неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6818 прочитания

  Бизнес лидерите в България: Станислав Червенаков, Управител клон Петрич, АББ България ЕООД

  Във всяка професия има изключително много предизвикателства, но когато човек има цел, дисциплиниран е, работи усърдно и честно, предизвикателствата се преодоляват с лекота
  17 юни 2024, 16:23 a+ a- a

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се със Станислав Червенаков, Управител клон Петрич, АББ България ЕООД.

  Име: АББ България ЕООД
  Сфера на дейност: Електрическо оборудване за средно и ниско напрежение, системи и продукти за задвижване и автоматизация на технологичните процеси, както и измервателна апаратура.
  В България е от: Първите производствени предприятия на АББ в България стартират дейност през 1996 г. в град Севлиево и град Петрич.
  Брой служители глобално: над 105 000
  Брой служители в България: над 2500
  Офиси в България: София, Пловдив, Раковски, Петрич
  Основни продукти: АББ в България произвежда компоненти ниско и средно напрежение, като водещото бизнес направление е електроснабдяване и електрообзавеждане
  Клиенти/Пазари: Продуктите и решенията на АББ България намират приложение в data центрове, промишлени и производствени предприятия, критична инфраструктура и сгради. Сред част от страните, в които доставяме, са Норвегия, Франция, Швейцария, Германия, Италия, Чехия и други.
  Компанията в цифри: АББ Електроснабдяване и електрообзавеждане за 2023 (Основен бизнес за България): 14,6 милиарда щатски долара приходи, над 50 000 служители, 12 000 дистрибуторски партньори, 8 регионални дистрибуционни центъра, 105 производствени локации, 1,7 милиона продукта изпратени дневно.

  Г-н Червенаков, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завършил съм бизнес мениджмънт в България и допълнителни – бизнес, здраве и безопасност и Лийн обучения в Англия и Полша. Най-ценното е, че и до ден днешен продължавам да научавам нови неща, процеси и практики. За мен е много важно както професионалното, така и личностното развитие.
  През последните 20 години този процес за мен стана много интензивен, като се стремя седмично да чета и научавам нови неща, за да се усъвършенствам. Гледам доста подкасти от целия свят с най-различни гости, от които се уча. Живеем във време, в което имаме информация за всичко чрез интернет – това е огромен плюс, когато времето се оползотворява правилно.
  Спортувам, за да поддържам тялото си и духа си на добро ниво, което ми позволява в професията и в живота да постигам целите си с лекота.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Отново бих избрал бизнес мениджмънт, защото ме научи на управление, маркетингови похвати, микро- и макроикономика, стратегически процеси дори и начин на поведение. Щастлив съм, че родителите ми ме насочиха в такава посока и ми показаха правилния за мен път. Аз съм 3-то поколение с икономическа специалност след моя дядо и моята майка, така че при мен е и заложено отначало.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа в България беше на доста ранна възраст към една от големите вериги бензиностанции, като зареждах и миех коли, което ме научи на много и ме подготви добре за живота. Тази работа ме мотивираше да се развивам и да постигна повече в живота си и да се трудя и боря.
  След това преминах през други работни места като попълване на данъчни декларации за 1 месец към данъчна служба в Пловдив, работил съм и в казино като крупие и всички тези първи мои стъпки са ми дали доста знания и увереност. Няма срамна работа и съм горд, че тези хора са повярвали в мен и са ми предоставили възможност, за да покажа труд и умения.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Винаги съм имал и добри и някои не толкова добри моменти, но винаги хубавите са били много повече. Когато работиш с много хора и заедно постигате цели за едно общо благо, идва моментът да те отличат заедно с екипа – това винаги ще ме съпровожда. Смятам, че и добрите, и лошите моменти са изключително важни, защото те учат винаги да си позитивен, да имаш ясна цел, да помагаш на другите. Дори и да не успееш от първия или втория път, да се изправиш и да продължиш напред и да си мотивиран от целите си. Да създавам екип от специалисти, които са задружни и гледат в една посока, за мен е от изключително значение. 

  Как започнахте в настоящата компания?
  През пролетта на 2023 кандидатствах за длъжност в АББ България и след няколко интервюта ми предложиха длъжност за непрекъснато усъвършенстване на видовете производствени процеси за хъба в Европа, който включваше Индия, Египет и Аржентина. Имам честта да работя във фирма, която наистина се грижи за своите служители и всеки ден работя и комуникирам с хора от различни държави, произход, култури и знания – това само по себе си е огромно удоволствие и плюс. Всеки ден научавам нещо ново и имам възможност да помагам.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Днес съм управител на фабрика АББ клон Петрич и отговарям за 600 души, тяхното здраве и безопасност, за целия производствен процес, за финансовото представяне на фабриката като цяло. Имаме екип от добри професионалисти, с които работя и на които разчитам. Мисията ни е да се развиваме не само във финансовата част, но и да привличаме нови проекти и инвестиции, за да могат младите бъдещи специалисти да имат една стабилна база и бъдеще в АББ с години напред.

  Какво Ви мотивира?
  Мотивацията при мен е многопластова и се състои от неща като: постигнати добри резултати, нови проекти, постоянно усъвършенстване – не само на фабриката, но и при хората; трудностите, които носи със себе си всеки един процес, свързани с производство и финанси.
  Мотивират ме хората с желание, изключителните ни таланти, които имаме в тази прекрасна страна България в сфери като математика, художествена гимнастика, шах, вдигане на тежести, алпинизъм.

  С какво не бихте направили компромис?
  Никога е доста силна дума и я избягвам, но не правя компромиси, когато говорим за песимистично отношение, лично или професионално, недисциплинираност, непрофесионализъм, неспазване на правилата и предателство.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  За мен и екипа тук всеки човек, който иска да работи и да се развива и има силна вътрешна мотивация, винаги е добре дошъл при нас. Има ли желание човек, може да постигне всичко без значение от произход, култура, религия, възраст и т.н. Всички сме хора и трябва да има толерантност и разбиране. 

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно компания?
  За да си добър мениджър, трябва да имаш набор от качества като: добри познания за процесите (вътрешни и външни), умение да делегираш, комуникацията с екипа да е много ясна и точна, човечност, справедливост, постоянство и не на последно място добър психолог. Важно е да знаеш как да подхождаш към хората с цел те да са доволни, да се чувстват комфортно и безопасно на работното си място. Когато това е налице, ефективността и добрите резултати идват от само себе си. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Във всяка професия има изключително много предизвикателства, но когато човек има цел, дисциплиниран е и работи усърдно и честно, предизвикателствата се преодоляват с лекота. Човек трябва да се учи от грешките си и да е смирен. Да знае, че понякога не всичко зависи от нас, когато има трудност, да стисне зъби и да продължи напред.
  Промяната в човешките навици също е едно от най-големите предизвикателства, но с правилен подход, постоянство и коучинг, нещата се развиват в правилната посока. Много е важно да се обясни на хората защо дадена промяна е необходима и как тя може да се осъществи с тяхното съдействие.
  Научих и доста от спорта като усърдие, дисциплина, общи цели, да бъдеш отборен играч – така е и в бизнеса. Ако едно от тези неща не е налице, то тогава провалът е гарантиран. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Бих променил технологиите, за да направим живота си по-лесен по отношение на бизнеса. Тогава и икономиката на страната ни би била на по-добро ниво.

  Как си представяте развитието на Вашата индустрия в България през следващите години?
  Работим в индустрия, която се променя много рязко всяка година по отношение на продукти, които се търсят на пазара от нашите клиенти. Затова трябва да сме изключително гъвкави и да приемаме всяко ново начинание с отворени обятия. Уверен съм в позитивното бъдеще на АББ в България, след като виждам с какви знания и хъс работят талантите във всички наши локации.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АББ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ 

  Стефан Гьошев - Старши Вицепрезидент „Продажби“ в Progress
  Биляна Попова – Зам. Директор Техническа дирекция в Телелинк Инфра Сървисис
   
  Любомила Андонова, Ocean Investments
  Зорница Узунова, tbi bank

  Деси Костова, myPO
  Владимир Борачев, Менторис
  Рени Миткова, ЕОС Матрикс
  Димчо Димчев, карго-партнер
  Франк Кванте, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Михаела Юзирова, Кофас

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство