петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9420 прочитания

    Lockheed Martin: Бъдещето на обработката на информация е в квантовите компютри

    Струва ли си инвестицията в квантови компютри - Брад Пиетрас, вицепрезидент по технологиите на Lockheed Martin, пред Economy.bg
    02 февруари 2014, 11:49 a+ a- a

    От началото на 2013 Брад Пиетрас е вицепрезидент по технологиите в американския авиационен и военен гигант Lockheed Martin. Той е отговорен за инвестиционната стратегия по отношение на технологиите на цялата компания. Присъединява се към Lockheed Martin през 1996, където заема различни позиции. Започва кариерата си като инженер космически кораби в GE Astro Space през 1989.
    Има бакалавърска степен по физика от Rochester Institute of Technology и магистърска степен по наука за изучаване на нервната система от College of Engineering at Syracuse University. Предстои му да вземе докторска степен по наука за изучаване на нервната система от University of Maryland.

    Защо Lockheed Martin инвестира в квантови компютри?
    Lockheed Martin вижда бъдещето на обработката на информация в квантовите компютри. Тъй като Законът на Мур достига физическите предели на традиционните силицеви компютри, ние сме в процес на търсене на следващата трансформационна технология. Lockheed Martin осъзна неизбежната необходимост от по-напреднали изчислителни системи и направи ранна инвестиция в квантови компютри. Партньорството ни с D-Wave е значителен аспект от тази инвестиция. Те произведоха първия комерсиален квантов компютър, което направи технологията, достъпна за нашите научни и инженерни екипи. Заедно с нашите партньори ние работим, за да развием още технологията на бъдещето.

    Вие бяхте първата компания в света, която си купи квантов компютър, а сега си купихте подобрена версия. Струва ли си инвестицията?
    Абсолютно си струва инвестицията. Първото поколение квантов компютър, работещ със 128 кубита, ни позволи да получим начална представа за потенциала на тази технология. С второто поколение процесор на D-Wave, работещ с над 500 кубита, можем да тестваме изключително сложни алгоритми. Периодичното ъпгрейдване на нашия хардуер е ключово за постигането на целта ни за изключително високи изчислителни възможности в бъдеще.

    Как използвате или планирате да използвате квантовия компютър?
    Една от ключовите области, в която планираме да го използваме, е верификацията и валидирането на софтуер – процес, който гарантира, че нашият софтуер отговаря на всички системни изисквания при всички възможни сценарии. Нека ви обясня, като ви дам пример. Представете си, че държите карта и се опитвате да прецените всеки възможен път от една част на дадена страна до друга. С добавянето на все повече пътища става все по-трудно да прецениш всяка възможна комбинация от пътища. За разлика от класическите компютри, квантовият компютър може да прецени едновременно всички възможни пътища и да определи бързо с какъв успех може да се стигне до тях. По същия начин квантовият компютър ще ни позволи да извършваме верификация и валидиране на софтуер по-бързо и по-изгодно, отколкото сме способни да го направим днес.

    Има много скептици, които казват, че сме още далеч от появата на напълно функционалния квантов компютър? Как бихте им отговорили, след като ползвате подобна технология през последните три години?
    Скептицизмът е здравословен, когато става за нова технология. Ние инвестирахме в квантов компютър, за да можем да преценим устройството и архитектурата. Успяхме да демонстрираме, че квантовият компютър може да извършва верификация и валидиране на софтуер. Нашите партньори изследователи публикуваха множество документи, представящи употребата на квантовите компютри за различни приложения, като решаване на проблема с нагъването на протеините (има ключово значение за откриването на лекарства), алгоритми за оптимизация и т.н. Убедени сме, че имаме напълно функционален квантов компютър и че инвестицията си струваше.

    Как виждате бъдещето на квантовия компютър?
    Разглеждам квантовия компютър като добра възможност за увеличаване на изчислителните способности на днешните компютърни архитектури. Изследванията ни тепърва разкриват пълния потенциал на квантовата технология. Да си представим бъдещето на квантовите компютри днес е като да си представим смартфона с изобретяването на транзистора през 1950.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство