събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4482 прочитания

  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive

  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  14 юни 2024, 14:22 a+ a- a

  Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прави капиталова инвестиция в размер на 15 млн. евро в Eldrive Holding GmbH, водещ регионален оператор на заряднa инфраструктура за електромобили в България, Румъния и Литва.

  До 2028 г. Eldrive ще инсталира и оперира 7400 нови станции за зареждане на електрически превозни средства в допълнение към 900, които вече оперира, като по този начин ще удвои наличната към момента инфраструктура за електромобили в тези страни. ЕБВР ще инвестира заедно с Renalfa Solarpro Group, собственик на Eldrive, в първата фаза на развитие.

  Едновременно с това, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предоставя на Eldrive дългово финансиране в размер на 40 млн. евро. Тази инвестиция е в подкрепа на ангажимента на Европейския съюз за декарбонизация.

  Към 2022 г. транспортният сектор е отговорен за 22% от световните емисии на CO2. В тази връзка, страните от ЕС ускоряват въвеждането на чиста електрическа мобилност. Целта на Зелената сделка на ЕС е до 2025 г. в рамките на съюза да бъдат изградени един милион публични станции за зареждане на електромобили, а до 2030 г. - три милиона. Понастоящем пазарите в Централна, Южна и Източна Европа изостават от западноевропейските страни по отношение на наличието на нетен брой зарядни станции за електромобили.

  Сю Барет, Директор за инфраструктура в Европа, Близкия изток и Африка на ЕБВР, заяви: "Това е първата капиталова инвестиция на ЕБВР в компания оператор на зарядни точки (CPO) и за нас е удоволствие да подкрепим плановете за разширяване на Eldrive в България, Румъния и Литва. Надяваме се, че тази инвестиция ще проправи пътя за много други инвестиции в инфраструктура за електрически превозни средства в региона и ще помогне за ускоряване на декарбонизацията на транспортния сектор в Европа."

  „Щастливи сме да приветстваме ЕБВР като капиталов инвеститор в Eldrive. Това, че сме първият оператор на зарядна инфраструктура за електромобили, който получава такава инвестиция, ни кара да се гордеем и показва потенциала на нашата бизнес стратегия и модел. Това е голямо признание не само за Eldrive, но и за целия европейски сектор на електрическата мобилност." - каза Стефан Спасов, Изпълнителен директор на Eldrive Holding.

  Eldrive е водещ регионален оператор на публична зарядна инфраструктура за електрически превозни средства в България, Румъния и Литва. Компанията улеснява ускоряването на пенетрацията на електрически превозни средства и подпомага декарбонизацията на транспорта, което е от решаващо значение на този ранен етап от развитието на пазара.

  Renalfa Solarpro Group е базирана в Австрия инвестиционна група за чиста енергия и електрическа мобилност с фокус върху генериращи активи за производство на енергия от възобновяеми източници. Понастоящем групата има проекти за слънчева и вятърна енергия – завършени и в различни етапи на изграждане и развитие, с общ капацитет от 3 GW в Полша, Унгария, Румъния, България и Северна Македония. Групата е настоящ клиент на ЕБВР.

  ЕБВР, лидер в областта на финансирането на борбата с изменението на климата в Централна и Източна Европа, Централна Азия и Южното и Източното Средиземноморие, е съгласувала всички свои дейности с целите на Парижкото споразумение и се е ангажирала до 2025 г. да направи поне половината от своите инвестиции зелени - цел, която е изпълнила през последните три години

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект