понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3069 прочитания

  Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод край Пловдив

  „Зиес Юръп“получи сертификат „клас А“ за инвестицията от близо 19 млн. лв., която ще открие 100 нови работни места
  10 юни 2024, 13:17 a+ a- a

  Заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов връчи сертификат „клас А“ на „ЗиЕс Юръп“ ООД. Той се издава по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за проекта „Производство на автомобилни части от „Зиес Юръп“. Размерът на инвестицията е близо 19 млн. лв. и се предвижда да бъдат открити 100 нови работни места.

  Проектът е за изграждане на нов високотехнологичен завод в Тракия икономическа зона край Пловдив за производство на алуминиеви части, които намират широко приложение в автомобилостроенето и автомобилната индустрия.

  „Този проект е сериозна стъпка в развитието на българо-китайските икономически отношения, а локацията за изпълнението му – Пловдив, се е доказала като притегателен център за инвестиции. Това показват и четирите проекта, които Министерството на иновациите и растежа е сертифицирало през 2023 г. в района, на обща стойност близо 135 млн. лв. и разкритите над 330 работни места“, заяви зам.-министър Якимов.

  По думите му, МИР работи активно за подобряването на бизнес климата в страната, като това се отразява благоприятно и на заетите лица в различните сектори. Зам.-министър Якимов допълни, че по ЗНИ от началото на годината са издадени 10 сертификатa за над 78 млн. лв., които ще открият близо 400 нови работни места в Перник, Русе, Пловдив, Балчик и София.

  Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова подчерта, че проектът на „ЗиЕс Юръп“ отваря нова възможност за китайските фирми в България. Тя подчерта доброто сътрудничество на Агенцията с Тракия икономическа зона, като ги определи като изключително подготвени за посрещане на инвеститори.

  На церемонията край Пловдив присъстваха още Н. Пр. г-жа Дай Цинли, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, кметове на общини, представители на местния бизнес, изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев и др.

  По-късно през деня зам.-министър Якимов и посланикът на Китай проведоха работна среща, на която обсъдиха двустранните икономически отношения между двете държави, както и възможностите за инвестиции и развитие на иновациите.

  „Зиес Юръп“ е с предмет на дейност – научноизследователска, развойна дейност и производство на алуминиеви и автомобилни части, търговия на стоки и технологии и др. Част е от групата Shanghai Unison Aluminium Products Co., Ltd., която е създадена през 1994 г. и е с опит в прилагането на алуминиеви сплави. Компанията е професионален производител на авточасти от алуминиева сплав, интегриращ дизайн, разработка, производство, продажби и обслужване. Тя е доставчик на авточасти за Tesla, Volvo, Fiat. Освен в Китай има заводи и в Мексико.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 4 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.