арнаудов, генерален мениджър на Метлайф Сървисис България, поздрави екипа-победител в категорията – Green Energy Saving, ПГТ „Н. Й. Вапцаров“, Враца (Пламен Начев, Борис Новоселски, Николай Ефтимов, Тодор Тодоров, Мирослав Петков), с ръководител инж. Християна Ценовска. Учебната компания е разработила устройство, което работи на принципа на вентилацията с вграден филтър и пречиства въздуха в работните помещения.
     
    Вижте при кого отиде наградата „LifeChanger“.
    Сосиете Женерал Експресбанк избра Техно Джуниър от ПГВМ „Проф. Д-р Г. Павлов“, Добрич (Джемил Юсуф, Марин Тодоров, Михаил Недялков, Осман Исмаил) за своята награда „Предприемачески дух“. Михаил Комитски, управител на Сожелийз България и Сосиете Женерал Факторинг, обяви и допълнително поощрение за ученическия екип – производител на течна биотор – и добави към плакета парична награда от 1000 лева, осигурена от компанията.
     
    Вижте при кого отиде наградата в категория „Предприемачески дух“.
    Д-р Росен Димитров от Novartis връчи наградата „Вдъхновение за здраве“ на Xagon, възпитаници на инж. Огнян Димитров от ЦЛПР ОДК – Пловдив (Евелина Стайкова, Натали Димова, Габриела Костадинова, Ралица Тачева, Магдалена Гунчева). Дамският екип адресира проблема с качеството на въздуха със създадения от тях „Прахосмук“, въздухопречиствател, пригоден за работа в затворени помещения.
     
    Вижте при кого отиде наградата в категория „Вдъхновение за здраве“.
    Традиционната награда на Nestle за „Най-добра маркетингова стратегия“ отиде при студентски екип – Veloxoft от СУ „Климент Охридски“ (Станислав Димитров, Петър Благов, Александър Пенев). Изпълнителният директор на Nestle за България Емануел Артур награди екипа за тяхната платформа Food Chain, която позволява на магазини и ресторанти да предлагат на крайни потребители храни със скоро изтичащ срок на годност на по-ниски цени. 
     
    Вижте при кого отиде наградата в категория „Най-добра маркетингова стратегия“.
    Coca-Cola HBC България, партньор на JA в реализацията на програмата „Дай старт на успеха“, връчи едноименната награда на ВОСХОД от 19. СУ „Елин Пелин“, София (Мартин Даскалов, Александър Стойнев, Велин Никифоров, Мартин Иванов,) с ръководител Калин Радулов. Учебната компания получи наградата от Ангелина Григорова от Кока Кола ХБК, за разработката на онлайн платформа за фрилансъри, свързваща млади хора с умения в различни области и малкия и среден бизнес, който се нуждае от професионално свършена работа на ниска цена.
     
    Вижте при кого отиде наградата в категория „Дай старт на успеха“.
    A1 България даде награда в категория “Go Digital” на NOETIC от ЕГ „Иван Вазов“, Смолян (Румислав Гаджев, Иван Иванов, Иван Бончев, Koстадин Кицовски), с ръководител Калинка Атанасова. Екипът получи признание за разработката на приложение, което сканира големи по обем текстове и извлича съществената информация от текста в няколко реда. Директорът ЧР Миглена Узунова и Петър Иванов от А1 България връчиха и поощрителна награда на Next Level от УНСС и поканиха и двата екипа на специално организирана за тях лятна менторска програма за развиване на идеите и тестването им на пазара.
     
    Вижте при кого отиде наградата в категория “Go Digital”.
    Иво Русев връчи наградата на Telelink „Най-висок технологичен потенциал“ на Retyres от ПМГ „Баба Тонка“, Русе (Ивелин Ченков, Георги Саджеклиев, Елиязар Ганчев, Максим Къснеделчев), с ръководител Нели Тихомирова. Екипът рециклира автомобилни гуми, от които добива пиролизно масло и газ за промишлени нужди и технически въглерод с разнообразно приложение.
     
    Вижте при кого отиде наградата в категория „Най-висок технологичен потенциал“.
    SAP връчиха наградата за иновация на INVICTA от ПАГ „Гео Милев”, Русе (Бетина Минкова, Даниела Карагьозова, Цвета Йорданова, Луиза Бодикян) и техния учител Ралица Чакърова. Дамският екип е разработил „саксия“, която работи по метода „аквапоника“ – аквариум с декоративни рибки, върху който е поставен специален съд с филтър, пълен с глинени топчета – керамзит и зеолит, в които се засажда растение. Този състав замества почвената смес за цветя, а водата циркулира, като чрез помпа мръсната вода се засмуква от аквариума и се извежда в съда, където са засяти цветята. Керамзитът и зеолитът пречистват водата, корените на растенията усвояват минералните вещества, а вече пречистената вода се връща обратно в аквариума.
     
    Вижте при кого отиде наградата за иновация.
    Младежкият бизнес форум „Изгряващи звезди“ е финал за учебната година на програмите “JA StartUP” и „Учебна компания” на JA, призната от Европейската комисия още през 2006 г. за най-добрата практика в обучението на млади хора по предприемачество. В инициативата се включиха най-добрите 11 студентски стартъпа и 32 учебни компании от общо 115, които бяха създадени през учебната година в училища в цялата страна.

    „Образованието по предприемачество е необходимо на всеки млад човек, защото възпитава и развива новите умения, тези, които ще помогнат на младите хора да се реализират на пазара на труда, но също и да намерят своето лично удовлетворение от това да развиват потенциала си. България има нужда да развива предприемаческата нагласа и иновациите“, коментира каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

    По време на церемонията на 2 юни в НДК JA България връчи специални награди, признание за няколко от водещите бизнес партньори на организацията – специален благодарствен плакет за Citi България за 15 години изключително партньорство в образованието по предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. Другите отличия бяха за бизнес доброволците на Citi, MetLife и NN. Всеки от корпоративните екипи е участвал през 2017/2018 учебна година с над 20 бизнес доброволци в две или повече програми на JA България и е инвестирал между 50 и 100 часа труд в преподаване и работа с ученици в клас по теми, свързани с предприемачество и финансова грамотност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк