събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14799 прочитания

  Киберсигурността вече не е лукс, а основен въпрос за оцеляването на компаниите

  Емил Сайех, CEO на Ntirety, разказва за бизнесите на компанията у нас, какво е бъдещето на българския екип и как се промени киберсигурността
  20 юни 2024, 08:02 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Емил Сайех е главен изпълнителен директор и президент на Ntirety, международна компания за съвместими решения за сигурност. Като главен изпълнителен директор и президент Емил ръководи компанията от 2016 г. и има богат опит в индустрията. Преди Ntirety той заема позицията на председател на Борда, главен изпълнителен директор и президент на Codero Hosting. Той също играе важна роля в разрастването на облачните изчисления и хостинг бизнеса в HP и Rackspace. Като вицепрезидент и генерален мениджър на подразделението за облачни изчисления в Rackspace Емил ръководи навлизането на компанията в нововъзникващия публичен облачен пазар и помогна за разрастването на бизнеса до повече от 100 000 клиенти. В допълнение към ръководните си роли той прекарва повече от 15 години в ИТ индустрията, разработвайки, маркетирайки и управлявайки продукти за Dell, RLX Technologies и Compaq.

  Емил е уважаван лидер на мисълта в областта на ИТ сигурността и често споделя своите прозрения в своите колони във Forbes. Той притежава девет патента и е международен лектор и автор.

  Когато не е начело на Ntirety, Емил може да бъде намерен да аплодира любимите си Texas Longhorns или да се наслаждава на открито със съпругата си и четирите си деца. Той има бакалавърска степен по инженерство и магистърска степен по бизнес от Тексаския университет в Остин и е базиран в Остин, Тексас. Страстен читател, Емил намира вдъхновение в бизнес класики като Good to Great, Built to Last, The 7 Habits и Made to Stick.

  В края на май Емил Сaйех беше на посещение в офиса на Ntirety в София, където екип на Economy.bg се срещна с него. Говорихме за бизнесите на компанията в България, знанието и промяната в киберсигурността през годините и за бъдещето на Ntirety в България.

  Защо сте в България?
  В България съм основно, за да се срещна с нашия екип тук. Наистина вярвам, че да съм в офиса с екипа е много важно, за да чуя какви са техните притеснения, да им помогна с възможностите и да видя как вървят нещата и да се предложа – да помогна на нашия екип да расте, да се развива, да се фокусира върху приоритетите на компанията. За мен беше удоволствие да седна с всички членове на екипа през последните няколко дни и да чуя какво мислят, върху какво работят и да им помогна да решат някои от проблемите.

  Колко често идвате, за да общувате с екипа?
  Преди пандемията идвах около два пъти годишно. След пандемията не беше толкова лесно. Но се опитвам да съм тук поне веднъж годишно.

  Какви са впечатленията Ви от българския екип?
  Моето впечатление е, че българският екип, честно казано, е невероятен. Те са много професионални, много добре образовани, много устремени, трудолюбиви. И е просто удоволствие да съм тук. Те са много фокусирани върху клиента и също много амбициозни. Знаете ли, те имат много добри идеи. Всеки, който влиза, моята врата е винаги отворена, те влизат и казват: „Знаете ли, и аз ще седна и ще споделя с вас някои от моите идеи“. И това е удоволствие. Искам да кажа, че разбират. И честно казано, това е прекрасен екип. И просто съм много впечатлен. И имам удоволствието да кажа, че сме второ поколение служители. Знаете ли, ние сме тук от 2013 – 14 г. и дори преди това бях главен изпълнителен директор на друга компания и имахме присъствие и в България от края на 2000 г. Така че сега това, което виждаме, е втора вълна, второ поколение служители. Това са племенниците на хората и така нататък, които идват да работят за нас. И имаме страхотна репутация тук в града като добър, солиден работодател, при който хората остават десетилетия. Някои хора са тук от 10 – 12 – 13 – 15 години.

  Какво прави Ntirety в България?
  Имаме два бизнеса в България. Имаме корпоративния бизнес Ntirety. Освен това притежаваме дъщерно дружество, наречено Net Nation. Нека поговорим за всеки поотделно. Ntirety enterprise – обслужваме големи глобални клиенти, които са финансови институции, като банки, здравни институции, болници, както и софтуер, който обслужва медицинската индустрия, и компании, които са в производствения сектор. Така че обслужваме тези клиенти, като предоставяме ИТ услуги, услуги за киберсигурност, както и управлявани ИТ услуги отдолу. Така че нашият екип тук ще помогне на тези клиенти. Ние съхраняваме техните данни, помагаме им да ги управляват, независимо дали са в нашите центрове за данни, или в публичен облак като AWS или Azure. И нашият екип е високо сертифициран, високо образован, много добре акредитиран. И те ще помогнат на нашите клиенти по същество да управляват своите приложения в тези сектори. Това е корпоративният бизнес на Ntirety – обслужваме големи клиенти там. 

  Също така в София имаме друг бизнес, наречен Net Nation. И тези служители по същество помагат на клиентите с техния уеб хостинг. Т.е. правим уеб хостинг за по-малки клиенти. Това са най-вече малки офиси за малки клиенти: от домашен офис, може би лекарски кабинет, адвокатски кабинет, фризьорски салон и т.н., който иска да има уебсайт, агент по недвижими имоти, който иска да има уебсайт. Нашият Net Nation екип помага на тези клиенти да отстранят проблеми с уебсайта си. Те им помагат да разработят уебсайта си. Ние всъщност ще разработим уебсайта за тях и след това ще го хостваме, ще хостваме техния имейл, всички техни уеб приложения и дори ще им помогнем да рекламират бизнеса си на клиенти с имейл маркетинг и т.н. Така че наистина предлагаме услуги за малък бизнес с Net Nation. И така – два бизнеса, един, насочен към големи клиенти, и друг, насочен към много малки клиенти.

  Колко важна е киберсигурността днес?
  Киберсигурността вече не е лукс. Както знаете, по-рано тя беше нещо, което хората трябваше да направят, след това поставяха отметка в квадратчето – като да имаш ключалки на вратата. Сега това е основен проблем за оцеляването на компаниите. Ако компаниите бъдат хакнати и данните им изтекат, те фалират, напълно фалират. Обявяват фалит. Те вече не могат да работят. Първо, защото данните са откраднати. Дори и да платят откупа, който е много скъп, той става все по-скъп, те пак трябва да плащат глоби и повечето пъти не възстановяват напълно данните си и самите те не възвръщат доверието на своите клиенти. Така че компаниите просто фалират заради това. Второто нещо е, че получавате изисквания за съответствие, които стават много важни. Така че сигурността и съответствието вървят ръка за ръка. Те са двете страни на една и съща монета. И ако вашите данни изтекат сега, Европейският съюз, САЩ ще наложат тежки глоби на компании в милиони и милиони евро, които ще доведат до фалит компания, ако вашата лична информация изтече чрез хакери към обществеността.

  Как ИИ променя киберсигурността?
  Това е много добър въпрос. Ние използваме AI и машинно обучение от много дълго време.

  Откога?
  Вероятно през последните 5 години го използвахме „отдолу“. Така че имаме екип от специалисти по сигурността, които разглеждат всички заплахи, идващи всеки ден. Вероятно има милиони и милиони малки, подозрителни заплахи, които влизат в нашата мрежа и трябва да проучим. Няма начин да ги изследваме само с хора. Така че гледаме към машинното обучение и AI, за да открием тези заплахи. И веднага щом видим нещо, за което има голяма вероятност да е подозрително, то се предава на човешко същество, което го разглежда и проучва и решава дали това е реална заплаха, или е това, което наричаме фалшиво положително. Така че го използваме от около 5 години и той работи заедно с хората. Не замества хората. Трябва да управляваме AI, трябва да го управляваме, защото в крайна сметка хакерите също използват AI и ние трябва винаги да ги изпреварваме. И винаги трябва да откриваме кое е истинско и кое е фалшиво. Така че виждаме, че AI и хората работят в симбиоза, работят заедно.

  Каква част от работата се извършва от хора и каква от AI?
  Всичко, което се повтаря, което е рутина, което е добре разбрано, AI е идеално за него. Когато става дума за неща, които са нови, различни или уникални, тук е необходима човешка намеса. Хората са създали AI и AI наистина гледа в миналото и се опитва да предскаже бъдещето, но не знае бъдещето. Само хората са в състояние да разберат дали нещо е наистина уникално и различно, както и всичко, което е в сивата зона, а има много неща в сивата зона особено когато си имате работа с много интелигентни хора, каквито са хакерите. Знаете ли, ние се борим срещу хора, които са много интелигентни. Така че трябва да имате също толкова, ако не и по-интелигентни хора, които също наблюдават AI и го използват по интелигентен начин.

  Промениха ли се киберзаплахите с широкия достъп до ИИ?
  Нека поговорим малко за това, защото AI е толкова добър, колкото и данните, с които го обучавате. Това, което нашата компания също прави, е да изграждаме тези езера от данни с нашите собствени данни. Така че ние не просто използваме публични данни, ние използваме нашите собствени данни. И така, когато насочите AI модела срещу вашите собствени данни, той става много по-полезен, отколкото, когато използвате само общи данни. ChatGTP е добър. Удивително е, когато излезе, но е обучен спрямо публично достъпни данни. Но ако влезете и го обучите спрямо вашите собствени данни за заявки, за клиенти, за фактуриране и т.н., тогава AI става много по-подходящ за вашата компания и става много по-полезен.

  Помага ли ИИ за защита на процесите или точно обратното?
  И двете. Разбира се, помага за сигурността на процесите, защото помага на хората. Ние използваме AI, както казах, за да повдигнем онези заплахи, които са сива зона за хората. Това наистина ни облекчава от много повтаряща се работа, както говорихме, но хакерите също използват AI, за да създават случаи, в които не можете да различите фалшивото от истината, така че винаги трябва да го изпреварваме, винаги ще имаме много работа сега, когато AI е достъпен. Хакерите го използват и ние го използваме. Така че това е почти като надпревара между двамата – кой ще е пред другия.

  Какви са плановете за българския офис на Ntirety?
  Разширяване. Обичаме да сме тук. Ние сме тук от няколко десетилетия, както казах, и ще продължим да се разширяваме. Българският екип доказа, че може да мащабира тази операция. Ръководството тук е много зряло и екипът е много нетърпелив да добавя все повече и повече капацитет, както и все повече и повече умения и все повече и повече отдели тук.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Hostway Bulgaria EAD

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект