сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7034 прочитания

    Вижте какво представлява проектът за уеб ГИС приложение на инициативата „Да изчистим България за един ден“

    За проекта, който спечели второ място в категорията „Инвеститор в околната среда” в Наградите за отговорен бизнес на БФБЛ, разказва Миглена Кузманова, мениджър „Бизнес развитие” в ЕСРИ България
    08 май 2014, 17:38 a+ a- a

    Вижте видео от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2013

    За 11-та поредна година Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) връчи своите Награди за отговорен бизнес. Най-престижният конкурс за корпоративна социална отговорност (КСО) у нас отличи най-добрите проекти, реализирани през 2013 г.

    В Economy.bg ще представим всички инициативи, които тази година бяха отличени с награда, за да покажем какво компаниите в България разбират под корпоративна социална отговорност, каква е била целта на проекта, какви ресурси е коствала реализацията му и какви резултати са постигнати.

    В категорията „Инвеститор в околната среда” в Наградите за отговорен бизнес 2013 на БФБЛ второ място бе присъдено за Изграждане на уеб ГИС приложение за целите на инициативата „Да изчистим България за един ден“ на bTV Media Group. За него разказва Миглена Кузманова, мениджър „Бизнес развитие”, ЕСРИ България.

    Миглена Кузманова, мениджър „Бизнес развитие” в ЕСРИ България

    Име на проекта
    Изграждане на уеб ГИС приложение за целите на инициативата „Да изчистим България за един ден“ на bTV Media Group.

    Какво представлява проектът и какви са целите му?
    През 2013 г. ЕСРИ България за втора поредна година се включи като официален партньор в зелената инициатива на bTV „Да изчистим България за един ден“. За нуждите на кампанията ЕСРИ България разработи уеб ГИС приложение http://www.btv.bg/da-izchistim/map/,  предоставящо възможност на гражданите да регистрират местоположението на забелязаните от тях отпадъци върху интерактивна ГИС-базирана карта. Като част от приложението ЕСРИ България разработи и вътрешна система за общините, подпомагаща дейностите по организиране на почистването, управление на логистиката по събиране и извозване на отпадъците и др.
    Чрез прилагането на мощните средства на ГИС технологиите се цели повишаване ефективността на капанията „Да изчистим България за един ден“ и постигане на по-ефективно гражданско участие в превръщането на България в по-чисто и приятно място за живот.


    Как беше реализиран и какви резултати постигна?
    Разработеното върху най-съвременни ГИС технологии уеб приложение предоставя възможност на гражданите да маркират забелязаните от тях отпадъци и мръсни зони върху интерактивна карта. Картата поддържа както слоеве с данни за маркираните отпадъци, така и слоеве с местоположението на депата за отпадъци, местата за почистване и др. За целта ЕСРИ България обработи и въведе тези  данни в системата. По този начин приложението не само подпомага процеса по маркиране на отпадъците и води до активно гражданско участие, а и повишава ефективността на дейностите по организиране на самото почистване. То представя нагледно количеството и вида отпадъци в различните райони на страната, позволявайки осъществяването на различни справки и анализи. Всичко това предоставя възможност на организаторите да планират и разпределят по най-ефективния възможен начин своите ресурси, в това число доброволците, уредите за събиране и почистване и т.н. Разработеното приложение подпомага и управлението на логистиката по събиране и извозване на отпадъците.

    Освен в процесите по организиране и провеждане на почистването ГИС приложението се явява и в основата на последващите дейности, като позволява извършването на справки и пространствени анализи на резултатите от проведените кампании. Посредством разработените сервизи „Сигнали 2012“ и „Сигнали 2013“ например се осъществяват разнообразни анализи на активността на гражданите в процеса по маркиране на отпадъците през двете години, както и такива на ефективността на кампаниите по общини, разпределението на почистените в различните райони отпадъци и т.н.

    През 2013 г. направените ГИС анализи доведоха до организирането и на допълнителни кампании по почистване на редица общини в района на Стара планина, както и на плажовете по Черноморието. Резултатът – 111 хиляди по-чисти кв. км.

    Как се отнесоха към проекта служителите на компанията?
    Служителите на компанията са изключително ентусиазирани, тъй като за втора поредна година ясно и нагледно се виждат ползите от проекта и ключовата роля на използваните от ЕСРИ ГИС технологии, карти и пространствени анализи за целите на кампанията „Да изчистим България за един ден“, в това число за повишаване ефикасността на логистичните и организационни дейности в нея.

    Какви ресурси бяха вложени в проекта?
    ЕСРИ България осигури безвъзмездно:
    -    цялата необходима хардуерна, софтуерна и комуникационна инфраструктура
    -    човешки ресурс за проектиране и разработване на специализираната база данни, уеб ГИС приложението и обработка на географски данни
    -    безвъзмездно ползване на лиценз за географски базови карти за цялата страна
    -    хостване на приложението
    -    други.

    Защо корпоративната социална отговорност е важна за компанията? 
    Ние в ЕСРИ България реализираме множество програми и инициативи, базирани на ГИС технологиите, с които се опитваме да допринасяме за подобряване на средата, в която живеем. Силно вярваме, че стъпка по стъпка, проект по проект, ние лека-полека успяваме да го постигнем. Фенове сме на географските информационни системи и вярваме, че тяхното приложение се ограничава само от човешкото въображение. В този контекст наш дълг е да ги прилагаме по-широко, в това число в полза на обществото, и ние го правим – от зелените ни инициативи в сферата на опазване на околната среда и биоразнообразието до насърчаване на активното гражданско общество за подобряване на градската среда и улесняване взаимодействието с местните власти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 5 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 6 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 7 часа
    преди 10 часа