понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3171 прочитания

  Консолидацията на Сирма вече е в ход

  „Сирма Груп Холдинг“ стана едноличен собственик на „Сирма Солюшънс“, „Сирма Иншуртех“ и „Сирма СиАй“
  10 юни 2024, 13:36 a+ a- a

  Следвайки своята обновена корпоративна стратегия за развитие, българската технологична компания „Сирма Груп Холдинг“ АД е започнала процеса на консолидация, обединявайки интелектуалната собственост, оперативните и финансови дейности в различните дружества от групата. Стратегията предвижда всички компании, предлагащи услуги, да се обединят в една структура, а няколко пазарно наложени продуктови фирми - „ЕнгВю“, „Сирма Мeдикъл“ и „Датикум“ – да се запазят като отделни дружества.

  Паралелно с органичния ръст на продажбите, е планиран и силен неорганичен ръст чрез придобиване на атрактивни компании. Целта е да бъдат закупени дружества с дейност и технологии, които позволяват допълване/синергия или разширяване на съществуващата технологична специализация. Ключовата цел е достигане на продажби от сто милиона евро годишно, а последваща стъпка в плановете на групата ще бъде предприемането на активни действия за листване на голяма световна борса. Времевият обхват на обновената стратегия е с хоризонт до 2027 година.

  Сред първите стъпки за осъществяването на плавното реструктуриране беше преобразуванетото на „Сирма Солюшънс“ от АД в ЕАД. Решението е вписано в Търговския регистър (ТР) на 23.10.2023, като капиталът на „Сирма Солюшънс“ е намален за сметка на обратно изкупените от дружеството акции. С този акт „Сирма Груп Холдинг“ стана едноличен собственик на „Сирма Солюшънс“ ЕАД. Това е най-голямата компания в групата, създадена през 1992 г. в София. Към края на 2023 г. „Сирма Солюшънс“ има над 160 служители и е разпознаваема както у нас, така и на световния пазар в областта на информационните технологии, ИТ консултантските услуги и системната интеграция.

  През април 2024 г. „Сирма Груп Холдинг“ изкупи миноритарния дял от 45% от капитала на дружеството „Сирма Иншуртех“ АД, с което става отново негов едноличен собственик на капитала с вписване в ТР на 26.04.2024. Следващ етап в плана за консолидация бе изкупуването на 20% от капитала на „Сирма СиАй“ АД от „Сирма Груп Холдинг“, вписано в ТР на 15.05.2024. Така „Сирма СиАй“ също вече е ЕАД, с едноличен собственик „Сирма Груп Холдинг“.

  От своя страна „Сирма Солюшънс“ ЕАД изкупи в началото на юни 2024 г. миноритарния дял от 45,91% от капитала на дружеството „Сирма Бизнес Консултинг“ АД, специализирано в персонализирани бизнес и ИТ решения за финансовия сектор. На 03.06.2024 „Сирма Солюшънс“ ЕАД бе вписано в Търговския регистър като едноличен собственик на капитала на „Сирма Бизнес Консултинг“ ЕАД.

  До края на 2024 г. предстои вливането на всички дъщерни дружества, които се занимават с ИТ услуги, в „Сирма Груп Холдинг“. С това процесът на консолидация на собствеността и дейността на групата ще бъде завършен.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 3 часа
  преди 4 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  14 юни 2024, 14:22
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  14 юни 2024, 13:30