събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2246 прочитания

  Nvidia стана най-ценната компания в света

  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  19 юни 2024, 09:19 a+ a- a

  Снимка: Nvidia

  Отместете се, Microsoft и Apple. Фондовият пазар има нов крал, пише The New York Times. Във вторник (18 юни) Nvidia изпревари две от най-известните имена в технологиите, за да стане най-ценната публична компания в света, според данни на S&P Global. Негйният възход е движен от бума на генеративния изкуствен интелект (Gen AI) и растящото търсене на чипове на компанията – известни като графични процесори или GPU – които направиха възможно създаването на системи с изкуствен интелект (ИИ/AI).

  Възходът на Nvidia е сред най-бързите в историята на пазара. Само преди 2 години пазарната оценка на компанията беше малко над $400 милиарда. Сега, в рамките на една година, тя премина от $1 трилион до повече от $3 трилиона.

  Във вторник цената на акциите на Nvidia се повиши с 3,6%, повишавайки стойността си до $3,34 трилиона. И Microsoft, и Apple паднаха, завършвайки деня изоставайки от производителя на чипове от Силиконовата долина.

  Възходът на Nvidia е доказателство за това колко много ИИ е преобърнал най-големите компании в света. Възходът на мощната технология първо издигна Microsoft до най-голямата пазарна капитализация през януари, детронирайки Apple, преди да направи така, че Nvidia да вземе короната. Миналата седмица Apple съобщи, че също навлиза в AI играта и ще добави технологията към своите продукти, включително iPhone, тази есен.

  Години преди други големи компании за чипове, главният изпълнителен директор на Nvidia, Дженсън Хуанг, заложи на това, че графичните процесори ще бъдат от съществено значение за изграждането на ИИ, и приспособи своята компания да осигури това, което смяташе, че ще бъде следващият голям бум на технологиите.

  Големият му залог се изплаща. Според някои измервания Nvidia контролира повече от 80% от пазара на чипове, използвани в AI системи. Най-големите клиенти на Nvidia редовно се борят за поръчки за чипове, които да управляват компютри в техните гигантски центрове за данни, и изграждат свои собствен ИИ чипове, за да не са толкова зависими от един доставчик.

  Възходът на компанията напомня за титаните от ерата на dot-com като Cisco и Juniper Networks, които създадоха оборудването, което управлява комуникационни мрежи за интернет. Акциите на Cisco се увеличиха повече от хиляда пъти между първоначалното публично предлагане през 1990 г. и 2000 г., когато за кратко стана най-ценната компания в света.

  Скоростта, с която нарасна стойността на Nvidia, е изумителна. Apple премина $1 трилион през август 2018 г. и стана първата компания с пазарна оценка $ трилиона миналия юни. На Microsoft също ѝ отне почти 5 години, за да се изкачи от $1 трилион до $3 трилиона.

  Инвеститорите на Nvidia залагат повече на нейния потенциал, отколкото на текущите ѝ печалби. Microsoft и Apple са генерирали повече от $21 милиарда печалба през трите месеца, приключили през март. Nvidia генерира $14,88 милиарда печалба през последното си тримесечие, което приключи през април, но това е повече от 600% повече от година по-рано.

  Само 12 компании са били начело на S&P 500 по пазарна оценка от създаването на индекса през 1926 г.: AT&T, Apple, Cisco, DuPont, Exxon Mobil, General Electric, General Motors, IBM, Microsoft, Philip Morris, Walmart и сега Nvidia, според S&P Dow Jones Indices.

  Възходът на Nvidia е подхранван от способността ѝ постоянно да надхвърля очакванията на Wall Street. Продажбите през последното тримесечие се утроиха спрямо година по-рано до $26 млрда. Компанията прогнозира, че ще удвои продажбите през текущото тримесечие.

  Уолстрийт следи за признаци на забавяне. Microsoft, Meta, Google и Amazon са разработили свои собствени чипове, които могат да се използват за AI, а традиционни конкуренти като Advanced Micro Devices и Intel се опитаха да навлязат в бизнеса на Nvidia със собствени ИИ процесори.

  Но Хуанг вярва, че ще отнеме време, докато някой настигне Nvidia. Компанията има едно десетилетие преднина и е култивирала голяма общност от ИИ програмисти, които предпочитат нейната технология.

  „Ние фундаментално променяме начина, по който работят компютрите и какво могат да правят компютрите“, каза Хуанг по време на конферентен разговор с анализатори през май. „Следващата индустриална революция започна.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект